Sores in Slotervaart.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ons nieuwbouwappartement staat midden in Slotervaart. Een Amsterdamse probleemwijk die volop in opbouw zou moeten zijn. Jammer genoeg is het geld op en zijn alle plannen tot verbetering uitgesteld tot 2011. En aangezien we niet eens op de lijst van probleemwijken van minister Vogelaar staan, kunnen we fluiten naar nieuwe euro’s.

En dus gaat de verpaupering door. Afval in de straten, aftandse auto’s langs de stoep en veel criminaliteit. Afgelopen week was er een dodelijke steekpartij bij een school om de hoek. Een paar dagen later een dodelijke schietpartij in het politiebureau op het winkelcentrum een paar straten verderop. En de emoties lopen hoog op.

Maandag liepen er volop surveillerende agenten op het winkelcentrum, vijandig nagestaard door groepjes Marokkaanse hangjongeren. ’s Avonds werden de ruiten van het politiebureau ingegooid en werden er auto’s in brand gestoken.

Dinsdagavond liepen Marokkaanse buurtvaders eindeloos rondjes op het plein om de jeugd in de gaten te houden. Aan de oproep van stadsdeelvoorzitter Marcouch aan ouders om de jeugd binnen te houden werd geen gehoor gegeven. Het was druk op het plein. En die nacht was het weer raak; weer brandende auto’s ondanks de aanwezigheidvan veel politie en ME.

Ondertussen denk ik aan de slachtoffers. Niet alleen de twee dodelijke slachtoffers en de neergestoken agenten, maar iedereen om hen heen. De families van de beide jongens die betrokken waren bij de steekpartij, hun klasgenootjes en al die kinderen die het zagen gebeuren.

Ik denk aan de collega’s van de gewonde agenten. Noem het ‘risico van het vak’ maar zoiets verwacht je niet. Het zal voor hen ook niet meevallen om weer ‘gewoon’ aan het werk te gaan.

En dan nog de ‘onzichtbare’ slachtoffers. De vriendelijke Turkse man met zijn avondwinkel pal naast het politiebureau. Hij verkoopt amper iets deze dagen. Aardige Marokkaanse kennissen die overal met de nek aangekeken worden omdat ze toevallig Marokkaan zijn. De mensen wiens auto’s uitgebrand zijn de afgelopen dagen.

Zoals altijd is het een kleine groep raddraaiers, die volgens de geruchten niet eens uit Slotervaart komen, die de hele boel op stelten zet en de reputatie van een complete bevolkingsgroep verpest.

De oproep van Marcouch, de oproepen van de Imam’s tijdens de herdenkingen in de moskeeën hebben geen zier geholpen. Er wordt aangedrongen op harder politieoptreden en wij wachten af. Misschien blijft het vanavond eindelijk rustig…

13 gedachten over “Sores in Slotervaart.

 1. Emmelinda

  Brrr ik help je mee hopen Nicky. Het is best eng allemaal en mag nu echt voor eens en altijd afgelopen zijn. Komt Rita aan met haar partij; trots op Nederland. Poehpoeh wat ben ik trots.
  Ohhhhh wat is je lay-out mooi zeg. Net was die er nog niet he? Vers van de pers? Ik was hier al ff maar toen viel internet hier uit 😉

 2. Emmelinda

  Brrr ik help je mee hopen Nicky. Het is best eng allemaal en mag nu echt voor eens en altijd afgelopen zijn. Komt Rita aan met haar partij; trots op Nederland. Poehpoeh wat ben ik trots.
  Ohhhhh wat is je lay-out mooi zeg. Net was die er nog niet he? Vers van de pers? Ik was hier al ff maar toen viel internet hier uit 😉

 3. Leidse Glibber

  Ja je wordt er niet vrolijker van al die ellende en laten we eerlijk zijn het komt toch meestal uit dezelfde hoek.
  Moet voor mijn werk nog weleens bij jullie in de buurt zijn (stadsdeelkantoor onder andere) en zie dan dat het niet echt lekker zit daar in de buurt.
  Ik hoop dat jullie het rustig houden de komende nachten.

 4. Leidse Glibber

  Ja je wordt er niet vrolijker van al die ellende en laten we eerlijk zijn het komt toch meestal uit dezelfde hoek.
  Moet voor mijn werk nog weleens bij jullie in de buurt zijn (stadsdeelkantoor onder andere) en zie dan dat het niet echt lekker zit daar in de buurt.
  Ik hoop dat jullie het rustig houden de komende nachten.

 5. Sally

  Dat klinkt niet goed allemaal. Ik krijg hier het nieuws als ‘ver van me bed show voorgeschoteld’ en denk er dan het mijne van. Is toch wat anders als je er tussen in woont. Net wat je schrijft het is vaak maar een bepaald kleine groep die de boel voor anderen verpest. Maar ja je zult er dus maar net tussen wonen. Succes allemaal.
  Ps je blog ziet er herfstig uit. Leuk!

 6. 10

  Hopelijk is het rustig gebleven.Het zal best wel beangstigend zijn om in zulke situatie’s er met je neus bovenop te zitten.En idd is het erg voor de mensen om de slachtoffers en dader heen.
  Lind@

 7. Nicky zelf

  Echt rustig was het niet. Er is wéér een auto in vlammen opgegaan! Deze keer zijn er in elk geval acht relschoppers opgepakt ‘op basis van vermoedens van verstoring van de openbare orde’. Ze hadden jerrycans benzine bij zich, dus die vermoedens zijn wel terecht, lijkt me!
  Iemand op die gronden aanhouden schijnt nieuw te zijn. Nu maar hopen dat het werkt!

 8. Willemijn

  Jeetje … volg het nieuws in NL helemaal niet, dus sta echt met mijn oren te klapperen.
  Vind het knap dat je je niet mee laat sleuren in racisme overigens. Dat is toch al snel een makkelijk passend antwoord op dit soort problemen.
  Sterkte!

 9. Youri

  Hoorde ik het nu goed op de radio gisteren, is er weer een scholier neergestoken, of niet…Maar wat gebeurd daar toch allemaal, in Amsterdam.
  Zegguhh, jouw verhuizing naar Amsterdam is zeer dichtbij het begin van deze rellen…weet je zeker dat jij er niets mee te maken hebt..??? 😉

 10. Nicky zelf

  De moeders van Slotervaart hielden vanmiddag een protestmars tegen het geweld in de wijk. Ik kwam ze tegen met boodschappen doen. Hun doel om eens iets positiefs te laten horen uit de wijk is wel bereikt. Het zag er leuk uit, veel ballonnen en een gezellig bandje erbij. Ik dacht nog ‘Leuk! Muziek! Da’s weer eens iets anders dan sirenes!’
  Maar zojuist kwam er weer een arrestantenbusje voorbij. Ging met loeiende sirenes richting plein… Ik ben benieuwd.
  Enne.. @Youri: ikke? ik ben gewoon een braaf onschuldig provinciaaltje in de grote stad!
  Overigens hebben ze in Breda vorige week ook een auto in brand gestoken! En mijn alibi is waterdicht; ik zit in Amsterdam!

 11. erik rosenboom

  he nicolette en nicky,
  welkom terug in het rustige brabant, jammer dat het zo moet lopen.
  wie weet komen we elkaar tegen, de kans is nu wel weer vergroot.
  garoet oit ut fer.
  p.s. kijk eens hier http://www.de-cor.nl/ bij “nieuws” staat de nieuwe jeugdprins van Raamsdonksveer en dat is….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.