Lichtgroen.

Zondagmiddag. Op bezoek bij mijn moeder. Na een bak koffie stroop ik alvast mijn mouwen op. ‘Mam? Moet er nog iets gebeuren?’ Want ze heeft de gewoonte om met klusjes op de proppen te komen als wij al met onze jassen aan in de gang staan om weg te gaan. ‘Ja!’ antwoordde ze resoluut. ‘In de achtertuin staan twee flessen azijn. Als jij nou even azijn op het onkruid in de voortuin gooit, dan kan ik dat van de week zelf wel weghalen’.

Toevallig las ik afgelopen week nog bij Nicole hoe slecht azijn voor het milieu is. En ik weet hoe mijn moeder het onkruid in haar achtertuin de nek om draait door er kwistig liters azijn over te kieperen. Aangezien ze een enorme tuin heeft, slecht uit de voeten kan en geen tuinman heeft, besloot ik mijn mond te houden. Bovendien vind ik het hele ‘doe eens groen’-gedoe een tikkie vermoeiend worden. Maar toen mijn moeder me vroeg de azijn te pakken, flapte ik het er toch uit. ‘Da’s heel slecht voor het milieu, hè Mam!’

‘Ammehoela!’ antwoordde mijn moeder. En het is dat haar handen niet zo goed meer werken maar ze keek alsof ze het liefst haar middelvinger opgestoken had. Aangezien mijn moeder de helft van haar leven geleefd heeft zonder wasmachine, droger, vaatwasser en stofzuiger, vergeef ik haar haar azijnstrooierij met liefde. Ook omdat ze nooit auto gereden heeft en – op een reisje naar Lourdes na – nog nooit gevlogen heeft. Dus ik haalde de fles azijn en liep de voortuin in.

Nou ja… voortuin? Twee rijtjes tegels onder het raam, een perkje kunstgras en een tuinpaadje van twee bij één. Ik zette de fles azijn neer en liep terug naar de schuur om het versleten aardappelschilmesje halen dat ze vroeger gebruikte om onkruid te krabben.

Kwartiertje werk. En toen was ik klaar. De fles azijn heb ik ongebruikt terug op zijn plaats gezet. Zo was ik geheel per ongeluk tóch een klein beetje groen bezig. Lichtgroen, zeg maar.

12 gedachten over “Lichtgroen.

 1. Rietepietz

  Met dit zonnige weer verdroogt het ook makkelijk, ik gebruik dan een soort staalborstel op steel om mos en beginnend onkrijd tussen de tegens uit te halen. Het mos was al helemaal verschroeid.

 2. Nicole Orriëns

  Wat goed van je dat je het onkruid handmatig hebt weggehaald : ) Dat is nog eens duurzaam. Maar inderdaad, het klinkt alsof je moeders ecologische voetafdruk superklein is, en dan is die azijn op het onkruid wellicht zo erg nog niet .

 3. Sally

  Lichtgroen is mooi. Heb nooit azijn gebruikt , wist niet eens dat dat hielp ;-). Altijd lopen hannesen met een mesje en onkruid krabber. Durfde geen ander spul erop te spuiten met onze huisdieren in de tuin.

 4. Saskia

  Och ik heb daar zo’n hekel aan he. De tuinen (voor & achter) onkruid vrij maken… We gaan het dit weekend weer eens grondig onder handen nemen. De voortuin ziet eruit… Lijkt me een beetje te groot oppervlak om met een schilmesje te doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.