Kunst.

Omdat dochterlief, op haar 26ste notabene, al 25 jaar klant is bij haar bank, kreeg ze twee toegangskaarten voor het Stedelijk Museum in Amsterdam cadeau. En omdat ze dat 25-jarige lidmaatschap te danken had aan het feit dat ik de rekening voor haar opende toen ze net geboren was, mocht ik mee. Boffen! Ik ben dól op moderne kunst! Not.

De eerste poging om eens wat kunst te bekijken liep al op niks uit. Of nou ja, niks? We gingen naar het museum, besloten dat er geen tentoonstellingen waren die ons aanspraken en hielden toen een Italiaanse lunch. Ook leuk. Afgelopen zondag deden we opnieuw een poging en deze keer zijn we écht bij het Stedelijk Museum naar binnen gegaan.

Kijk, van veel kunst begrijp ik dat smaken nu eenmaal verschillen. Ik heb ooit vol bewondering en verwondering voor De Nachtwacht gestaan en me werkelijk vergaapt aan de prachtige stoffen die Rembrandt geschilderd heeft. Hoe kreeg hij het voor elkaar om dat zo vast te leggen? En nee, ik hoef het ook niet boven mijn bank. Maar ik vind het wél mooi. En knap gedaan enzo. Maar niet iedereen houdt daarvan. Sommige mensen houden meer van abstracte werken. Omdat de kleuren hen aanspreken. Omdat het hen aan het denken zet. Omdat het hen een blij gevoel geeft. Of omdat het zo lekker kleurt bij de nieuwe gordijnen.

Maar van sommige abstracte kunstwerken die ik zag in het Stedelijk Museum, werd ik echt een beetje melig. Hoopjes kolen, hout en papier op de grond. “Haal effe stoffer en blik, Mich!” grapte ik tegen dochterlief. Maar er stond een koordje omheen dus het was toch écht een kunstobject.

Of het handgeknoopte tapijt dat aan de muur hing. “Aha! De Ikea-afdeling” grinnikte ik. Prachtig, hoor. Echt! Maar kunst? Of de stoel met onder een van de poten een pop. Klem met zijn hoofdje terwijl er een schreeuwend gezicht op geprojecteerd werd. Tja… De witte ruimte met daarin slechts een groot vel papier dat aan de linkerkant zwart is en aan de rechterkant wit, kon me ook niet echt bekoren.

En natuurlijk begrijp ik best dat dat voor iedereen anders is. Smaken verschillen nou eenmaal. En wat is de definitie van kunst? Iets wat gemaakt is met de bedoeling de kijker aan het denken te zetten, toch? Nou, dat is gelukt; ik heb er nu zelfs een stukje over geschreven. Maar toch…

Het doet me denken aan het sprookje van De nieuwe kleren van de Keizer. Over die keizer die kleding wilde van heel speciale stof en uiteindelijk kleermakers trof die stof hadden die alleen slimme mensen konden zien. De kleermakers zwoegden zogenaamd dagen in hun geheime aterlier en kwamen uiteindelijk te voorschijn met de nieuwe kleren van de keizer. Dat de keizer de kleding niet zag, durfde hij niet te zeggen. Uit angst dat men hem dom zou vinden.

Uiteindelijk vertrokken de kleermakers met hun salaris, zonder ook maar één kledingstuk gemaakt te hebben. De keizer liep rond in zijn ondergoed en er was niemand die dat durfde te zeggen. Zo’n gevoel heb ik bij moderne kunst. Alsof niemand durft te zeggen dat het niet mooi is. Omdat het Kúnst is.

Dus zeg eens eerlijk.
Wat vinden jullie nou écht van moderne kunst?

Bijschrift bij de foto: dit is pas Kúnst!
Van Mich toen ze vier was. Een hondenhok, een boom en een huis. ❤️

9 gedachten over “Kunst.

 1. Sally

  Yep hier ook geen moderne kunst liefhebber . Ik mag graag iets artistieks kopen van de div landen waar ik heb gewoond of een museum bezoeken die over die geschiedenis gaat maar verder geef ik er helemaal niets om. Zal ook wel te weinig fantasie hebben om in al die moderne schilderijen en kunstwerken wat te zien. Vind Michelle d’r tekening veeeel artistieker ;/)

 2. leidseglibber

  Ik kom best wel bij veel kunst toestanden, maar snap er vaak zelf ook maar weinig van. Toevallig van de week (kom je nog wel tegen) een stuk over een kunswerk gezet, op facebook ladingen reacties die er niet om logen. Hoop voor de kunstenaar en de ondernemers dat hij ongeschonden blijft staan 🙂

 3. Marika

  Nee moderne kunst is ook niet aan mij besteed. Ik houd zelf van boetseren en tekenen waar ik vele uren insteek, maar dat is blijkbaar geen kunst i.t.t. wat kooltjes, hout en papier op de grond. 😀

 4. leidseglibber

  Ik dacht dat ik hier al reactie had gezet, maar schijnbaar niet 🙂 ( dat is eigenlijk ook wel kunst) Ik kom bij veel tentoonstellingen en kunstevenementen, maar kan het ook niet altijd waarderen of beter gezegd begrijpen. Heb een ding geleerd de bedoeling van kunst is dat het iets met je doet, dus ook al vind je het afschuwelijk dat heeft het toch iets gedaan met je dus is het geslaagd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.