Verhuizen.

image

Vier jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam en ik vond het een hele prestatie dat ik een baan én een huisje vond in een straal van één kilometer rond het huis van Frank. En zo fietste ik iedere dag een minuut of zeven naar mijn werk vanuit Frank’s huis en passeerde halverwege mijn eigen huisje waar Michelle woont. Soms zwaaide ze naar me vanuit haar raam. Of ik kwam haar tegen op de terugweg als zij Boef uitliet. En ooit, toen ik vlak voor mijn verjaardag langs fietste, had ze een spandoek aan het balkon gehangen met de tekst “Gefeliciteerd Mam!”.

Maar het mooiste van zo vlak bij je werk wonen is natuurlijk dat je, na je werkdag, zó thuis bent. Wat een luxe! Het ergste dat kan gebeuren, is dat je nat regent. Maar daar heb ik een regenpak voor gekocht. Want geloof me, ook in zeven minuten op de fiets kun je erg nat regenen. En zelfs sneeuw was geen probleem! Dan trok ik mijn snowboots aan en wandelde lekker naar mijn werk.

Helaas is ineens alles veranderd. Op het moment dat de verhuurder van het pand waar ik werk ons contact opzegde, verloren we ook onze grootste opdrachtgever in Amsterdam. Er vielen ontslagen, heel veel ontslagen, maar ik mocht gelukkig blijven. De grote vraag was waar.

Het is Hilversum geworden. Om de doodsimpele reden dat we geen pand in Amsterdam meer nodig hebben en al een kantoor in Hilversum hadden dat grotendeels leeg stond. Een logische keuze dus. Maar leuk is anders. De laatste werkdag in Amsterdam regende het pijpenstelen. Terwijl ik mijn regenpak uittrok, grapte ik optimistisch dat ik in elk geval niet meer nat zou regenen. Elk nadeel heb zijn voordeel, zeg maar. Voortaan ga ik met de auto naar mijn werk.

Donderdagmorgen reed ik voor het eerst naar ons kantoor in Hilversum. Volgens de routeplanner een ritje van een half uur. In de praktijk blijkt het drie kwartier te zijn. Ik doe er al tien minuten over om op de ring rond Amsterdam te komen. En daarna moet ik over de A1. Er wordt richting Hilversum nooit een file gemeld omdat alles nog rijdt. Zeventig kilometer per uur, maar goed; we rijden. Op de terugweg van het zelfde laken een pak. Drie kwartier onderweg.

Maar ach, het zal wel wennen. Ooit. Ooit kan ik inderdaad lekker relaxed naar de radio luisteren omdat ik weg op mijn duimpje ken. Ooit zal het wel wennen dat ik niet meer om kwart voor acht thuis nog een kop koffie drink en om acht uur op mijn werk ben. Ooit weet ik gewoon niet beter meer. Maar jeetje! Wat een luxe was het om zeven minuten nat te regenen onderweg naar mijn werk.

9 gedachten over “Verhuizen.

 1. Colin

  Da’s wennen! Ik kan lopend naar het hoofdkantoor, maar reis inmiddels 2 dagen per week van een dorpje rechts van jouw “oude” stad naar jouw “nieuwe” stad en vanaf dat ik de snelweg op draai tot aan Utrecht is het filerijden. Dieptepunt 2 weken geleden toen ik heen en terug bij elkaar dik 4,5 uur gesukkeld heb in de file. Jij hebt ook niet de meest filevrije route, succes met wennen!

  P.s. stond jouw middelbare school vroeger in een met-Belgische-plaatsnaam straat? Dan stonden onze fietsen namelijk in dezelfde stalling 🙂

  Reageren
 2. Rianne

  Je hebt er in ieder geval nog vier jaar van kunnen genieten ;-).
  Ik verhuisde ooit naar Venlo met het idee in het vervolg na 10 minuten lopen op het werk te zijn. Het heeft drie maanden geduurd, toen werd ik overgeplaatst. Eerst op fietsafstand, nu al weer een hele tijd 30 km bij mijn adres vandaan. Gelukkig was ik het rijden nog niet ontwend…

  Reageren
 3. Regina

  Dat alles went is een ding wat zeker is. Maar ik kan me voorstellen dat het nu even slikken is. Gelukkig heb je wel je baan kunnen houden. Dat is ook wat waard!

  Reageren
 4. Nicky

  @Colin: jeetje, de straatnaam van mijn middelbare school… Daar moest ik evem diep over nadenken. Maar het klopt wel. Ik zat op de Newman. Best een leuke school!

  Reageren
 5. Willemijn

  Jeetje wat jammer! Al die vrije tijd die niet meer over blijft.
  Een tip … neem een ipod (of ander ding) en ga naar podcasts luisteren. Ik doe dat altijd in de auto en de tijd vliegt voorbij. De BBC heeft veel interessante podcasts echt over van alles.
  Sterkte!!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.