Getest voor jullie!

Omdat het lekker weer was, sliep ik met de balkondeur open. Die nacht kwam er een enorme spin voorbij. Die dacht ‘Hé! Die deur staat open. Ik ga ff binnenkijken.’ Ik heb zo mijn twijfels of een dichte deur spinnen tegen houdt (volgens mij is een klein kiertje voldoende) maar in dit geval kon meneer zo binnenwandelen. Hij zocht een lekker plekje recht tegenover het bed en vouwde zijn enorme poten behaaglijk in de hoek tussen de muur en het plafond om een tukkie te doen.

Toen ik de volgende dag wakker werd, was het eerste wat ik zag, die enorme spin recht tegenover me. Jasses! Ik ben niet echt bang voor spinnen. Maar ik heb ze liever niet binnen. Toch maak ik spinnen zelden dood. Niet uit eerbied voor het leven maar gewoon omdat ik geen zin heb in vlekken op mijn witte muren. Mijn voorkeur gaat uit naar de ‘wasbol met kaart-methode’ die over het algemeen prima werkt maar totaal ongeschikt is voor een spin die zichzelf strategisch in een hoekje heeft gevouwen.

Voor de zekerheid pakte ik toch een wasbol en een kaart en sprak de spin ferm toe. ‘Hé! Dat gaan we niet doen, vriend! Heb ik jou uitgenodigd om te komen logeren? Dacht het niet. Kom op! Kom naar beneden! Dan zet ik je lekker buiten.’ Maar de spin gaf geen sjoege. ‘Kom op! Ik tel tot drie!’ probeerde ik nog terwijl ik demonstratief de wasbol omhoog hield. Het maakte geen indruk. ‘Oké.’ sprak ik koelbloedig ‘Dan maak ik je dood’. En ik ruilde mijn wasbol en kaart in voor mijn supersonische stofzuiger.

Ik heb altijd mijn twijfels gehad over de stofzuigmethode om spinnen te vangen. Overleven ze de zuigkracht? De snelle vaart waarmee ze door de stofzuigerslang gezogen worden? Kunnen ze nog wel ademen onderweg? Want spinnen hebben dan wel geen longen maar ze krijgen zuurstof binnen via buisjes in hun lijf. Of kuiert zo’n spin op zijn dooie gemak de stofzuigerzak uit? Door de stofzuigerslang heen terug je huis in? Ik geef toe: ik heb in het verleden wel eens spinnen opgezogen die te groot waren voor de ‘wasbol-methode’. Om te voorkomen dat zo’n spin ‘s nachts mijn koelkast leeg zou vreten, heb ik mijn stofzuiger wel eens een nachtje in de tuin laten staan. Met voor de zekerheid een plastic zakje om de stofzuigerslang. Better safe than sorry.

Maar nu heb ik een Dyson-stofzuiger. Zo eentje zonder zak. En met een doorzichtig reservoir voor het stof dat je opzuigt. Dit was mijn kans om uit te vinden of een spin een ritje door een stofzuigerslang overleeft. Ik leegde het stofreservoir van de stofzuiger zorgvuldig, zette de zuigkracht op maximaal en richtte de stofzuigerslang op de spin. Hij stribbelde nog wat tegen maar mijn Dyson was sterker. De poten van de spin verloren hun grip op de muur en hij schoot, door de stofzuigerslang zó het reservoir in. Maar hé! Ik had ‘m gewaarschuwd. Voor de zekerheid liet ik de stofzuiger nog een half minuutje door zuigen voor ik hem uitzette. Daarna keek ik eens goed in het reservoir.

Ik zag de spin nog een laatste rondje maken en stuiterend tot stilstand komen op de bodem van het reservoir. Of nou ja… Spin? Eigenlijk was er geen sprake meer van een spin. Op de bodem van het reservoir lag een zwart bolletje. Van zijn spanwijdte van vier centimeter was niets meer over. Ik vermoed dat de doodsoorzaak een schedelbasisfractuur was. In combinatie met zuurstoftekort, inwendige bloedingen en acht gecompliceerde beenbreuken ben je natuurlijk kansloos, als spin. Hij was het hoekje om. Hartstikke dood. Kassiewijlen*.

Dus…
De conclusie van mijn experiment:
Ja, spinnen gaan inderdaad dood als je ze op stofzuigt.
Doe er je voordeel mee komende herfst.
Geen dank. Graag gedaan.

* Ja, ik weet het: spinnen leven in paren. Maar de treurende weduwe heeft zich nog niet laten zien.

32 gedachten over “Getest voor jullie!

 1. LeidseGlibber

  Dank dat je dit even voor ons getest hebt. Ik durfde ook nooit op te zuigen uit angst dat hij wraak kwam nemen. Gelukkig kan ik nu met een gerust hart eventuele spinnen opzuigen.

  1. Nicky Bericht auteur

   Nou ja, ik wil hier wél even duidelijk vermelden dat ik geen garantie geef.
   Misschien had ik een disclaimer toe moeten voegen…

 2. Sandra+de+Koning+-+van+de+Pol

  Wat fijn dit te weten en wat een geweldig beschrijven! Ik gebruik ook alleen de stofzuiger als het niet anders kan maar echt rustig zat ik daarna nooit, alleen al wat mijn karma-punten betreft 😉 Soms is het wat het is.

 3. Audrey

  Ik ben heel blij dat je dit voor ons getest hebt! Enne: heel herkenbaar, die gesprekken die je voert met insecten die zonder toestemming je huis hebben betreden.

 4. rietepietz

  Wat mij betreft is je onderzoek met aansluitende proefschrift perfect verdedigd en ben je cum laude geslaagd. Met een extra aantekening om het met humor gelardeerde proefschrift. Ik reik U hierbij de bul uit…… alstublieft!

  1. Nicky Bericht auteur

   Dank je wel! Ik ben helemaal ontroerd. Het is de eerste en de enige… Heb ik toch iets bereikt in het leven.

 5. Mevrouw Niekje

  Dank je dank je dank je!!!!!!!!!!!!!!!! Nu hoeft er geen hele rol keukenpapier meer in de stofzuiger na het opzuigen. En nu maar hopen dat zijn spinnenvriendjes geen wraak komen nemen!!

 6. Deborah

  Mooie reclame voor de Dyson haha.
  Arme spin. Ze krijgen bij mij de taak om muggen te vangen. Maar vaak zet vriendlief ze alsnog buiten.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik heb nog nooit een spin een mug zien vangen. Dus ik ben nog niet overtuigd van hun nut.

 7. Liesbethblogt

  Ik heb katten ik ga echt de stofzuiger niet gebruiken de kleintjes zitten me niet in de weg, die hele grote die je nu hebt mep ik dood. Maar heerlijke blog, zo leuk geschreven!

 8. hemelsgroen

  Ha, goed experiment! Maar ik ben nog niet helemaal overtuigd want ik heb geen Dyson.
  Dysons gaan echt tekeer, maar mijn stofzuigertje boemelt maar zo’n beetje door het huis. Kieskeurige zuiger en volgens mij slurpt hij ook alleen maar rechttoe rechtaan, zonder een spinnentyfoon te maken. Ik denk dat de spinnen er in de mijne misschien met wat pootbreukjes vanaf komen.
  Hoekopstellingen zijn geschikt voor de knijptechniek: wc-papiertje tussen duim en vingers en de spin daar dan mee oppakken. Geeft ook geen vlekken op de muur. Wel overdreven hard knijpen, anders wandelt de spin alsnog je mouw in.

  1. Nicky Bericht auteur

   Nee, nee, nee! Niet de knijptechniek! Dat ze dan zo kraken tussen je vingers. Brrrrr!

 9. Sally

  Lief dat je het voor ons getest hebt. Maar ik had je al kunnen vertellen dat ook een gewone stofzuiger dit klusje klaart. Zelfs giftige brownspiders overleven zo’n euh ‘behandeling niet. Was een dagelijks klusje …. Spinnen opzuigen…in Brazilië 😉

 10. Neeltje

  Zelf ben ik ook één keer ontwaakt met een gigantische spin vlak voor mijn nog openhangend mond. Was dan ook de einge keer dat ik direct naast mijn bed stond, wist niet eens dat ik zo snel kon zijn. Maar die stofzuiger en het eindresultaat. Was het geen soort transformatie naar een ander zonnestelsel zo? Een half uur laten razen dat ding? En was het wel de spin, was het niet een afgebladderd stukje behang of zo? In ieder geval genoten van de zeer levendig, met humor doorspekt geschreven blog. Ik lig hier werkelijk dubbel! 😀 😀 😀

Reacties zijn gesloten.