Old habbits die hard.

Vroeger, toen dochter-lief nog een dochtertje-lief was, en ik nog een arm alleenstaand moedertje, was dinsdag mijn favoriete werkdag. Want op dinsdag werd in de wijk waar wij woonden het grof huisvuil aan straat gezet.

Op dinsdagmorgen fietste ik de gebruikelijke route naar mijn werk, ondertussen oplettend of er niets bruikbaars tussen het afval stond. Marktplaats bestond nog niet. En in mijn woonplaats was nog geen filiaal van de Zweedse meubelgigant waar je voor tien euro een salontafel kon scoren. Dus fietste ik, als een soort Sil de Strandjutter, langs het grof huisvuil op zoek naar bruikbare spullen.

Juweeltjes vond ik! Zoals het nachtkastje van Michelle, dat ik oppimpte met een likje verf. Of de rieten stoel die ik met een staalborstel afborstelde en daarna beitste. En de rozenboog in mijn tuin. Het werd een sport om bruikbare spullen mee naar huis te slepen.

Soms stonden spullen op de hoek van de straat. En omdat ik me toch enigszins schaamde, wachtte ik tot het donker was om de buit binnen te halen. Soms stonden de spullen voor een huis en dan zuchtte ik eens diep, overwon mijn schroom en belde netjes aan om te vragen of ik het gewenste item mee mocht nemen.

Op mindere dagen, als ik het zelf niet op kon brengen om te schooien, zette ik zonder pardon mijn kind in. ‘Lieverd? Daar staat een hele leuke schemerlamp. Ga jij eens vragen of wij die mogen hebben.’ Dan huppelde mijn kind naar het bewuste huis om even later terug te komen met de schemerlamp. Wat een feest was om er een lamp in te draaien, op het knopje te drukken en te ontdekken dat hij het nog deed!

De beste buit was de grenen eettafel met vier rieten stoelen die ik zag staan toen ik op een dag Michelle ophaalde bij de buitenschoolse opvang. Helemaal perfect. Niks mis mee. Wat een mazzel! Ik belde braaf aan omdat ik me simpelweg niet voor kon stellen dat iemand zoiets weg zou gooien. Nee, ze waren niet aan het verhuizen. En ja, hoor! Ik mocht de boel best mee nemen. Ik heb er nog jaren plezier van gehad.

In de loop der jaren verbeterde mijn financiële situatie. Het was niet echt meer nodig om langs het grof huisvuil te fietsen. Toch kijk ik nog steeds. Om soms nog steeds mijn hoofd te schudden bij het zien van kastjes, stoelen of lampen. Zo zonde om weg te gooien!

Waar we nu wonen, hoef ik niet eens te fietsen om het grof huisvuil te checken. In ons appartementencomplex is een containerruimte. Met een container waar je je vuilniszakken in kunt gooien. En al je andere overtollige huisraad. Toen ik afgelopen week mijn vuilniszak in de container wilde gooien, viel mijn oog op twee bloempotjes. Een witte en een zwarte. Zo leuk!

En voor ik het wist, had ik de potjes uit de container gehengeld. En echt, ik heb ze niet nodig. Maar het had iets vertrouwds om iets leuks op de kop te tikken voor niks. Ik werd er blij van. Kijk dan, hoe leuk! En het kostte helemaal niks. De bloempotjes staan nu in mijn berging. Voor je-weet-maar-nooit. Omdat het zonde is om weg te gooien. Wat ik waarschijnlijk, over een jaar of zo, toch doe.

Het wordt de Sil de Strandjutter in mij hier wel heel makkelijk gemaakt. Old habbits die hard. Ik hoop dat ik mezelf in de hand kan houden. En ik hoop dat mijn buren niet te veel goede spullen weg doen. Want voor je het weet, loop ik weer met grof huisvuil te slepen. En ik héb alles al.

9 thoughts on “Old habbits die hard.

 1. Wieb

  Ik ken dat niet, grof vuil aan de straatkant. Ik weet niet anders dan dat het weggebracht moet worden. Nou ja, tegenwoordig kan ik het op laten halen. Maar wat hier meestal aan de straat staat is de moeite niet waard. Behalve wanneer ik het aan de straat zet. Dan hang ik er een briefje aan dat het meegenomen mag worden omdat het anders naar de stort gaat en vaak is het dan binnen no-time weg. Geeft een fijn gevoel. Toch iemand blij kunnen maken.

  Reageren
  1. nicky Bericht auteur

   Dat briefje is heel slim van je. Dat scheelt weer voor de schooiers onder ons; dan hoeven we niet aan te bellen1 🙂

   Reageren
 2. Herma

  Ik weet het nog die tafel met die rieten stoelen! Ik logeerde toen net een keer bij je en eerlijk is eerlijk het was een mooi stelletje en het stond prachtig bij jullie in de kamer. Ik ken dat gevoel ook wel want ik mag graag de rommelmarkten afstruinen. Groetjes daar!

  Reageren
  1. nicky Bericht auteur

   Haha! Dat klopt inderdaad! Zo grappig dat jij meteen weet over welke eethoek ik het heb.
   Groetjes terug! x

   Reageren
 3. Saskia

  Oh dit is wel herkenbaar. Dit deden wij van huis uit ook… Toch altijd leuk om zulke spulletjes te zien, ik kijk er dus ook altijd gewoonte getrouw even in. 9 van de 10 keer gaan we nu gewoon langs kringloopwinkels.

  Reageren
 4. Sallu

  yep, best wel herkenbaar. Zo neus ik graag uren rond op een rommelmarkt of second hand shop en dan vooral de kunst van afdingen. Voor zo weinig mogelijk iets leuks op de kop tikken en er vaak nog wat leukers van maken thuis. Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat dat klussen dan meer door manlief wordt gedaan. Ik ben niet zo crea bea of handig.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.