92

Op haar oude dag krijgt mijn moeder eindelijk door dat ze moet stoppen met sparen. Dat het geen zin heeft om een goedgevulde spaarrekening te hebben als je in een rolstoel zit en vrijwel niets meer kunt. ‘Wat wil je doen met al dat geld, mam?’ vragen we regelmatig als ze weer eens naar het saldo op haar spaarrekening kijkt. ‘Een nieuwe auto kopen?’ Nadat we haar keer op keer verzekerd hebben dat wij haar geld niet nodig hebben en dat zij het niet mee kan nemen als ze gaat, is eindelijk een van haar kwartjes gevallen. Ze wist wel iets waar ze haar geld aan uit wilde geven. Een groot feest geven voor haar 92ste verjaardag.

Mijn broer en ik gingen aan de slag. We bekeken locaties, stelden een gastenlijst op, boekten een zaaltje en nodigden zo ongeveer de hele familie uit. Ik vertelde mijn moeder dat het zaaltje dat we geregeld hadden in Country en Western-stijl is. En Country en Western kent ze goed want mijn vader was een groot fan van County en Western-muziek. Ze was meteen laaiend enthousiast. ‘Maar dan wil ik wel een cowboyhoed.’ zei mijn moeder bloedserieus. ‘Echt?’ checkte ik nog. Maar ze wist het zeker. Ze wilde een cowboyhoed voor op het feest. Dus kocht ik een cowboyhoed voor haar.

De week voor haar verjaardag maakte mijn moeder het nog even spannend door ziek te worden. Niet lekker, benauwd en een beetje warrig. Mijn broer en ik hadden inmiddels the point of no return bereikt. Het zaaltje was geboekt, de uitnodigingen de deur uit. Het feest zou hoe dan ook doorgaan, met of zonder de jarige. Ik probeerde het moreel bij mijn moeder hoog te houden door iedere avond, als ik belde,  te vertellen wie er allemaal zouden komen. En ik vertelde keer op keer over de cowboyhoed die ik voor haar gekocht had.

Het feit dat ze zich niet lekker voelde en een beetje in de war was, maakte dat ze soms niet zo goed wist waarom al die familieleden zouden komen. ‘Dan komen jullie mij uitgeleide doen toch?’ vroeg ze. Ik antwoordde dat we met z’n allen haar verjaardag gingen vieren. En dat ik een cowboyhoed voor haar had. ‘We gaan je pas uitgeleide doen als je dood bent’ verzekerde ik haar ‘En zo ver is het nog niet. Eerst je verjaardag vieren.’ En met de zwarte humor waar mijn familie om bekend staat, grapte ik ‘En als je dood gaat, leggen we je cowboyhoed op de kist.’ Ondanks haar benauwdheid moest ze vreselijk lachen. ‘Ja! Ja! Dat moet je doen!’

Met wat extra medicatie was mijn moedertje gelukkig net op tijd weer fit genoeg. Afgelopen zondag vierden we haar 92ste verjaardag. Iedereen was er. Haar schoonzussen, een heleboel neven en nichten, oude buren en haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ik reed haar rolstoel van de ene tafel naar de andere zodat ze met iedereen een praatje kon maken. Er waren hapjes en drankjes. Neven en nichten zagen elkaar sinds lange tijd weer eens terug. De kleinkinderen kletsen bij en de achterkleinkinderen renden er samen spelend tussendoor. En mijn moeder stráálde. De hele middag lang. Mét haar cowboyhoed.

36 gedachten over “92

 1. Sjoerd

  Een mooie gelegenheid om iedereen eens bij elkaar te krijgen. En uiteraard gefeliciteerd met de jarige…

 2. Marion

  Wat fijn dat ze op tijd was opgeknapt voor haar verjaardag. En wat ziet ze er goed en blij uit op de foto. Het was al jullie geregel meer dan waard.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ja! Het was zo’n leuk feest! De moeite dubbel en dwars waard!

 3. Tineke

  Wat geweldig om mee te maken. Voor jullie allemaal. Goed geregeld weer Nicky. De hoed staat haar prachtig.

 4. Nicole Orriëns

  Van harte gefeliciteerd met je jarige moeder! Wat leuk dat ze een groot feest wilde zeg. En ik ben ook dol op countrymuziek, dus dat klinkt me goed in de oren.

 5. Netty

  Wat heerlijk dat je moeder zo genoten heeft en jullie ook hoop ik! Alsnog van harte gefeliciteerd

 6. rietepietz

  Alsnog van harte gefeliciteerd met je stralende , jarige moedertje!
  Wat zal ze genoten hebben en hoeveel leuker is dit feest niet dan het uitgeleide”feestje” dat ongetwijfeld géén 20 jaar meer op zich zal laten wachten. Nu kon ze zelf nog meegenieten.

 7. Sandra

  Van harte gefeliciteerd met je moeder! En wat een fantastisch feest, iets om nog heel lang van na te genieten.

 8. Deborah

  Wat een heerlijke verjaardag voor je moeder. En wat fijn dat de hele familie en vriendenkring mocht meegenieten. De hoed staat haar fantastisch!!

Reacties zijn gesloten.