Oerhollands

Photobucket - Video and Image Hosting

Koken is nooit mijn hobby geweest. Sterker nog; ik heb er een hekel aan. Bij ons doen vooral de simpele, snelle happen het goed. Pasta, salades, rijst, kipfilet en meer van dat spul dat binnen no-time op tafel staat. Lang leve de kant-en-klare pakketten van Knorr! Je gooit er wat vlees en groente bij en na een half uur kun je aan tafel.

Door mijn haastige gedoe komt er weinig Hollandse kost op tafel, terwijl ik daar toch echt mee opgegroeid ben. Mijn moeder is een kei in Oerhollands koken. We aten vroeger eigengemaakte soep vooraf en aardappeltjes, groente en vlees. Echt Hollands. Het meest exotische wat mijn moeder kookte was nasi met een gebakken ei en dat was alleen als ze weinig tijd had. Waar daar zit ‘m de kneep natuurlijk… Koken vereist geduld en tijd.

Die tijd gun ik mezelf niet. Als ik uit mijn werk kom, wil ik snel eten zodat ik nog wat aan mijn avond heb. Geduld heb ik ook niet. Ik probeer het eten gaar te kijken en moet zonodig ondertussen de post doorlezen of mijn email checken.

Als ik kook, ben ik zelden in de keuken te vinden wat als gevolg heeft dat ik water aan zou kunnen laten branden. Aan Oerhollandse kost begin ik dus ook liever niet. Met in herinnering mijn moeders geweldige gehaktballen, haar zalige hachee en de perfekte boerenkool zijn mijn pogingen gedoemd te mislukken.

De zeldzame keren dat ik aardappelen probeer te koken, zijn ze altijd net niet gaar. Ik wéét hoe mijn moeder aardappelen kookt, want ik heb ’t haar vaak genoeg gevraagd. Met engelengeduld legt ze het weer uit en probeer ik het weer, maar haar aardappeltjes zijn altijd lekkerder. Ze heeft ruim zestig jaar kookervaring, dus zo verwonderlijk is dat niet, maar toch… Als Oerhollandse moet je toch Hollandse kost op tafel kunnen zetten?

Zondag was een Oerhollandse dag. Beetje uitgeslapen en toen de zondagmiddag visite weg was, hebben we een wandeling gemaakt. Daarna begon het Oerhollands te regenen. Ik besloot een poging te wagen om Michelle’s favoriete gerecht klaar te maken: gekookte aardappeltjes, bloemkool met een sausje en ‘boomstammetjes’. En deze keer zou ik écht mijn best doen. Ik had toch even niets beters te doen…

Aardappeltjes in weinig water, aan de kook brengen en op klein zetten. Bloemkool idem dito. Deksels op de pannen en rustig afwachten. Ondertussen het vlees gebakken, terwijl ik in de keuken bleef! Toen alles bijna klaar was, heb ik een sausje voor de bloemkook gemaakt. Uit een pakje, dat wel, maar er stonden VIER pannen op mijn fornuis. Het zag er toch wel heel professioneel uit! Er is niets aangebrand en (bijna) niets overgekookt. Ik was erg tevreden en wachtte vol spanning op Michelle’s reactie.

‘Wat voor punt geef je Oma’s aardappelen en bloemkool?” viste ik. “Een negen omdat vorige keer haar bloemkoolsausje te dun was, maar normaal een negen-en-een-half.” antwoordde mijn kritische kind. Ze begon te eten. Er kwam geen reactie.

Ik wachtte even en hengelde verder naar mijn welverdiende complimentje. “Wat voor punt geef je mij?” zeurde ik. “Ik moet zeggen: de aardappeltjes zijn erg lekker”, begon ze en ik wist dat er een ‘maar’ zou komen… “Maar het sausje loopt van de bloemkool..” Bovendien had ze toch liever een gehaktbal bij bloemkool. Maar na enig nadenken werd mijn kookkunst beloond met een acht! Ik wilde bijna een rondedansje doen, maar Michelle dreigde er een zeven van te maken, dus bleef ik zitten met een brede grijns op mijn gezicht.

Toen Michelle met smaak haar bord leeggegeten had, zuchtte ze voldaan en zei: “Dat boomstammetje was heerlijk. Je krijgt een acht-en-een half!”

Halleluja! Ik kan Hollands koken! Maar euh… alleen als ik tijd heb…

11 gedachten over “Oerhollands

 1. Emmelinda

  Hahaha en nou moet je nog oppassen ook. Nu weet Michelle dat je het kan ghehehe 😉 Niet te vaak goed doen hoor.
  Weet je, ik heb ook liever die pakken. Gewoon omdat ik dat lekkerder vind. Maar wanneer ik bij de buren de geur van gewone karbonaatjes bespeur schaam ik me dat ik zelden Hollandsche pot maak 😉

 2. Astrid

  Koken is ook niet aan mij besteed en daarom ben ik blij dat Harry deze taak op zich genomen heeft de laatste 5 jaar. Hij kookt met veel passie en smaak (en variatie) mijn taak is dan dat ik de vaat in de vaatwasser mag zetten.

 3. Dysa

  Het is allemaal helemaal niet zo veel meer werk dan nasi oid toch?
  Aardappels wat kleiner snijden en dingen als bloemkool ook. Kleiner oppervlak = sneller gaar. Sommige vleessoorten zijn al binnen 10 minuten klaar. Ik kan in ongeveer 20 minuten “hollandse pot” op tafel hebben als ik dat wil hoor 🙂

 4. Sally

  Oh ik zou dit stuk geschreven kunnen hebben.
  Hoewel ik die cijfers nooit zal halen.
  Zelfs doperwten uit dezelfde potjes van HAK smaken bij oma nog lekkerder???? Ik knikker de inhoud gewoon in een pannetje en oma zal wel met liefde staan te roeren ofzo.
  En dat terwijl manlief een (half)indonesiche vader heeft en daar dus uitgebreidt, uren en heerlijk gekookt wordt.
  Zucht. Ik moet het dan ook van andere kwaliteiten hebben. Nu alleen nog uitvinden welke….

 5. Es

  Ik kook graag en juist als ik snel wil, kook ik hollands!
  Ik vind aardappelen schillen het ergst van alles, daarom vervang ik het vaak door rijst.
  @ Sally: boomstammetjes zijn van die kant en klare vleesrolletjes, met fijn vlees en wat kaas erdoor.Ze zijn oranje gepaneerd, met aan de uiteinde groene kruiden. Ze lijken op slavinken, maar zijn wat “verfijnder”.

 6. rhodosfriends

  Ha ha Nicky nou je had in iedergeval eer van je werk ……….dus wat staat er vandaag op tafel …….
  Eet smakelijk strakjes , deze keukenprinses gaat weer aan de slag in de keuken !

 7. Nicky zelf

  @Emmelinda: kun jij ook zo goed eten bestellen? Ik wel!
  @Astrid: de kokende mannen die ik ken, doen dat vaak beter dan vrouwen. Hoe zou dat toch komen?
  @Dysa: dat redt ik écht niet! Zeker niet met verse groenten wassen en snijden erbij…
  @Sally: als ik roer, roer ik ook met liefde maar dat helpt niet. Misschien moet ik vaker roeren?
  @Es: ik heb inderdaad ook een gruwelijke hekel aan aardappelen schillen. Flauw eigenlijk, want zo veel aardappelen hebben we niet nodig!Overigens… jouw receptensite is heel erg leuk. Misschien toch een iets proberen…

 8. Nicky zelf

  @Ylone: hallo daar! Wij eten vanavond rijst.
  Lekker makkelijk; terwijl ik water kook, kan ik mooi de post bekijken. Jij ook alvast smakelijk eten!

 9. Dysa

  Mijn moeder heeft nogal een hekel aan aardappels schillen en koopt ze dus altijd geschild en al bij de groentenboer. Ook handig dat je dan niet van die uitgelopen dingen krijgt als je maar weinig aardappels eet 🙂
  Groenten kun je bij elke supermarkt wel in allerlei soorten en maten al schoongemaakt kopen…. mocht je dat willen is er dus van alles te doen om tijdwinst te boeken 😉
  Fijn weekend!
  Dysa

Reacties zijn gesloten.