Zinloos.

Ergens in een of andere lockdown begon ik Italiaans te leren via Duolingo. Gewoon zomaar. Voor de lol. En omdat ik Italiaans een mooie taal vind. Inmiddels zijn we járen verder en ik heb stug volgehouden. Iedere dag doe ik een lesje op mijn telefoon en dat maakt dat ik inmiddels een streak van 946 dagen heb! Apetrots ben ik daarop! 946 dagen achter elkaar heb ik al een lesje Italiaans gedaan! Het is niet zo dat ik nu Italiaans spreek, hoor. Maar soms pik ik wel iets op.

Als bij een kind dat leert lezen, vallen er soms kwartjes. De ijssalon hier op het winkelcentrum heet Fratelli. En ineens snap ik waarom. De uitbaters zijn broers. En Fratelli betekent broers! Maar verder kan ik eerlijk gezegd niet veel met mijn Italiaans. Ik kan zeggen dat ik het kasteel zie vanuit mijn huis. Maar ja, ik zie geen kasteel vanuit mijn huis dus die zin zal ik niet vaak gebruiken. Of ik kan je vertellen dat mijn nichten een kalkoen koken. Maar dat doen ze nooit, dus tja.. Daarnaast kom ik nooit in Italië en heb ik niet één Italiaan in mijn buurt. Dus oefenen is er ook niet bij.

Als de paus op tv is, spits ik mijn oren en probeer ik een beetje te verstaan wat hij zegt. Maar het lukt me voor geen meter. Of Italiaanse liedjes! Ook zo iets. Ik versta sommige woorden maar het écht helemaal verstaan doe ik niet. Ik kijk op Youtube wel eens liedjes in het Italiaans, met ondertiteling. Het enige liedje wat ik nog een beetje kan volgens is ‘Colors of the wind’. Verder is het hopeloos. Het enige Italiaans dat ik versta is het Italiaans van de Nederlanders in ‘Ik vertrek’. Die spreken meestal namelijk nog slechter Italiaans dan ik. 

Op zich wel logisch ook; die vijf minuutjes per dag zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. En toch weiger ik het op te geven. Gewoon omdat ik weiger mijn aaneengesloten reeks van 946 lesjes te onderbreken. Hoewel ik van dat getal soms ook wel moedeloos word. 946 lesjes. Waarom ga ik hier in hemelsnaam mee door? Nou, omdat ik merk dat ik simpele Italiaanse stukjes tekst toch een beetje kan vertalen. En omdat het stiekem toch wel leuk is. En omdat nou niet eenmaal niet alles in het leven zin hoeft te hebben. 

Wat voor zinloze dingen doe jij?

 

38 gedachten over “Zinloos.

  1. Iris

   Zegt iemand met de internet-naam “Meneer piz za”….

   Wat leuk dat je al zo lang bezig bent. Dat heb ik een beetje met Frans. Ik vind het een prachtige taal en ik heb het zo’n 7 les jaren gevolgd, maar helaas is er niet veel van blijven hangen.

   Als ik jou was zou ik gewoon door blijven gaan. Je steekt er vast iedere keer wel weer wat van op.

 1. rietepietz

  Leuk toch, ik vind het ook altijd leuk om in een vreemde taal te zoeken naar woorden die ik misschien toch een beetje begrijp. En er blijft wel eens iets hangen. Lekker doorgaan dus en maak een babbel bij de ijsbroers. 😉

 2. Liesbethblogt

  Ik heb het vrij snel opgegeven omdat het steeds dezelfde woorden zijn, dan spreek ik maar geen Duits. Wel knap dat je al zolang bezig bent ik heb daar het karakter niet voor.

  1. Nicky Bericht auteur

   Het is die ketting die ik niet wil doorbreken, he… En er zijn nog zoveel lessen…

 3. Mrs. T.

  Ik houd van dit soort ‘zinloze’ dingen. Als alles zin moet hebben, dan wordt het al gauw moeten. En jouw duolingoverslaving lijkt daar bij lange na niet op. Toch. TOCH? 😉
  Zonder gekheid: goed bezig!

 4. Petra1945

  Wat een vasthoudendheid… Zou bij mij niet werken.
  Wat wel werkt: leuk boek (desnoods een leuk kinderboek) pakken en gaan lezen. In het begin moet je alles opzoeken en doe je één middag over een pagina, maar tegen de de tijd dat het boek uit is, begrijp je de tekst… En dan doorgaan natuurlijk. Ander boek. En/of een paar Italianen-in-Nederland zien te vinden die het wel gezellig vinden om jou vingerwijzingen te geven. Leren ze meteen Nederlands van jou.

  1. Nicky Bericht auteur

   Dat met die kinderboekjes doe ik inderdaad ook wel eens. Valt ook nog best tegen.

 5. Edith

  Het is toch super dat je al woorden/zinnen herkent. Lekker doorgaan, zou ik zeggen. Ik doe ook iets dergelijks: 5x per week Beter Nederlands, Beter Frans, Beter Engels en Beter rekenen. Omdat je er altijd iets van opsteekt, zou ik het niet zinloos noemen 😉

 6. Sandra

  Haha, zo deed Zweeds bij Duolingo, totdat ik een streak van 1001 dagen had toen vond ik het genoeg. Nu kijken of ik me van de zomer een beetje kan redden in het Zweeds

 7. Deborah

  Wauw jij bent goed bezig!! Mijn streake van 50 dagen ging verloren toen ik op wintersport ging… Maar ben inmiddels weer 10 dagen bezig hahaha. (met zinloos Spaans) Ik vind het erg leuk om te doen. Nog leuker vind ik die korte verhaaltjes die ik langzaam begin te snappen haha.

 8. Emile van Aelst

  Goed hoor dat je doorgezet hebt, ik ben daar niet zo goed in. Ben ooit met Grieks begonnen maar werd niets. Vorig jaar een beetje Spaans geprobeerd maar na een paar weken alweer afgehaakt. Aan de andere kant leer ik wel een hoop woorden als ik er een weekje ben, misschien er gewoon langer naartoe gaan 🙂

 9. Sally

  Knap hoor. Ben ooit met Duolingo aan t Portugees begonnen. Pikte het eenmaal in Brazilië toch sneller op 🙂

 10. Willemijn

  Super goed van jou!
  In elk geval heb je een plek in Italie waar je van harte welkom bent als je ooit besluit op vakantie naar Italië te gaan! Eventueel vind ik wel wat klusjes voor jou zodat je je niet hoeft te vervelen (anders moet je de hele dag door Florence slenteren …). Hahaha!

 11. Saskia

  Welke zinloze dingen ik doe? Die Disney liedjes allemaal in het Nederlands kunnen zingen, maar na moeten denken als iemand zou vragen wat ik gisteren heb gegeten. Iets met prioriteiten onthouden 😉

Reacties zijn gesloten.