Kerst-karma.

De laatste dag voor Kerst. Het is druk in de winkels maar ik moet toch echt nog wat boodschappen hebben. Ik stort me in de kerstdrukte en wacht voor de supermarkt tot ik een winkelkarretje kan pakken. Naast de winkelwagentjes staat een vrouw de daklozenkrant te verkopen. ‘Hallo mevrouw’ groet ze vriendelijk en ik loop op haar af.

‘Ik heb geen contant geld bij me’ zeg ik tegen haar ‘maar ik ga boodschappen doen. Kan ik iets voor je meebrengen?’ Met grote ogen kijkt ze me aan. Ze geeft geen antwoord. ‘Wil je iets te eten of te drinken’ vraag ik. En dan antwoord ze iets wat ik niet versta. ‘Pampa’ versta ik en ‘klein’ en ‘kiend’. Uiteindelijk kom ik er achter wat ze bedoelt. Pampers. Voor haar kleinkind. Hij is twee jaar. 

In de supermarkt sta ik een tijdje te dubben voor het rek met wegwerpluiers. Ik ga zeker geen Pampers kopen. Mijn dochter groeide op met Kruidvatluiers en daar was niks mis mee. Bovendien moet je een gegeven pak luiers niet in de bek kijken. Huismerk-luiers gaan het worden. Maar het is bijna dertig jaar geleden dat ik luiers kocht dus ik heb geen idee welke maat een twee jarige heeft. Hopeloos sta ik naar het schap vol huismerkluiers te kijken tot ik een jong stel zie lopen, met hun zoontje in het stoeltje van de winkelwagen. Zij helpen me uit de brand en uiteindelijk verlaat ik de supermarkt met een pak luiers in mijn karretje. 

Ik zet mijn karretje terug en loop naar de vrouw met de daklozenkrant. Ik geef haar het pak luiers Ć©n de kassabon. Dan kan ze ze altijd nog ruilen. Ze lacht en bedankt me uitgebreid. ‘Dank u wel, dank u wel!’ zegt ze keer op keer. Ik wens haar fijne feestdagen en loop weg. Het is nog steeds druk bij de winkelwagentjes en ik zie mensen verbaasd kijken. En glimlachen. Mooi! Ik hoop dat ik hen op een idee gebracht heb. 

Terwijl ik een kerstliedje zing loop ik verder. Ik heb een goede daad gedaan. Op de dag voor Kerst! Dat geeft een goed gevoel. En het moet haast wel dubbele karma-punten opleveren!

En dat blijkt ook inderdaad zo te zijn. Want als ik even laten bij de drogist binnen stap, blijkt de deodorant die ik wil kopen in de aanbieding te zijn. 1 +1 gratis!
Zie je wel? Onderschat Karma niet! Nooit!

Hele fijne Kerstdagen allemaal en wees een beetje lief voor elkaar!  

14 gedachten over “Kerst-karma.

 1. Edith

  What goes around comes around :-)) En inderdaad een inspirerend voorbeeld.
  Fijne dagen Nicky!

 2. Liesbethblogt

  Wat een prachtgebaar! En wat je zegt dubbele karma punten. Ik heb als klein kind gezien dat mijn vader als enige van echt heel veel toeristen een zwerver wat gaf. Een Fransoos vond er wat van, vertaal zei mn vader dat hij zijn kop moest houden. Ik geloof niet dat iemand voor de lol ergens gaat zitten of staan bedelen.

 3. Mevrouw Niekje

  Heel goed Nicky, zoiets zou ik ook gedaan hebben. De mevrouw die bij mijn super de daklozenkrant verkoopt krijgt vaak een broodje van me, bij de Lidl hebben ze lekkere koffiebroodjes en kaneelbroodjes en die neem ik dan voor haar mee. Ze spreekt ook nauwelijks Nederlands maar haar brede lach is voldoende!

 4. LeidseGlibber

  Echt een mooi gebaar en goed over nagedacht Nicky, geeft inderdaad een prettig gevoel. En ja wie goed doet wie goed ontmoet zoals 2 voor de prijs van een šŸ™‚ Ennuhh het is niet “moet je een gegeven pak luiers niet in de bek kijken” nee het officiĆ«le gezegde is je moet een gegeven pak luiers niet in de kont kijken “

 5. Koffie Digitalix

  Pampers is een merknaam die de productnaam ‘luier’ heeft vervangen dus wat mij betreft zit je 100% goed met je actie.

  Sowieso een goede actie.
  (Ik kreeg laatst een briefje voor de voedselbank in de hand geduwd. Bij terugkomst pakte ik mijn tas uit het karretje en vroeg aan de mevrouw of zij de spulletjes over wilde hevelen naar hun karretje. Dat heeft ze niet gedaan. Ze heeft mijn karretje als basis gebruikt en riep behoorlijk hard door de winkel ‘Jan, kijk eens wat een donatie, wissel jij de karren even om).
  Daarna nam iedereen het briefje aan … šŸ˜‰

 6. Willemijn

  Hahahaha! Ik wachtte op een ontknoping die niet kwam, want 1+1 gratis … dat is volgens mij geen karma maar marketing (zit het woord ‘karma’ ook bijna in trouwens).
  Wel heel goed dat je een goede daad hebt verricht!

Reacties zijn gesloten.