Gekookte aardappelen.

Bij mij thuis aten we vroeger typisch Hollands. Aardappelen, groente en vlees. Mijn vader kreeg zelfs standaard twee stukken vlees want hij was kostwinner. Zo ging dat vroeger. Tenminste, bij ons thuis wel. Dat tweede stuk vlees bewaarde mijn vader overigens om het, na de eeuwige vanillevla, als laatste, met smaak op te eten.

Het meest exotische gerecht dat mijn moeder kookte was nasi. Met Smac. En gebakken ei. Maar ze kookte vooral aardappelen. Er moeten dus talloze Hollandse maaltijden voorbij gekomen zijn maar ik kan ze me niet herinneren. Wat áten wij, in hemelsnaam? Spruitjes, denk ik. Spinazie? Boontjes? Bloemkool? Ik heb werkelijk geen idee.

Ik krijg het donkerbruine vermoeden dat ik als kind een moeilijke eter was. En dat mijn moeder me matste door me niks te voeren wat ik niet lustte. Op een of andere manier ben ik toch gezond groot geworden maar een liefhebber van de Hollandse pot ben ik nooit geworden. Ik houd nog steeds niet van aardappelen, groente en vlees. Op mijn menu prijkt vooral pasta, rijst en mie. Lekker makkelijk, lekker snel en – ook niet geheel onbelangrijk – maar twee vuile pannen. Wat wil een mens nog meer?

Frank schikte zich, zonder morren, altijd braaf in mijn aardappelloze menu-keuze. Dat hij die smakeloze knollen soms toch wel miste, bleek als ik weer eens zuchtte ‘Wat zullen we eten?’ ‘Nou’, grapte hij dan ‘Misschien een keer van die witte, ronde dingen? We eten ze zó weinig dat ik niet eens meer weet hoe ze heten.’

En toen belandde die arme jongen ineens in het ziekenhuis. En hij was er zo slecht aan toe dat hij afhankelijk was van sondevoeding. Eén van de eerste dingen die hij wilde toen hij weer een beetje in het land der levenden was, was eten. ‘Wat zou je willen eten dan?’ vroeg een verpleger. Luid en duidelijk kwam het antwoord. ‘Aardappelen!’ Helaas zat dat er nog even niet in. Hij kreeg een nieuw zakje sondevoeding en dat was dat.

En ik zat bij zijn bed. Me enorm schuldig te voelen. Die arme jongen! Die knaagde zich al jarenlang door al mijn pasta-, rijst-, en mie-gerechten. Terwijl hij zo graag aardappels eet! Ik nam me heilig voor om, als Frank thuis zou komen, minimaal twee keer per week aardappels te serveren.

En nu heb ik dus een probleem. Want wat eet je in godsnaam bij aardappelen? Tot mijn grote schande kom ik niet verder dan sperziebonen, witlofsalade (of de ham en kaas-variant uit de oven) en spinazie met een ei. Help! Wat eten jullie bij gekookte aardappelen?

Bijschrift bij de foto:
1975 – ik in de keuken met mijn moeder die spruitjes schoonmaakt.

 

19 gedachten over “Gekookte aardappelen.

 1. Sandra

  Heerlijk herkenbaar je verhaal, hier kan ik het koken overlaten aan mijn lief. Het is altijd goed en lekker vooral. De aardappels worden hier altijd opgebakken is dat niet een idee? Succes ermee! Fijne dag… X

  Reageren
 2. Lynn

  Hier ook vooral zo min mogelijk gekookte aardappelen op het menu want die heb ik vroeger al teveel gegeten 🙂

  Met rode bietjes, rode kool, erwtjes, erwtjes en worteltjes (uit een potje haha), andijvie (stamppot), geschrapte worteltjes, snijbonen (eventueel met witte bonen erdoor), sperziebonen, bruine bonen of witte bonen en spekjes / gehaktbal, witlofsalade, sla-salade, raapstelenstamppotje (of op z’n Bredaos gewoon keeltjes), zuurkool, Dat zou ik op zich nog wel wegkrijgen en maak daar ook wel eens wat van (bij voorkeur iets met stamppotjes). Maar spruiten, tuinbonen, savooiekool, gestoofde prei, gestoofde witlof, gestoofde witte kool en spinazie behoren tot de gevalletjes jeugdtrauma 🙂

  Succes!

  Reageren
   1. Lynn

    Ik vergat de bloemkool nog haha … maar ook ik word niet zo wild enthousiast van aardappelen, groenten en vlees maar af en toe (en dan vooral in de winter) zet ik het op de menukaart, maar vooral niet teveel. Vriend vindt het namelijk wel erg lekker dus als het zo uitkomt, kook ik een keer van “die gare dingen” om ze de dag erna alweer in een stamppot te verwerken en de volgende dag op te bakken … want die zak aardappelen moet dan wel weer op hè 🙂

    Mijn ouders eten overigens nog altijd zo, bijna geen rijst, pasta, wraps en dat soort dingen en als ik dan vraag of ze het nou echt lekker vinden elke dag aardappelen-groenten-vlees (ik krijg al jeuk), krijg ik als antwoord dat ze gewoon de groenten van het seizoen eten. Onbegrijpelijk vind ik dat, juist doordat ik vroeger alles moest eten, eet ik nu alleen nog wat ik echt lekker vind.

    Reageren
    1. Nicky

     De volgende dag stamppot. Heel herkenbaar. Overigens vind ik dát nog wel te eten (behalve hutspot, bah!) Keeltjes heb ik overigens – als rasechte Bredoase – nog nooit van gehoord. Misschien eens proberen…

     Reageren
 3. Gerdine

  Lieve, lieve Nicky,

  Ik had zo’n partner die alleen maar aardappelen, vlees en groenten wilde eten. En tot tegenstelling met jouw verhaal ” ik schikte me erin”. Dus geen rijst, pasta, bami of nasi. Terwijl ik dat heerlijk vond. Dus de maaltijden met Wim thuis waren AVG. Ik ben dus een expert. Daar komt ie: snijbonen, bloemkool, brocolli (combinatie bloemkool en brocolli is ook lekker en ziet er vrolijk uit), rode kool, spitskool, bruine bonen, witte bonen, capucjners, kikkererwten, erwten, aubergine, courgette, enzovoort. Welk vlees bij welke groenten, ben ik ook een expert in, want dat luisterde ook nauw bij Wim. Vragen? Bel me maar…. Liefs Je nichtje Gerdine

  Reageren
 4. Herma

  Hallo Nicky ik heb een goede tip voor je net zo makkelijk als pasta! In Zwitserland worden de aardappels in de schil gegeten ( moet je wel jonge aardappeltjes nemen natuurlijk) en daar eten ze kaas bij 3 of 4 verschillende soorten. Ikzelf heb het liefste zachte kaas erbij zoals brie maar het gaat prima met alle soorten. Een lekker glaasje wijn erbij en je hebt een feestmaal! Ik heb dat daar leren eten en vind het heerlijk ook al lijkt het wat vreemd voor ons Hollanders. En…je hebt zelfs maar 1 pan om af te wassen haha. Groetjes

  Reageren
   1. Herma

    Nee is geen raclette maar dat is natuurlijk ook heerlijk!!! Daar heeft Frank helemaal gelijk hoor. Ook aardappels in de schil en daar heb je plakjes raclette kaas bij nodig van de kaasboer en soms bij AH Emmi zwitserse raclette kaas. Gourmet pannetje plakje kaas erin en voor de liefhebber een plakje ontbijtspek eronder. Kaas laten smelten en over je aardappel in de schil gieten.Dit wordt gegeten met augurkjes en zilveruitjes. Hmmmm

    Reageren
 5. Saskia

  Ik zou geen tips hebben, aangezien man-lief hier thuis kookt. Ik heb er geen kaas van gegeten 😉
  Wij eten regelmatig aardappelen. Met inderdaad wat groente, of gemengd door bloemkool. Met een lekker stukje vlees erbij.

  Reageren
 6. Wiebeltjes

  Wortels-doppers en vis.
  Andyviestamppot
  Snijbonen/witte bonen stamp (juffertjes in het groen aka blote billen in het gras)
  Zuurkoolstamp
  Boerenkoolstamp
  Spruiten en rundvlees
  Rode kool en speklapjes

  Eigenlijk weet ik het niet zo. Ik eet ook maar zelden piepers.

  Reageren
 7. Willemijn

  Een tip uit Italie … ik eet aardappels altijd met schil, daar zit namelijk alles dat gezond is, beste dus bio aardappelen. Even goed borstelen en dan in blokjes snijden, stomen (gaat heel snel als de aardappels in kleine blokjes zijn) en in een slakom snij je knoflook fijn en doe je er lekkere olijfolie overheen, klein beetje zout en eventueel wat rode pepertjes als je van scherp houdt. Zodra de aardappels gaar zijn meng je ze in de knoflook olie, even roeren en je hebt een heerlijke ‘aardappelsalade’ (wel warm of lauwwarm eten!).

  Reageren
 8. Leidse Glibber

  Wat betreft die raclette je kan bij vrijwel elke supermarkt gepofte aardappels kopen, verpakt per twee dus lekker makkelijk. Raclette kaas kan je in pakjes kopen, daar zitten plakjes in. Aaardappels even in de magnetron en daarna aardappels en kaas even een paar minuten in de oven en klaar is Nicky met 0 pannen. 🙂
  Ook heel lekker andijviestamp, rauwe andijvie door de gekookte aardappels stampen en slechts 1 pan nodig.
  Als ik het goed bekijk heb je eigenlijk altijd teveel pannen af gewassen 🙂
  Houd je van asperges? Zakje krieltjes kopen en even koken en dan asperges met een gekookt ei en blokjes ham en wat gesmolten boter eten. Hmmmmmm

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.