Moving out.

Amsterdam. Ik vond het helemaal geweldig, twaalf jaar geleden, toen ik Frank leerde kennen. De grachten, de mooie oude panden, de rondvaartboten. De trams, de drukte, de winkels. De buurtkroegen en de Amsterdammers. Altijd in voor een praatje. Altijd in voor een gebbetje. Zeven jaar woon ik hier nu. En zelfs ik, als import-Amsterdamse, heb de stad zien veranderen.

Het wordt te druk. De niet aflatende stroom toeristen die de binnenstad verstopt zodat soms de Kalverstraat afgezet wordt. Koningsdag, Prinsengrachtconcert of de Gaypride hebben we al jaren niet meer gezien. We gaan de stad niet meer in omdat er geen doorkomen aan is. De stadsreiniging kan er niet meer tegen op vegen en het wordt steeds vuiler in de stad. Buurtkroegjes en kleine winkeltjes verdwijnen om plaats te maken voor wéér een belwinkel. En de echte Amsterdammer maakt allang geen praatje meer. Die baalt alleen maar omdat de ring om half drie ‘s middags al weer vast staat. Omdat het zo druk is overal. Bovendien tref ik weinig echte Amsterdammers meer. Die zijn uitgeweken naar Purmerend, naar Almere of Zaandam.

Bij mij begon het langzaam te kriebelen. Wat doe ik hier? Altijd die stoet toeterende auto’s voor de deur. Dag en nacht. Het zoeken naar een parkeerplaats. Het zwerfvuil op straat. Nooit eens rustig kunnen fietsen maar altijd op je hoede zijn. Opletten. Op verkeer dat door rood komt, voetgangers die zomaar de weg op lopen. Scooters die je loeihard rakelings passeren.

Op iedere plekje dat ‘over’ is, worden woningen gebouwd. Kleine appartementjes die voor grof geld verhuurd worden. Dus wordt het overal nog drukker. Want woningen bouwen is één ding. Maar al die mensen moeten boodschappen doen zodat ‘even snel’ een boodschap doen er niet meer bij is. Al die mensen moeten naar hun werk zodat je ‘s morgens de stad niet uit komt. Een bomvolle stad vol mensen die elkaar geen centimeter ruimte gunnen. Ongeduldig. En onbeleefd.

Maar ik hield wijselijk mijn mond. Mijn lieve vriendje is een rasechte Amsterdammer. Hier geboren en getogen en hij was dolblij na al zijn omzwervingen weer in Amsterdam te zijn. Dus zouden we op zoek gaan naar een woning in Amsterdam. Maar wáár precies, welke wijk nog leuk was om te wonen, dat wist hij ook niet. We zochten, keken en twijfelden maar we konden het niet vinden in Amsterdam.

Toen ik voorzichtig aan Frank vroeg of er niet een plaats was in de buurt van Amsterdam was waar hij wilde wonen, riep hij ‘Breda!’. Ook hij bleek helemaal klaar te zijn met Amsterdam. En even leek Breda heel aantrekkelijk. Even snel een bakkie koffie kunnen doen bij mijn broers en zussen. Een beetje mantelzorgen voor mijn moeder. En de Brabantse gemoedelijkheid. Want pas sinds ik in Amsterdam woon, weet ik wat daarmee bedoeld wordt.

Maar mijn kind woont in Amsterdam. En ik heb een geweldig leuke baan in Amsterdam. En met de beste wil van de wereld kon ik me mijn Amsterdammer niet voorstellen in Brabant. Het leek me beter om in de buurt van Amsterdam te blijven. We overwogen Ouderkerk aan de Amstel, Amstelveen, Abcoude. Diemen, Duivendrecht en Weesp.

Uiteindelijk werd het iets heel anders. Gewoon omdat we daar een leuk appartement tegen kwamen. En omdat ik altijd gezegd heb dat ik, later als ik groot ben, bij de zee wilde wonen. Eind juli gaan we verhuizen. Naar Heemskerk! Vlak bij Amsterdam. En twintig minuten fietsen van het strand vandaan.

19 gedachten over “Moving out.

 1. Lynn

  Wow, dat is nog eens een “move” die jullie gaan maken!
  Succes met de verhuizing en wat fijn zo dicht bij het strand.

 2. Sally

  Wat gaaf. Begrijp jullie beslissing helemaal. Heerlijk straks zo dicht bij zee
  Ik ben zo blij met m’n woninkje op loopafstand vh strand. Ideaal. Trouwensin het verleden zaten we altijd op 1 lijn, en verhuisden we tegelijkertijd. Deze keer niet. Alhoewel?

  1. nicky Bericht auteur

   Hé ja, Sally! Doe gezellig mee! Ik vond het altijd wel leuk dat jij ook aan het verhuizen was. Gedeelde smart en zo.

 3. Deborah

  Oooh. Wat een verademing vergeleken bij de stad. Zalig zo dicht bij het strand.
  Succes met pakken en verhuizen.

  1. nicky Bericht auteur

   We zijn helemaal klaar met de drukte. En nu we weg gaan lijkt het allemaal nog drukker hier.

 4. Saskia

  Oh wat fijn zeg, gefeliciteerd en veel succes met het inpakken en verhuizen.
  & zalig. Dichtbij het strand<3

  1. nicky Bericht auteur

   Ik was helemaal jaloers toen jij ging verhuizen. En nu mag ik! Joepie!

 5. Leidse Glibber

  Heerlijk toch zo dicht bij Amsterdam maar wel lekker rustig in een mooi appartement en dicht bij het strand. Wat wil een mens nog meer, uhhhmm ja lekker weer natuurlijk om naar het strand te gaan als je vrij bent. 🙂

  1. nicky Bericht auteur

   Ik vind strand altijd fijn! Ook bij slecht weer. Dus dat komt mooi uit.

 6. Willemijn

  Wat een super vooruitzicht!! Ik hoor niet anders dan dat Amsterdam onleefbaar is geworden. Goed plan dus. Sterkte met verhuizen!!

  1. nicky Bericht auteur

   Ik dacht eerst dat het aan mij lag. Er komt nu zelfs een soort AirB&B voor tentjes. Kun je op iemands balkon logeren. Het is echt een complete kermis aan het worden hier!

Reacties zijn gesloten.