Hoi Pa,

1987 – Pa en ik

Hoi Pa,

Met mij! Ik wilde even iets tegen je zeggen… 

Aanstaande woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Ik had het er met Frank over. “Ga jij stemmen?” vroeg ik. En hij zei dat-ie het nog niet wist. Dat-ie altijd gaat bij de verkiezing van de eerste kamer, of de tweede. Maar dit? Ik mopperde. “Nou ja! Je mag stémmen! Weet je wel wat een luxe dat is?” En natuurlijk weet-ie dat best wel. En woensdag gáát-ie ook gewoon. Ik ken hem; die gaat gewoon stemmen. Hij weet zelfs al op wie.

Maar het was alsof ik jou hoorde toen ik mopperde dat hij moet gaan stemmen. Jij hebt altijd tegen mij gezegd dat ik moet gaan stemmen. Dat er eeuwen gevochten is voor mijn stemrecht en dat ik daar gebruik van moet maken. Je had gelijk, zoals gewoonlijk. 

Michelle appte me vorige week. Ze heeft een stemwijzer ingevuld en haar keuze gemaakt. “Opa kijkt vast heel trots vanaf zijn wolkje” stuurde ze. Want ik heb jouw wijze les natuurlijk ook aan haar door gegeven.

 Toen ik zelf zat na te denken over op wie ik zal gaan stemmen, herinnerde ik me ineens dat ik altijd aan je vroeg op wie jíj ging stemmen. Maar dat wilde je nooit zeggen, al drong ik nog zo aan. Je was een man van weinig woorden dus ook hier maakte je weinig woorden aan vuil. “Principé” zei je dan. En je legde expres de klemtoon verkeerd. Ik vond het altijd zó vreemd dat ik niet mocht weten wat jij stemde. Alsof je je schaamde voor je keuze.

Vandaag viel ineens het kwartje. Vandaag wist ik ineens waarom jij nooit wilde zeggen op wie jij jouw stem uitbracht. Omdat je niet wilde dat ik je klakkeloos na deed! Omdat je wilde dat ik er zélf over na dacht.

Dat heb ik gedaan, Pa. Ik heb er goed over na gedacht en ik ga mijn wel overwogen stem uitbrengen. Omdat het mag. En nou ja… ook een beetje omdat het wel lollig is dat ik dan weer naar de brandweerkazerne mag.

Liefs en een dikke kus!

PS: ik weet écht wel op wie jij altijd stemde 

5 thoughts on “Hoi Pa,

 1. Wieb

  Goh, jij ook al?
  Mijn vader gaf dezelfde opdracht. Ben ook altijd braaf gaan stemmen. Heb het zoon ook bijgebracht. Kunnen we morgen samen op stap ..
  Hij mag, net als ik, zelf kiezen op wie hij stemt. Het voordeel van in Nederland wonen.

  Reageren
 2. Sally

  Ja ik waardeer ook mijn stemrecht. Ben ook geregistreerd vanuit buitenland maar voor deze locale verkiezingen mag ik niet stemmen. Straks in mei voor de Europese verkiezingen wel

  Reageren
 3. Leidse Glibber

  Mooi verhaal en gelukkig is het mij ook altijd duidelijk gemaakt dat ik moest gaan stemme. Ik geef het ook weer door aan zowel mijn zoon als aan anderen dat stemmen een verworven recht is waar mensen jarenlang voor geknokt hebben. We moeten het gewoon iedereen duidelijk blijven maken. En ja lachen mijn ouders wilden het ook nooit zeggen, maar toch wisten we wel wat ze stemden. 🙂

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.