Nieuwe trend.

Oké, ik ben er natuurlijk helemaal uit. Mijn baby is tenslotte al 27. De tijd waarin kinderen groot gebracht werden volgens de drie R’s (Rust, Reinheid en Regelmaat) was destijds wel voorbij maar echt veel gekkigheid was nog er niet.

De mededeling dat iemand zwanger was kwam gewoon per telefoon of werd persoonlijk gebracht. Social media bestond nog niet. En bevallen deed je destijds gewoon in bed in plaats van in een zwembad of op een krukje. Van babyshowers of gender reveal party’s had nog niemand gehoord. Baby’s sliepen gewoon in hun bedje en je werd niet verketterd als je de keuze maakte om flesvoeding in plaats van borstvoeding te geven.

Maar tijden veranderen. Gelukkig maar, hoor. Mijn neefjes en nichtjes werden nog vervoerd in een reiswieg die los op de achterbank van de auto stond. Toen mijn dochter geboren werd was de Maxi Cosi (een Nederlands onderdeel van een Canadees bedrijf trouwens) net uitgevonden. Het kwam de veiligheid alleen maar ten goede. En zo was er het destijds nieuwe advies om baby’s niet op hun buik te laten slapen. Het heeft het aantal gevallen van wiegendood drastisch doen dalen.

Maar soms kijk ik toch verbaasd op bij het horen van de laatste nieuwe babytrend. Zo hoorde ik vandaag voor het eerst van een babynestje. Een wat? Nou, een babynestje. Wat is in hemelsnaam een babynestje?

Dat is heel simpel uit te leggen. Een babynestje is een kussen met opstaande randen waar je je baby in kunt leggen. In de randen zit een touwtje waarmee je de randen aan kunt trekken zodat ze je baby omsluiten. Dit zou een geborgen gevoel geven omdat het een beetje lijkt op hoe de baby in de baarmoeder zat.

Ik vond, eerlijk gezegd, dat er nogal wat nadelen aan zo’n babynestje zitten. Zo kunnen baby’s er maar een half jaar in. Daarna worden ze te groot. Sowieso mogen baby’s er niet meer in zodra ze zich om kunnen draaien. Dan kunnen ze namelijk stikken. Je moet ook opletten met de touwtjes die er aan zitten (die moeten aan het voeteneinde natuurlijk) want ook dat is gevaarlijk. Je mag je baby dus nooit alleen laten als-ie in zijn babynestje ligt. De baby mag er ook niet de hele nacht in slapen. Hij mag er een klein dutje in doen. Je kunt hem of haar er ook even inleggen als je even je handen vrij wilt hebben.

Ik had daar vroeger iets anders voor. Een houten bak met tralies. Dat heette een box. Als ik even iets moest doen, legde ik mijn uk daar in. Heel handig! Ze mocht er niet de hele nacht in slapen. Maar een klein dutje kon wel. Er zaten geen touwtjes in waar ze in kon stikken. En ze paste er ook heel lang in. Toen ze anderhalf was, zat ze er nog wel eens in. Kon ze veilig spelen terwijl ik de wc sopte of zo.

Nieuwsgierig geworden Googlede ik toch even op ‘babynestje’. Bij de firma Bol.com worden babynestjes verkocht. De goedkoopste kost € 30,-. De duurste maar liefst € 179,-! Natuurlijk moet iedereen helemaal zelf weten waar hij of zij zijn baby in stopt. Maar in dit geval zou ik gaan voor de dierenmand bij dezelfde firma. Dan ben je voor € 8,75 klaar. En er zitten geen gevaarlijke touwtjes aan!

11 gedachten over “Nieuwe trend.

 1. Leidse Glibber

  Lig helemaal in een deuk om dat babynestje, inderdaad te gek voor woorden. En die houten kist met tralies was inderdaad de beste uitkomst 🙂 Ja te belachelijk voor woorden he dat we vroeger de kinderen gewoon in een reiswieg op de achterbank zette en natuurlijk stevig roken in de auto met de raampjes dicht anders werd de baby ziek 🙂
  OT na 16 kroegen had ik welgeteld 2 biertjes op en dan alleen nog maar omdat ik ze bijna niet kon weigeren . Als ik inderdaad overal waar ik kom lekker mee zou doen dan zou ik nu een zware alcoholist zijn.

 2. Rianne

  Ik kwam laatst bij een Amerikaanse vlogster met groot gezin, een door haar gedane uitvinding tegen om babys in te vervoeren. Ik zal gek zijn, maar volgens mij was het gewoon een ouderwetse reiswieg. Maar alle volgers jubelde er over (en een paar zeurde er over, want niet echt veilig, zo’n bak waar babys in kunnen rondschuiven).

  Ik ben blij dat ik niet meer in de kleintjes zit.

 3. Sally

  Hihi bij mij trof ik er wel eens een in de hondenmand. Maar idd een prachtuitvinding… de box. Die van van mij hen ik er met grote regelmaat Ingezet. Heerlijk Ff de handen vrij voor mama en zij lekker spelen of Ff een uurtje slapen erin.

 4. Villasappho

  De genoemde forma doet er alles aan om je zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen, mijn duurste babynestje leek me ideaal voor de kat hier en ging over de 200 euro. Gek he bol, normaal zoekt niemand van deze IP op zoiets je denkt zeker dat ik zwanger ben.
  Ik heb ook nog gewoon in een box gelegen en in een bed met spijlen die ik eruit draaide en ontsnapte. Ik kwam niet ver trouwens m’n vader hoorde het en lijmde steeds de spijlen weer vast. Niet als ik erin lag denk ik. Tijden veranderen maar al die ellende die overwaait uit Amerika mogen ze sowieso houden en als mensen hun geld uit willen geven aan domme dingen dan mag dat ook van mij. Wel jammer 200 euro is een hoop luiers, een box heb ik nog wel eens opgehaald voor iemand. Mocht hem zo hebben.

 5. Mrs. T.

  Ik ging ook voor het dierenmandje. Sterker nog: er staat er hier al een hele tijd een waar de poezen weigeren in te gaan zitten. dus ik ben al voorzien. Voor ooit eventuele kleinkinderen.

 6. Rietepietz

  Je begrijpt, mijn ” kleintjes ” zijn 55 en 57 jaar dus ik bespaar je hoe levensgevaarlijk ik mijn kinderen grootbracht al speelden RRR toen zeker nog wél een rol .
  Hoe kómen ze op het krankzinnige idee van een “babynestje. Wat is er in hemelsnaam mis met een box!
  Maar het levert je een geweldig verhaal op, van genoten!

 7. Saralien

  haha, tja, de babyindustrie wil ook verdienen.

  Bij de oudste hebben we een hangmatje gekregen, kind zou er rustig van worden. Nou eh…. ten eerste, dat is na 16 jaar nog steeds niet gelukt, ten tweede, hij werd helemaal gek van dat ding, niet kunnen bewegen en dan nog heen en weer schommelen ook. Direct de deur uit gedaan. Jammer, want de andere twee hadden er misschien meer lol van gehad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.