Slons.

Een huishouden om door een ringetje te halen. Het aanrecht altijd leeg. Het bed altijd opgemaakt. De keukenkastjes altijd schoon. De ramen altijd gezeemd.

Man, wat een perfecte huisvrouw was ik! Altijd al, toen ik alleen woonde met mijn dochter. En later, toen ik samenwoonde ook. Elke week een vast poetsrondje, dat ik uitvoerde, no matter what. Als ik even geen tijd had, kon het best voorkomen dat ik ’s avonds om tien uur de badkamer nog stond te poetsen. En nu woon ik alleen. Al ruim een jaar. En ineens merk ik dat ik een slons ben.

Schijnbaar poetste ik vooral voor mijn huisgenoten. Zelf maakt het me duidelijk wat minder uit, merk ik nu. Niet dat het hier nu vies is, hoor. Ik doe nog steeds een wekelijks poetsrondje. Maar als je alleen woont, wordt de boel gewoon minder vies. Dan bekijk ik de tegels in de badkamer en denk ‘Dat ziet er nog prima uit!’ en sla de poetsbeurt over. Ik maak de wasbak schoon en dweil de vloer en that’s it.

Het toilet krijgt een wekelijke poetsbeurt. Maar het kan zomaar voorkomen dat er een hele nacht vuile vaat in de gootsteen staat. Ik heb een vaatwasser, he? Ik moet anderhalve meter lopen om de vuile vaat er in te zetten. Maar ik denk steeds vaker ‘Dat doe ik morgen wel.’ Ik gooi mijn dekbed ’s morgens open om te luchten. En pas ’s avonds als ik naar bed ga, ontdek ik dat ik mijn bed niet opgemaakt heb. Boejuh!

Soms zitten de schone handdoeken twee dagen in de droger. Dan trek ik er gewoon een schone uit als ik er eentje nodig heb. En mijn ramen moeten hoognodig gezeemd worden, maar met al die regen zie ik er het nut niet van in. Terwijl ik vroeger tussen de buien door met een emmer naar buiten stormde, is ‘Volgende week misschien’ een term die steeds vaker door mijn hoofd spookt.

Mijn emmer kijkt me kwaad aan, vanaf zijn vaste plekje. Maar ik laat ‘m gewoon kijken en trek me er niks van aan. Want weet je wat ik ontdekt heb? Dat de wereld niet vergaat als er stof op de kast ligt. Het is écht waar wat ze zeggen! Wijsheid komt met de jaren. Het leven wordt steeds leuker.

27 gedachten over “Slons.

 1. rietepietz

  En ik ben dan nog flink wat jaren ouder dan jij, kun je nagaan hoe het er hiér uit ziet. Prima hoor, als m’n eten maar goed is en het sanitair schoon is dan geloof ik het verder wel. Afwas opsparen is milieuvriendelijk want minder warmwater gebruik, want voor kleine beetje duurt het véél te lang eer de leiding en warm zijn. 😉

  1. Nicky Bericht auteur

   Hahaha! Op een of andere manier geloof ik niet dat het bij jou een puinhoop is.

  1. Nicky Bericht auteur

   Heerlijk! Scheelt een hoop tijd die ik kan besteden aan écht leuke dingen!

 2. Emile van Aelst

  Heel herkenbaar, alhoewel ik wel altijd de gootsteen leeg heb maar ja heb open keuken. Mijn bed trek ik ook elke dag recht want stel dat er iemand toevallig langs komt dan staat het zo slordig. Maar een beetje stof moet kunnen en heel eerlijk gezegd heb ik sinds kort weer elke twee weken drie uurtjes hulp en die is razendsnel 🙂

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik heb ook een open keuken. Maar zolang de afwas niet boven de gootsteen uitkomt, zie je er niks van 😉

 3. Sandra+de+Koning+-+van+de+Pol

  Oeh Ja! Zo herkenbaar! Fijn dat je dat zo ervaart nu.
  De bewustwording steeds weer is zo leuk. Hier is er met vijf huisgenoten geen beginnen aan maar ik doe het toch, als ik zin heb of alleen thuis ben overdag.
  Dan geniet ik er extra lang van

 4. Liesbethblogt

  Haha die boze emmer! Je bent het type niet om echt te verslonzen maar ik herinner me dat ik ook niet zo hard liep. Maar ik heb nog steeds geen droger of afwasmachine.

  1. Nicky Bericht auteur

   Het scheelt echt enorm! Kan alleen niet meer mopperen op iemand anders als het hier een puinhoop is.

 5. Willemijn

  Ik ben officieel een slons en altijd geweest. Gelukkig houdt mijn vriend van schoonmaken en dat geeft mij de moed om het ook vaker te doen (schuldgevoel is een sterke motivator!).

Reacties zijn gesloten.