Boekenwurm.

Het valt meteen op, in zo’n trein vol slaperige forenzen, als er een vrolijk kinderstemmetje klinkt. ‘Mama, gaan we hier zitten?’ Er zitten nooit kleine kinderen in mijn trein. Alleen mensen die naar hun werk gaan. Kleine kinderen gaan nooit met de trein naar school. Dacht ik. 

Maar dit kleutertje dus wel. Elke morgen stapt ze met haar mama in de trein. Een kleutertje dat nog echt opgevoed wordt. Ze moet zachtjes praten, zo ‘s morgens vroeg in de trein. Ze moet stilzitten. En als het druk is, moet ze bij haar moeder op schoot. 

Ik vind het wel gezellig, die kleuter in de coupé. Bungelend met haar korte beentjes, zingt ze zachtjes kleuterliedjes. Of ze kijkt uit het raam en noemt de dieren op die ze buiten ziet. Koetje-koetje. Paard. Maar meestal leest ze.

Want ze heeft elke dag een leesboek bij zich. Waarschijnlijk kan ze nog niet echt lezen maar ze brengt het heel serieus. Met het boek op schoot, volgt ze de woorden met haar vinger, terwijl ze een verhaal fluistert. Ze vraagt nooit om haar moeders telefoon. Ik zie haar nooit swipen. Ze leest boeken. Echte. 

Vorige week was ze er weer, de treinkleuter. Samen met haar moeder ging ze schuin tegenover me zitten. ‘Doe je rugzak maar even af’ zei haar moeder. Maar hoe ze ook wurmde en draaide, kleuter kreeg de rugzak niet van haar rug. Toen haar moeder haar vervolgens hielp, bleek al snel waarom. Tussen de rugzak en haar rug zat een enorm boek verstopt. ‘Oh nee’ zuchtte haar moeder ‘Heb je nou toch dat grote boek mee gesmokkeld?’

Kleuter is blijkbaar zo’n kind dat de hele kinderafdeling van de bieb uitgelezen zal hebben tegen de tijd dat ze twaalf is. Zo’n kind dat stiekem met een zaklamp onder de dekens ligt te lezen als het allang bedtijd is geweest. Zo’n kind dat alle etiketten leest aan tafel,  omdat een boek tijdens het eten niet mag.

Ik glimlachte even naar kleuter. Want er was herkenning alom. Kleuter is een echte boekenwurm. Net als ik! Wat heerlijk voor haar. Ze hoeft zich in elk geval nooit te vervelen!

7 gedachten over “Boekenwurm.

  1. Villasappho

    Wat een heerlijk kleintje! En wat een mooie blog. En ja ook ik herken dat de bibliotheek was heel dichtbij en ik zeulde er tassen vol vandaan. Ook fijn dat er nog zulke ouders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.