Dure tijden.

Het zijn dure tijden, hoor je overal. Torenhoge energieprijzen, steeds duurder wordende levensmiddelen en aan de pomp betalen we ook nog steeds de hoofdprijs. Ik las een artikel over het leven dat alsmaar duurder wordt, waarin iemand vertelde dat hij zijn boodschappen bij verschillende supermarkten haalde om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. En dat zette me aan het denken. Ik heb maar liefst vijf supermarkten op loopafstand. Een Jumbo, een Aldi, een Albert Heijn, een Vomar en een Dekamarkt. En eigenlijk loop ik altijd naar de Jumbo. Ik vind dat de fijnste winkel. Hij is groot, heeft een uitgebreid assortiment en vriendelijk personeel. Maar ik denk dat het een dure winkel is.

Bij de ingang staat een bord met daarop in grote letters ‘De goedkoopste in het dorp!!!’ Steeds als ik dat bord passeer denk ik ‘De goedkoopste Júmbo in het dorp, ja’ want meer Jumbo’s hebben we hier niet. En het lijkt me sterk dat ze de goedkoopste supermarkt zijn. Maar zeker weten doe ik dat niet. Tot vandaag! Want omdat het boodschappen-dag is, besloot ik de prijzen van de boodschappen op mijn lijstje een te vergelijken bij de verschillende supermarkten.

En ja, het is een raar lijstje. Maar ik heb nog veel in de vriezer. En ja, verse boerenkool kan ook. Maar ik vind diepvries prima. En ja, voorgekookte aardappelen want ik haat schillen. En ja, losse uien kan ook. En ja, magere melk. In de hoeveelheden die ik drink scheelt dat toch in de calorieën. En ja, zuivel is slecht. Vlees ook. Foei, stoute Nicky! Maar daar gaat het even niet om.

Achter mijn laptop winkelde ik mijn boodschappen bij elkaar. Bij vijf verschillende supermarkten. De Aldi viel eigenlijk meteen al af. De prijzen van groente en fruit staan niet op de website. Paprika’s en rode peper kon ik niet vinden. En er waren vrij veel dingen niet verkrijgbaar. Dat was bij de overige supermarkten trouwens ook zo. Voor die artikelen rekende ik de goedkoopste prijs van een andere supermarkt en telde dat bij het totaalbedrag. Ik bekeek mijn overzichtje nog eens goed, pakte mijn boodschappentas en ging boodschappen doen. Bij de Jumbo.  Want gemak dient de mens. Maar fijn om te weten dat er nog ruimte is om te bezuinigen, mocht het nodig zijn.

Loop jij alle supermarkten af?

24 gedachten over “Dure tijden.

 1. Ximaar

  Het hangt van de producten af, maar vaak is de Vomar (Dirk) het goedkoopst en de Spar het duurst. AH is ook flink prijzig vooral als je zoals ik geen bonuskaart wilt hebben. Jumbo is gemiddeld en Deka is ook wat goedkoper. Met Aldi en Lidl is het lastig vergelijken omdat ze vaak andere producten hebben. Huismerken zijn goedkoper, maar het huismerk van Jumbo niet altijd. Mora hamburgers zijn per kg goedkoper dan Jumbo hamburgers met dezelfde samenstelling. He huismerk van Jumbo is wel een stuk beter dan Gwoon van Vomar en Spar. Brood haal ik graag bij de Vomar. Fris van de Jumbo vind ik goed te doen. Bij de Hema haal ik koffie en Lasagne. Regelmatig neem ik iets mee bij de Xenos. Het c-merk repen van de Jumbo vind ik veel beter dan Verkade. M’n Schwartkopf kruidenshampoo haal ik bij de Wibra. Allemaal geen probleem. Ik wandel dagelijks en onderweg loop ik een of andere winkel binnen. Op reclames loop ik niet, zoek dat ook niet thuis uit, aangezien huismerken zelden in de reclame zijn.

 2. LeidseGlibber

  Ik doe heel veel boodschappen bij de Lidl omdat het goedkoper is en ze tegenwoordig best hele aparte artikelen hebben. Trouwens mocht je biefstuk liefhebber zijn en dan bedoel ik biefstuk die lekker rood van binnen is dan moet je bij de Aldi zijn. Die biefstukken zijn echt geweldig en niet duur verpakt per twee stuks en lang houdbaar ook. Als ik bij de Aldi ben dan haal ik altijd een paar pakjes heeeeerlijk

  1. Nicky Bericht auteur

   Brrrrr. Die biefstuk laat ik aan mij voorbij gaan. Maar bedankt voor de tip.

 3. Willemijn

  Wat een speurwerk!!
  Ik heb de luxe dat mijn vriend bijna alle boodschappen doet … verder eten we zoveel mogelijk uit onze eigen tuin. Geen idee van prijzen dus!

 4. hemelsgroen

  Allemaal disclaimers over welke boodschappen er op je lijstje staan 🙂 ik vind het een prima lijst.
  40 of 20 stuks koffiecups maken wel écht een verschil, eigenlijk zou je dan de prijs per cup moeten hanteren.
  Ik ga ook altijd naar de Jumbo, tenzij ik iets vergeten ben, dan haal ik het even bij de Spar – nóg duurder, maar wel lekker dichtbij. Op mijn boodschappen zou ik zéker nog kunnen besparen. Maar dat vergt dan wel een flinke tijdsinvestering. Folders uitpluizen, naar verschillende winkels… ik ga daar mijn enige vrije dag niet aan opofferen. Dat het niet nodig is, vind ik een grote luxe.

 5. Liesbethblogt

  Ik heb een bloedhekel aan de jumbo hun fruit rot weg als het al niet vreselijk bespoten is. Ze kijken teveel naar andere winkels en per winkel verschillen de prijzen!!! Er is zelfs een lijst van of ze hoog midden of laag zitten. Jouw dorp is laag/midden ongetwijfeld door de concurrentie. Daarbij zijn de a-merken misschien iets goedkoper, de b-merken zijn duurder of van beide hanteren ze andere maat verpakkingen.

 6. Simone

  Wij hebben een hele lange tijd boodschappen bij de Lidl gedaan. Maar op een gegeven moment waren we erg ontevreden over het groente en fruit (hoe komen ze er op dat ze de beste in groente en fruit zijn? Hier dus niet, alles altijd binnen no time rot). En dat begon ook voor het vlees te gelden, met name kip.

  We waren het echt zo beu om steeds eten weg te gooien omdat het niet meer goed was, ondanks de datum. En maakte we eens een uitstapje naar de Nettorama. Zijn we blijven plakken, want we zijn er ongeveer net zo veel kwijt. Alleen geen gezeur met het eten. Ook fijn.

  1. Nicky Bericht auteur

   Nettorama is volgens een van mijn zussen heel goedkoop. Helaas hebben we die hier niet. Jammer.

 7. Sandra

  ik doe al jaren boodschappen bij verschillende supers. Bij het vorige huis woonde ik praktisch naast een Lidl en een Ap, dus deed ik daar boodschappen, basis bij de lidl en rest bij de Ap. Nu heb ik een kleine hoogvliet op loopafstand, maar dat vind ik echt een waardeloze supermarkt, dus tegenwoordig pak ik de auto en rijd naar de Dirk (op maandag) en dingen die zij niet hebben haal ik bij de Ap op woensdag. en ja, boodschappen zijn echt duurder geworden, maar door dieet producten voor jongste (glutenvrij) ben ik wel gewend vrij veel kwijt te zijn.

 8. rietepietz

  Grappig is dat juist AH de énige super is waar je een anonieme klantenkaart kunt krijgen . Dan kun je niet alles aan spaaracties maar wél alle bonis kortingen gebruiken. Ik kom er weinig maar het is énige klantenkaart die ik , om die reden dus.
  Verder haal ik inderdaad bij meerdere supers spullen die ik juist dáár het lekkerst vind. Met een groot gezin moet je haast wel op de aanbiedingen letten maar in een 1 pers. gezin maakt dat allemaal niet zoveel uit.

  1. Nicky Bericht auteur

   Klopt. Dat heb ik dus ook. Voor mij alleen maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik gebruik nooit klantenkaarten, trouwens.

 9. Mevrouw Niekje

  Ja en nee. We kopen online 1x per week de meeste boodschappen bij de Jumbo. Ik let wel op aanbiedingen, maar we kopen vrijwel iedere week hetzelfde. Ik ga naar de Lidl voor een paar specifieke dingen die ze alleen daar hebben. Turkse super en markt voor nog wat extra groente en fruit. Aanbiedingen bij AH als ze echt heel voordelig zijn want op 5 minuten loopafstand van huis. Maar online boodschappen doen betekent ook dat er geen impulsaankopen gekocht worden en dat is dus in beginsel al voordelig.

  1. Nicky Bericht auteur

   Klopt. Ik heb ook een tijd de boodschappen laten bezorgen toen ik nog vier woonde zonder lift. En inderdaad; ze bezorgen alleen wat je besteld hebt. Geen impulsaankopen.

Reacties zijn gesloten.