My first podcast.

Met podcast en podcat op de bank.

Als echte boekenwurm nam ik me al een tijdje voor om eens een luisterboek te proberen. Gewoon. Voor de lol. En omdat ik me afvroeg of zo’n luisterboek iets zou zijn om lange autoriten op te leuken. Maar op een of andere manier kwam het er niet van.

De dag voor Hemelvaart kreeg ik een appje van Dochterlief. Met een linkje naar een Podcast-serie. Zij vond het weer eens wat anders dan een boek en vroeg zich af wat ik er van vond.

De volgende dag reed ik, door omstandigheden helemaal alleen, naar mijn moeder in Breda. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Een prima gelegenheid om een podcast te proberen, leek mij. Ik zette voor vertrek deel 1 op mijn telefoon en luisterde die van Heemskerk tot Utrecht. Daarna overwoog ik stoppen bij een tankstation om de overige delen te downloaden. Maar dat ging me nét iets te ver.

Maar eenmaal bij mijn moeder, terwijl ik nét binnen was en zij koffie zette, haalde ik snel de overige delen van de podcasts binnen. Voor op de terugweg. Terwijl ik naar huis reed, jaste ik in één keer deel 2, deel 3 en deel 4 er doorheen. Ik was zo thuis. De rit duurde nog steeds anderhalf uur, natuurlijk. Maar het leek korter.

Ik had me voorgenomen om nog te stofzuigen die dag. Niet mijn hobby, zeker niet na een halve dag in de auto. Maar met deel 5 van Bob in mijn oren was het een fluitje van een cent.

Ondertussen kwamen er Whatsappjes van Dochterlief binnen. ‘Sttt!’ maande ik haar tot stilte. ‘Ohhh!’ reageerde kind, snel van begrip. ‘Praat ik door Bob heen?’ En ze hield verder wijselijk haar mond.

Ik nam me voor deel 6 – het slot – ‘s avonds in bed te luisteren. Maar het werd te laat die dag. Ik begon aan deel 6 in de auto naar mijn werk. En toen ik daar aankwam, was Bob klaar.

Maar wat vond ik nou van Bob? En van podcasts in het algemeen?

Oké. Podcasts….

Het was even wennen. Mensen praten soms door elkaar heen. Je hoort achtergrondgeluiden, die – in het geval van een verbouwing, zoals in deze serie – niet altijd even prettig zijn. Ook de liedjes aan het eind van elke aflevering – met irritant hoge stemmetjes – hadden voor mij niet gehoeven. Maar het Vlaamse accent was slechts een kwestie van wennen. En omdat dit mijn eerste podcast-serie was, heb ik nog geen vergelijkingsmateriaal. Ik weet niet of alle podcasts zo zijn.

En Bob? Ahh. Wat vond ik het een mooie serie! Het verhaal gaat over Elisa, een oude dame in een rusthuis, die na een huwelijk van meer dan veertig jaar met Jules, die allang overleden is en met wie ze drie dochters kreeg, ineens begint te vertellen over haar jeugdliefde. ‘D’unne Bob.’ Niemand heeft ooit van Bob gehoord, zelfs haar dochters niet. En omdat Elisa dementerend is, weet niemand precies wat er waar is van haar verhaal over Bob. En van het kindje dat zij kreeg met Bob. Een jongetje, volgens Elisa. De radiomakers Mirke, Nele en Siona gaan, samen met de dochters van Elise op onderzoek uit. Op zoek naar Bob. En het kindje van Bob. Als dat er ooit echt was…

Ik vond het een mooi verhaal. Ergens op de A27 tussen Lexmond en Meerkerk stond het kippenvel huizenhoog op mijn armen omdat Bob gevonden leek. Het einde… Tja. Het einde leidde, ergens die vrijdag, tot druk app-verkeer met Dochterlief. ‘Wat denk jij?’

Maar goed, Bob is klaar nu. En deze podcast smaakte naar meer.

Dus downloadde ik ‘De brand in het landhuis’ en ik ontdekte dat je prima een cake kunt bakken of je badkamer kunt soppen terwijl je een podcast luistert. Op deze manier ben ik zó door mijn luistervoer heen.

Dus… Dringende vraag aan mijn lezers…

Luister jij podcasts? En zo ja; heb je nog tips?

Wil je de podcasts over Bob luisteren? Ze staan hier.

9 thoughts on “My first podcast.

 1. Nicole Orriëns

  Ik heb de grootste moeite om mijn aandacht bij luisterboeken en podcasts te houden helaas. Meestal merk ik na 10 minuten dat ik gewoon niets meer heb meegekregen. Voor mij werkt het dus helaas niet.

  Reageren
 2. Villasappho

  Ik ben er te snel van afgeleid. Luisterde een Engelstalige over een vliegmaatschappij met 1 vliegtuig. Benedict Cumberbatch zat daarin en dat klonk erg lekker. Ik werkte ondertussen aan een photoshoot en daar ik dat niet meer doe houdt het voor mij op. Lezen doe ik wel graag.

  Reageren
 3. Veerle

  Ik volg de blog “tinyblogt.wordpress.com”. Wanneer je naar 29 oktober 2016 (dus al even geleden) gaat, vind je een blog over podcasts waarin ze uitleg en veel suggesties geeft. Ik heb daar wel wat tussen gevonden. Veel plezier!

  Reageren
 4. Willemijn

  Ik luister al jaren heel veel naar podcasts! Ik geniet vooral van Amerikaanse podcasts als ‘This American Life’ en ‘Hidden Brain’ (half wetenschappelijk). De podcast van Malcolm Gladwell is ook echt fantastisch, maar ook allemaal in het Engels.
  Verder luister ik naar de podcasts van De Correspondent, met heel interessante interviews en de laatste tijd ook ingesproken artikelen.
  Ik hoop dat er iets tussen zit!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.