Duolingo-fan!

2014: Mangio insalata caprese a Rome

Ik nam me drie dingen voor als mijn kind uit huis zou gaan. 1. Ik zou haar de televisie mee geven en nooit meer tv kijken. Gewoon omdat ik geen tv-liefhebber ben. 2. Ik zou nooit meer koken. Want daar had ik een hekel aan. En 3. Ik zou Italiaans gaan leren. Gewoon voor de lol. Want hoewel ik absoluut niet reislustig ben, heb ik altijd al een zwak gehad voor Italië, zelfs al toen ik er nog nooit geweest was. Ik ben dol op pasta en pizza en ik vind de taal prachtig.

Maar het liep allemaal anders. Want toen mijn kind de deur uit ging, ging ik samenwonen. Met een man die in elke kamer zo’n schreeuwbak had staan waardoor punt 1. meteen sneuvelde. Punt 2. sneuvelde ook. Omdat hij het voor elkaar kreeg om mij te leren koken. Wat best bijzonder is omdat ik, in de jaren vóór ik hem kende, in grote mate verantwoordelijk was voor de stijgende omzetten van bedrijven zoals Knorr, Honig en Maggi. En punt 3. Italiaans leren… Tja, dat kwam er gewoon niet van. Ondanks mijn bezoek aan Rome in 2014,  dat de liefde voor Italië alleen maar aanwakkerde.

En toen kwam Corona. En zelfs voor mij, als rasechte huismus, leverde dat toch tijdswinst op. Al was het alleen maar door het vele thuiswerken, waardoor ik mijn reistijd ineens ‘over’ had. Ik had natuurlijk kunnen gaan Netflixen (Hahaha! Echt niet!) of nieuwe recepten kunnen gaan zoeken. Maar in plaats daarvan ging ik Italiaans leren! Want van dochterlief hoorde ik van het bestaan van Duolingo. Een app op je telefoon om een vreemde taal te leren.

En man, wat is dat leuk! Duolingo is een Engelstalige app. Dat maakt het een tikkie ingewikkeld. Want de vragen die je krijgt, moet je beantwoorden in het Engels. Win-win, vind ik persoonlijk. Want terwijl ik Italiaans leer, spijker ik mijn Engels een beetje bij. Duolingo werkt met hartjes. Elke dag krijg je vijf nieuwe hartjes. Als je een fout maakt, kost je dat één hartje. Als je hartjes op zijn, moet je wachten tot de volgende dag. Maar met iedere opdracht die je doet, verdien je edelstenen. En met die edelstenen kun je nieuwe hartjes kopen. Jippie!

Soms kun je de edelstenen die je verdient, verdubbelen door een advertentie te kijken. Want ja, ook bij Duolingo moet de kachel branden. Maar niemand verplicht je om die halve minuut ook echt te kijken. Je kunt ook even wat drinken. Of gaan plassen. Dan moet je wel heel snel zijn want zo’n advertentie duurt nog geen minuut. En daarna krijg je gewoon een hele schatkist vól met edelstenen!

De lessen zijn een soort eitjes. En je gaat steeds een eitje (un uovo, haha) verder. Soms komen er ineens barstjes in een eitje dat je eerder al gedaan hebt. Dan moet je even terug om dat lesje nog een keer te doen en de barstjes in het ei te repareren. Heel goed natuurlijk, want zo houd je wat je geleerd hebt op peil. Stap voor stap leer je woorden en zinnetjes lezen, luisteren, schrijven én spreken

Inmiddels ben ik helemaal verslaafd aan Duolingo. En ik ben verrukt over de dingen die ik leer. Ik val mijn omgeving constant lastig met mijn Italiaanse weetjes. Want weten jullie dat ‘lui taglia’ ‘hij snijdt’ betekent? Hé! Tagliatelle, weet je wel! Zo grappig! En wijsneuzerig vertel ik mijn omgeving dat een ‘panini’ helemaal geen broodje is. Het zijn er meer dan één! Want ‘il panino’ is ‘één boterham’ en ‘le panini’ is ‘de boterhammen’.

Of wat denk je van ‘farfalle’, de beroemde pasta-strikjes? Dat zijn mooi geen strikjes, hè! ‘La farfalla’ betekent namelijk ‘de vlinder’ en het meervoud is ‘le farfalle’. En kennen jullie die kleine autootjes, meestal rood? De Canta. ‘Canta’ betekent ‘Zingt’. Da’s toch geweldig? En dat ‘la balena’ ‘de walvis’ is, is toch logisch? Tenslotte heeft een walvis…. Juist! Baleinen!

Ik ben al zo ver dat ik niet meer vloek in het Nederlands. Ik vloek tegenwoordig in het Italiaans! Als iets tegenzit, roep ik gewoon keihard ’ La tartaruga mangia una mela!**’ Dat slaat helemaal nergens op maar het bekt zó lekker! En zo leer ik steeds meer.

Mocht je mee willen doen en een vreemde taal willen leren; je kunt ook vriendjes worden op Duolingo. Zoek me even op! Io sono Nicky0607***

* Ik eet salade caprese in Rome.
** De schildpad eet een appel.
*** Ik ben Nicky0607

17 gedachten over “Duolingo-fan!

 1. Rietepietz

  Voornemens zijn er om bij te stellen …toch? Maar goed, uiteindelijk komt er dus toch nog iéts van terecht. Leuk hoor talen leren. Herinner me ineens dat ik nog een cursus Spaans heb liggen die er de laatste jaren bij ingeschoten is ….iets met Rosa of zo. Toch eens zoeken want ook dat was een leuke methode. Heerlijk schrijfstijltje heb je , houd ik van.

 2. Liesbethblogt

  Oke ik ga even naar die app kijken maar ik garandeer niks. Wat jij met tv hebt heb ik met spelletjes. Bloedhekel aan, maar ja ik schaam me regelmatig voor mijn belabberde Duits terwijl ik er vroeger o goed in was. Dat war einmal ofzo.

 3. Leidse Glibber

  Leuk dat je dit opgepikt hebt. Ik ben begin van de corona ellende heel enthousiast begonnen met een gratis cursus Spaans waar je elke dag een par woordjes kreeg. Helaas kreeg ik het toch weer te druk om verder te gaan. maar wie weet nu we in een bijna tweede lockdown zitten 🙂

 4. Rianne

  Ik dacht eerst…niets voor mij… Maar iets meer Duits leren is hier in de grensstreek wellicht geen overbodige luxe. Ik ga er eens over nadenken. Al ben ik eigenlijk niet van (voor) de apps.

 5. Pleegmoeder

  Wat heerlijk om te horen dat het niet alleen bij ons zo gaat, verwachtingen , plannen en voornemens bijstellen en uitstellen. Extra mooi dat je nu door de narigheid van lock down toch zoveel plezier hebt gevonden in één van de voornemens van destijds!
  Fijne dag!

  1. nicky Bericht auteur

   Haha! Graag gedaan! En we zijn ook nog Duolingo-vriendjes geworden! Hartstikke leuk!

 6. Willemijn

  Wat goed Nicky! Ik raad al mijn studenten Italiaans aan om vooral veel Duolingo te doen en het werkt erg goed. Er zijn ook andere methodes die prima zijn overigens, maar Duolingo is gratis (hoewel sommigen ervoor betalen, maar heb niet goed begrepen hoe dat werkt).
  Avanti così!

Reacties zijn gesloten.