Mijn eigen Hermelientje.

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat de eerste Harry Potter-film uitkwam. Het begin van een hele reeks mateloos populaire films over de tovenaarsleerling Harry Potter, gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling. Lang verhaal kort: de verhalen gaan over Harry Potter, een weesjongen die bij zijn oom en tante opgroeit en naar een tovenaarsschool gaat waar hij avonturen beleeft met zijn beste vriend Ron en zijn beste vriendin Hermelien. Meer moet je mij er niet over vragen want ik was geen fan. Eén Harry Potter-film heb ik ooit gezien in de bioscoop en daar kan ik me niets meer van herinneren. Ik denk dat ik in slaap gevallen ben.

Wie wel groot fan was, was Michelle. Al meteen vanaf de eerste film in 2001. Ze was negen toen de eerste film uit kwam en groeide praktisch op met Harry Potter. In de jaren die volgden zag ze alle films. Ze las alle boeken. En zij niet alleen. Haar hele klas was fan. Al vlak nadat de eerste film uitkwam, bekeek een klasgenootje Michelle eens aandachtig en zei “Hé! Jij lijkt op Hermelien”. De rest van de klas was het met hem eens, waardoor Michelle de laatste jaren van haar lagere schooltijd Hermelientje genoemd werd.

Ergens zag ik de vergelijking ook wel. Die bruine kijkers doen het hem, denk ik. Dat lachje komt ook wel overeen. En die dikke bos haar. En van wat ik meekreeg van de films, kwamen de karakters van Hermelien en Michelle ook wel overeen. Hermelien is een slim meisje, dat altijd van alles wil leren. Toch kan ze af en toe ook een beetje onzeker zijn. Kortom, de vergelijking ging wel op.

Toen ik afgelopen week ergens las dat het al twintig jaar geleden is dat de eerste Harry Potter-film uitkwam, besloot ik eens te kijken hoe het met de echte Hermelien gaat. Hermelientje werd gespeeld door Emma Watson. En van wat ik op haar Wikipedia-pagina lees, lijkt ze in het echt ook een beetje op Hermelien. Ze was een uitstekende leerlinge op school en wist tussen al dat acteren door een bachelor te halen in Liberal Arts. De eerste Harry Potter-film was haar debuut en ze speelde in alle volgende films de rol van Hermelien. Na de laatste Harry Potter-film, in 2011, speelde Emma nog in wat films maar sinds 2019 is er geen nieuwe film uitgekomen waar zij in mee speelt. Er staat een indrukwekkende lijst met nominaties op haar Wikipedia-pagina. En een enorme lijst met prijzen, die ze gewonnen heeft.

Ik vind het heel indrukwekkend allemaal, hoor. Voor zo’n jong meisje. Maar toch; vlak mijn eigen Hermelientje niet uit, hè! Ha! Die haalde maar mooi even haar bachelor in klinische neuropsychologie. En die deed er vlotjes nog even een master achteraan. Bovendien studeert ze nu voor GZ-psychologe. Doet ze er gewoon even bij, naast haar werk in een zorgcentrum voor dementerende bejaarden. Kijk, zo’n indrukwekkende lijst met nominaties en awards is natuurlijk prachtig. Maar één op de vijf mensen schijnt later dement te worden. En aan de MTV Movie Award uit 2013 van je kind heb je dan niet zoveel. Dan kun je beter een GZ-psychologe in je omgeving hebben, toch?

22 gedachten over “Mijn eigen Hermelientje.

 1. Audrey

  Ha, helemaal waar! Toch heb ik ook echt veel respect voor Emma Watson die haar eigen pad heeft gekozen, ondanks de showbizzwereld die ongetwijfeld flink aan haar heeft lopen trekken terwijl ze studeerde.

 2. rietepietz

  Je hebt gelijk op alle fronten. 😉
  Mijn kleinkinderen waren óók gek op die boeken en als er weer eens een ziek was las ik altijd voor, mens wat een ellende om voor te lezen die Harry potter boeken. Ze kregen gelukkig later de verhalen op CD voorgelezen.

  1. Nicky Bericht auteur

   Oeh, Michelle las de boeken gelukkig al zelf toen. Pfff, moet er niet aan denken.

 3. LeidseGlibber

  Helemaal gelijk en inderdaad het is verbluffend hoe ( ogenschijnlijk) makkelijk Michelle door haar studies heen gekomen is. Daar moet je wel slim voor zijn, maar ja de appel valt niet ver van de boom he.

  1. Nicky Bericht auteur

   Het is inderdaad ogenschijnlijk want ze werkt er hard voor. En ik laat in het midden van wie ze haar intelligentie heeft. 😉

 4. Deborah

  Wow ze lijken idd wel op elkaar haha. Grappig deze gelijkenis. En wat bizar dat het alweer 20 jaar geleden is dat de eerste film is uitgekomen. Dat klinkt echt als drie levens terug. Slimme dochter heb jij!

 5. Liesbethblogt

  Ik vind het sowieso knap dat mensen in een bejaardentehuis kunnen werken wat ze er ook kunnen doen. Ik zou er alleen al sterven van de hitte maar dat terzijde. Ik kijk al een jaar zeker uit naar een HP boek zodat ik er weer eens kan lezen maar ik vind het echt belachelijk dat ze zo duur blijven. Ik heb de films denk ik wel allemaal gezien maar het is gewoon niet mijn genre.

  1. Nicky Bericht auteur

   Als ze nog steeds zo duur zijn, dan zullen we ook nog steeds wel heel populair zijn. Denk ik.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ja, leuk he? “In het echt” zag je het nog beter. Ik had haar toen als Hermelientje moeten fotograferen, bedenk ik me nu.

 6. Saskia

  Leuk zo die foto’s erbij, ze lijkt er inderdaad op! Ik heb ook echt helemaal niets met HP… Heb wel alle films gezien met manlief (die weg is van de boeken en films) maar zelf ben ik niet zo van de fantasie… Je mag zeker trots zijn op je mooie dochter! (heeft ze vast van d’r moeder 😉 )

Reacties zijn gesloten.