Cadeautje.

Voor mijn verjaardag kreeg ik een cadeaubon. Je kunt het een onpersoonlijk cadeau vinden, zo’n bon. Maar als-ie in een met zorg uitgekozen kaart met lieve woordjes verpakt zit, hoor je mij niet klagen. En ik kreeg er een opdracht bij. ‘Koop iets voor jezelf. Niet iets voor je huis, niet iets voor je kind. Koop iets wat je normaal gesproken nooit voor jezelf zou kopen.’

Dekbedovertrekken vielen dus af. Een schilderij voor boven de bank ook. Kleding koop ik als ik het nodig heb (lees: nooit) en planten horen bij mijn huis dus dat mocht ook niet. Er is één ding wat ik never nooit voor mezelf koop. Parfum.

Ik grap niet voor niets altijd dat ik liever bij de Praxis shop dan bij Ici Paris of Douglas. Ik heb een hekel aan de geur van dat soort winkels met van die vol-geplamuurde meisjes achter de toonbank die je aankijken alsof je van een andere planeet komt als je niet weet welk geurtje je lekker vindt. En ik vind parfum veel te duur. Dat koop ik dus echt nóóit voor mezelf.

Natuurlijk weet ik best hoe het werkt in zo’n parfumerie. Ik ben regelmatig met liefste ex mee geweest om parfum voor hem te scoren. Dan snufte ik beleefd aan de strookjes met parfum, gaf mijn mening en als dank daarvoor pikte ik de gratis monstertjes mee die bij het afrekenen (door meneer zelf, trouwens, ik ben niet gek) in het tasje gegooid werden. Die parfum gebruikte ik dan. En als het op was, stapte ik gewoon weer over mijn favoriete luchtje van de drogist. Charlie, Maroussia, of die van Esprit. Lekker goedkoop.

Maar nu had ik een missie. Parfum scoren! Voor mezelf! Dus wandelde ik de drogisterij-parfumerie hier in het dorp binnen. De verkoopster achter de balie was heel gewoon. Van mijn leeftijd. Haar haren in een simpele paardenstaart en ze was net bezig de toonbank schoon te maken met een emmer sop. Ik vertelde over de cadeaubon, de opdracht en dat ik werkelijk geen idee had wat ik moest kiezen. ‘Niet te zwaar, iets fris’ was het enige wat ik kon bedenken.

De verkoopster was goed want ze verblikte of verbloosde niet toen ik een duur parfum afdeed als toiletverfrisser. Ze was zelfs zó goed dat we maar vier strookjes papier nodig hadden om iets te vinden wat ik lekker vond ruiken. En als ik heel eerlijk ben, vond ik dat gewapper met die strookjes best leuk. Lekker decadent! Wie weet ga ik nog wel eens terug…

Nog tips, dames?

39 gedachten over “Cadeautje.

 1. Willemijn

  Goed gedaan! Fijn dat er een normale persoon achter de toonbank stond. Ik hou helemaal niet van parfum, geen enkele soort. Het kan op zich wel lekker ruiken natuurlijk, maar niet om de hele dag / avond om mee heen te hebben hangen.

 2. Nicole Orriëns

  Wat fijn dat je zo goed geholpen werd Nicky. Ik ben ook niet goed met parfums. Eigenlijk draag ik het nooit, want dan wil ik meteen douchen om weer gewoon naar mezelf te ruiken.

 3. Mevrouw Niekje

  Hoi Nicky, leuk die bon en hoe je ermee omgaat! Ik ben heel geurvast, heb al jaren hetzelfde luchtje, Annayake – Myabi for women. Fles kost rond 75/80 euro, ik spritz 1x per dag (werkdagen only!) en ruik het zelf nauwelijks. Maar het zit wel in mijn kleding en sjaals etc en dat vind ik lekker. Ik heb lang gezocht naar deze geur. Vroeger had ik andere luchtjes, maar die passen nu niet meer bij mij en mijn smaak, veel te zwaar en aanwezig waren die.
  Daarnaast heb ik een fles citroen eau de cologne van de Turkse winkel (€ 2,99), dat is lekker fris en gebruik ik op heel warme zomerdagen nog wel eens.

 4. Sally

  Tip : niet wapperen met zo’n strookje. Mag dan lekker ruiken op t staafje maar een geur komt pas goed tot z’n recht (of niet) op je huid. Bij een ieder kan een luchtje anders ruiken. Ligt aan je pers. zuurgraad.
  Ik was jaren trouw aan Chanel no5 en Gucci black. Maar tegenwoordig ruikt bij mij parfum opeens naar chemische toilet verfrissen . Waardeloos. Gelukkig ruikt m’n zonnebrand lekker en daar smeer ik hier dagelijks mee.

  1. Nicky Bericht auteur

   Oei! Heb je ineens toch wc eend! Ik ben inderdaad niet alleen op het strookje afgegaan.

 5. Liesbethblogt

  Ik heb een diep intense afkeer van die winkels kan daar ook niet meer ruiken wat goed is en niet. Allergieen genoeg en voor de rest ook nog gevoelig met geuren. Ik vind zo goed als alle vrouwengeuren vreselijk ben meer van de mannengeuren geweest ooit, burberry bordeax, dus aan mij heb je ook niks. Maar het is wel een leuk cadeau aan jezelf.

 6. Sandra

  Ik heb al jaren een favoriete geur; Flower van Kenzo, fris en licht bloemig. Ik koop eigenlijk nooit parfum voor mezelf, ik vind het iets om cadeau te krijgen. Stiekem omdat ik het moeilijk vind om veel geld voor iets ‘decadents’ voor mezelf uit te geven. Gelukkig weten mijn lief en kinderen dit.

 7. rietepietz

  Ooohhh, ik vind het juist héérlijk ruiken als ik langs zo’n winkel loop. Het probleem ontstaat pas als ik er naar binnen ga. Ik zag de goede raad al staan, niét op zo’n strookje af gaan, ( hoogstens strookjes gebruiken om een selectie te maken van wat écht wc verfrisser is) maar echt op de huid testen. Ik vind heel veel luchtje heerlijk ruiken….bij een ander… maar wanneer ik ze zelf opdoe krijg ik barstende koppijn. Kan al jaren niets vinden dat bij me past. Ik doe het dus maar met mijn lijflucht. Ben benieuwd waar jij voor gekozen hebt.

 8. hemelsgroen

  Vind ik ook écht lastig! Ik heb het eigenlijk opgegeven, want ik krijg na ongeveer anderhalve minuut een niet te negeren aandrang de winkel te verlaten en eigenlijk is mijn neus dan ook al verzadigd. En ben ik er niet eens over uit of parfum wel bij me past. Ben benieuwd of je aanwinst bevalt en of je elke dag spuit of alleen met zon- en feestdagen.

 9. Iris

  Wat een super lieve tekst. Totaal niet onpersoonlijk. Misschien juist heel persoonlijk, omdat je nu echt aan jezelf dacht en er ook gelijk een leuk momentje “shoppen” bij kreeg. 🙂

 10. Leidse Glibber

  Heerlijk toch je zelf even zo te verwennen. Die verkoopster die snapt het gelukkig en laat duidelijk haar klanten in hun waarde. Ik ben ook niet zo van de dure geurtjes heb bijvoorbeeld jaren en jaren met een flesje Axe gedaan. Kreeg twee jaar geleden van iemand een flesje Bois de Sauge van Yves Rocher en gebruik dat zo nu en dan als ik denk dat het in de smaak kan vallen 🙂

 11. Zo simpel is dan geluk

  Helemaal leuk dat je zo goed geholpen bent en een fijne parfum hebt gevonden. Zelf krijg ik van de meeste geurtjes hoofdpijn. Tommy Girl vind ik een fijne geur en kan ik wel verdragen. Maar eigenlijk gebruik ik liever een body mist. Of gewoon niks, haha.

 12. Edith

  Decennialang gebruikte ik de eau de toiletten (nooit parfum want dan vind ik te zwaar) van Davidoff, Cool Water Women. En sinds een klein jaar heb ik Eau fraiche van Chanel ontdekt, heerlijk!
  En als er geen cadeaumomenten in aantocht zijn, koop ik het gewoon zelf 😉

 13. Deborah

  Bonnen, daar ben ik gek op. Juist omdat je dan eens iets voor jezelf kunt kopen wat je anders niet zo snel doet. Ook zeker niet te vaak doen overigens. Dan blijft het leuk 🙂
  Mijn neus kan niet zo goed tegen een veelvoud aan luchtjes. Alsof de boel verdoofd wordt of zo. Ik loop dan ook niet vaak dit soort winkels binnen.

 14. Saskia

  Ook iets waar ik dus nooit geld aan spendeer. Ik gebruik soms de body spray van de Action of Rituals (meestal gekregen…) Geef het geld liever uit aan andere dingen. ook ik krijg vaak de opdracht echt iets voor mezelf te kopen. Dat doe ik zelden. Heel vaak voor Noa, of een cadeautje, of… 😉

Reacties zijn gesloten.