Goed voornemen gesneuveld.

Bij het poetsen van de badkamer trof ik onze weegschaal aan. Ver weggestopt onder de badkamerkast, onder een dikke laag stof, want ik ben niet zo van het wegen. ‘Zolang ik in mijn kleding pas, is er niks aan de hand’ is mijn overtuiging. Bovendien zit ik al jaren op hetzelfde gewicht wat dus schijnbaar gewoon ‘mijn gewicht’ is.

Ik haalde een doekje over de weegschaal en uit pure nieuwsgierigheid ging ik er toch even op staan. En onverbiddelijk lieten de felrode cijfers zien dat ik maar liefst drie kilo ben aangekomen!

Waar en wanneer dat gebeurd is? Geen idee. Maar ik vond het best schokkend. Kijk, ik heb al lang geleden geaccepteerd dat ik nooit maatje 36 zal worden. Zelfs maatje 38 niet. Maar er zijn bepaalde grenzen die zelfs ík niet over wil. En dat is een gewicht dat begint met een 8. Een 8? Ja, een 8! Snik. Ik bedoel, hallo! Ik ben maar een heel klein meisje. Het is niet de bedoeling dat ik een propje word.

Het is die lift, hè? In ons nieuwe huis. In Amsterdam moest ik steeds naar vier hoog klimmen. En het is natuurlijk ook de schuld van de Heemskerkse horeca! Heemskerk blijkt funest te zijn voor mijn BMI. Tientallen restaurantjes op loopafstand. Een Grieks restaurant, een Italiaan en een Chinees links van ons. Plus dat tentje waar ze die lekkere burgers hebben. En oh! Dat tentje waar ik laatst die geweldige creme brulé toe gegeten heb. Die is natuurlijk meteen op mijn heupen gaan zitten.

En dan die keurige snackbar rechts van ons naast die bakker met die heerlijke saucijzenbroodjes. En oh ja, de ijssalons! Eén links het dorp in en één rechts. Dit jaar moesten beide ijssalons eerder sluiten omdat de voorraad op was. Op het briefje dat op de deur hangt, staat dat dat kwam door het onverwacht mooie weer aan het einde van het seizoen. Maar ik begin me af te vragen of het misschien te maken had met onze verhuizing naar Heemskerk aan het eind van deze zomer. En ik houd niet eens van ijs.

En natuurlijk zijn het ook de – pak ‘m beet – vijf pakken melk die ik in een week leeg tutter. En altijd maar weer die pasta als avondeten, wat ik zó lekker vind dat ik makkelijk twee borden op kan. Het zijn die pinda’s en de chippies ‘s avonds op de bank. En tja, een wijntje lust ik ook wel. Met een stukje kaas. En zo groei ik langzaam dicht. Nog even en je kunt me door Heemskerk rollen.

Optimistisch dacht ik ‘je kunt beter drie kilo afvallen dan tien’. Dus nu ben ik op dieet. Door de week dan, want je moet ook weer niet te streng zijn, vind ik. Drie keer per week eten we nu Hollandse kost. Ik ben er niet dol op dus dat scheelt aanzienlijk. Frank is dol op aardappelen dus ik doe hem er nog een plezier mee ook. Ik zeg ‘win-win’!

Verder eet ik kipfilet op brood in plaats van vette kaas. En ik drink magere melk in plaats van halfvolle, waarbij het me ineens opviel dat magere melk bijna doorzichtig is. Dus daar wordt je vast niet dik van. Bovendien wordt er op doordeweekse dagen niet meer gesnackt. Zo! Water en thee de komende tijd for me.

Daarnaast ben ik ook nog aan het bewegen geslagen. Op woensdag ga ik altijd al naar pilates (Ja, ik! Ik moet er zelf ook nog steeds om lachen!) en op maandag en vrijdag ga ik nu een uur flink wandelen. Even heb ik overwogen om, net als een paar jaar terug, weer te gaan hardhopen met mijn Belgische vriendin Evy op mijn koptelefoon. Maar hoe vaak ze ook zei dat ze fier op mij was, ik vond er eigenlijk niks aan. Dus besloot ik te gaan doen wat ik wél leuk vind. Wandelen door mijn nieuwe dorp. En lekker overal binnen kijken.

Of ik het volhoud? Geen idee. Of het werkt? Ook geen idee. Wat ik wél weet, is dat mijn goede voornemen voor 2018 was om vooral géén goede voornemens te hebben. En nu heb ik er toch een.

Ik moet hierbij dus constateren dat mijn goede voornemen nu al gestrand is.
In de derde week van januari. Treurig, zeg.

6 thoughts on “Goed voornemen gesneuveld.

 1. Wieb

  Vervang de pasta voor volkorenpasta. Verdeel die plak kaas over twee (vokoren) boterhammen. Ga van 2 borden naar 1. Eet wat meer groenden en fruit. Race met de lift wie het eerste boven is. Snack iets minder. Maar ga niet op dieet. Dat geeft misschien het snelst resultaat, maar als je pech hebt (en dat hebben vrouwen bijna altijd) zit het ook zo weer op de heupen, inclusief versterking.

  Sterkte en succes…

  ps. Evy is ook fier op u wanneer u wandelt.

  Reageren
 2. Mrs. T.

  Sorry, maar ik moest eigenlijk vooral om je logje lachen want je brengt het met veel humor. Tegelijk weet ik dat het lastig is, die strijd tegen de kilo’s. Ik ben momenteel ook weer zwaarder dan een jaar geleden en daar ben ik niet blij mee. Ligt volgens mij aan de overgang waar ik inmiddels ‘vrolijk’ in ronddartel. Ik ben een jaar of 10 geleden 20 kilo afgevallen dus nog steeds happy met hoe ik ben, maar die paar kilo’s moeten er wel af. En dat is dan weer lastiger dan een groot aantal kilo’s afvallen, want dat gaat nog redelijk snel.

  Reageren
 3. Leidse Glibber

  Afvallen heeft nooit in mijn woordenboek gestaan totdat ik gestopt ben met roken. Was altijd te slank met 53 kg vanaf mijn 16e. Na het stoppen met roken weeg ik nu 4 jaar later 68 kg en waar denk je dat het zit …………… inderdaad mijn buik. Toch ook maar eens gaan trappenlopen in plaats van de lift.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.