Fileleed.

Eind vorig jaar verhuisden ik en mijn collega’s van ons grote kantoor in Amsterdam naar een klein kantoortje in Hilversum. In plaats van 3 kilometer moet ik nu iedere dag 74 kilometer afleggen. 37 heen en 37 terug. In plaats van de fiets pak ik nu de auto. Inmiddels heb ik er ongeveer 6000 kilometer forenzen opzitten. Tijd om de balans op te maken. Hoe bevalt het?

Eerlijk gezegd valt de heenreis mee. Oké, ik moet erg vroeg mijn bed uit. Maar als ik zorg dat ik om 07.15 uur in de auto zit, ben ik om 07.55 uur op mijn werk. Het is wel druk op de weg maar we rijden met z’n allen lekker door. Geen file, niks aan de hand. Ondertussen luister ik lekker naar de radio. Mattie en Wietze van QMusic zijn mijn nieuwe beste vrienden. Ze draaien mijn favoriete muziek en vermaken me elke ochtend met hun kletspraat. Die heenweg is zo erg niet. Eigenlijk best relaxed.

Maar die terugweg, hè! Waar al die mensen ineens vandaan komen is me een groot raadsel maar ‘s avonds zijn we met veel meer mensen dan ‘s morgens. En iedereen wil om 17.00 uur massaal Hilversum uit. Langs dat ene stoplicht dat elke dag vijf hele minuten op rood staat. En als-ie op groen springt, kunnen er krap drie auto’s door voor het licht weer op rood springt. Het duurt al tien minuten om op de A1 te komen.

Dan kan ik een klein stukje door rijden. Tot vóór Naarden. Dan begint de ellende. Daar rijd ik het eerste stuk file in. Stapvoets verder. Gelukkig is het altijd maar een klein stukje file, hoor. Zo ongeveer tot Muiden maar. Jammer genoeg staat daar ook altijd file, dus sluit ik aan in file nummer twee.

Zo kruip ik verder over de A1 om bij Diemen in de derde file te belanden. Meestal kan ik daarna een heel stuk doorrijden op de A10. Tot Watergraafsmeer ongeveer waar file vier op mij wacht. Om daarna in file vijf te belanden, bij De Nieuwe Meer. Daar mag ik eindelijk de snelweg af en ben ik bijna thuis. Meestal ben ik bijna een uur onderweg.

Dapper sla ik me erdoorheen. Ik blijf rustig, luister naar de radio en dank God op mijn blote knietjes dat ik geen kleine kinderen heb die hongerig en moe op me wachten bij een of ander kinderdagverblijf. Maar leuk is anders. Vooral op dagen zoals vandaag.

Zo’n dag waarop iemand op de A10 bij Amsterdam-Noord onverwachts op zijn rem trapt, waardoor vervolgens iedereen gaat remmen en op mysterieuze wijze de héle A10 plotsklaps stil staat. Van Amsterdan-Noord tot aan Diemen toe. En ik dus anderhalf uur onderweg ben. Vanuit Hilversum, 37 kilometer verderop.

En dat is nog niet het ergste. Het aller-aller-ergste is dat míjn files nooit genoemd worden bij de verkeersinformatie. Dan sta ik stil. Op de snelweg. Op de A1 of op de A10. In een van mijn vijf files. Ik luister naar de radio en mijn files worden gewoon niét genoemd! Omdat ze alleen de files noemen van zeven minuten of meer.

Tja, mijn files duren ook maar zes minuten. Alle vijf!
Waardoor ik dus mooi dertig hele minuten stil sta!
Mijn file-leed wordt niet serieus genomen. Het is niet eerlijk!

8 gedachten over “Fileleed.

 1. Leidse Glibber

  Ik zou een petitie beginnen, Nicky’s file,s moeten op de radio. Alleen trost je, ik hoorde altijd welke file’s ik inreed op het moment dat ik niet meer terug kon, dat was ook niet alles 🙂

  Reageren
 2. zus

  ja dat is wel weer jammer als je eigenlijk niet zo ver van je werk bent en er toch nog zo lang over doet om thuis te komen zonde van de tijd

  Reageren
 3. Colin

  De A27 is ook zo’n ramp in de spits en wordt ook alleen genoemd als het van Hooipolder tot Everdingen dicht staat (dat is dus wel een heel lang stuk hè). Vanochtend was het weer een twee uur durend feestje om in Amsterdam te komen. Ik probeer daarom eerst thuis te werken en achter de file aan te rijden, want dan is het maar een uurtje. Vandaag lukte dat met mijn agenda dus niet.

  Heb een collega die jouw route dagelijks precies andersom rijdt, zelfde gedoe …

  Reageren
 4. Sally

  Grrrr ben blij dat ik uit de files ben. In Bangkok was het een drama. Succes, na een lange dag werken voelt zo’n file extra zwaar; je wilt lekker naar huis en relaxen.

  Reageren
 5. Willemijn

  Wat een ellende …
  Maar wel een super leuk plaatje erbij. dat maakt het voor jou echter niet veel beter.
  Neem een ipod oid en luister naar podcasts, daar zitten fantastische dingen tussen!! Ik verveel mij in de auto helemaal nooit meer.

  Reageren
 6. appelig

  Wat ontzettend gemeen! En wat balen ook zeg. Wat een eikels dat ze zonodig moeten verhuizen en dat iedereen mee moet (eh mag natuurlijk, je moet niet).

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.