De dode hoek, mensen!

Kijk nou wat ik vind tussen mijn concept-blogjes! Een vrachtwagen-blogje, geschreven in maart 2023. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik nu wéér tussen de vrachtwagens werk. De foto hier onder is wel van vandaag. Ik hoefde niet ver te zoeken 😉

Op een gewone doordeweekse dag, wandel ik tussen de middag naar de bakker voor een halfje bruin. Vlak voor ik de parkeerplaats bij de winkels op wil lopen, zie ik een enorme vrachtwagen een haast onmogelijke draai maken. Achteruit, de smalle ingang van het parkeerterrein op, om met de achterkant van zijn trailer bij de plaatselijke Trekpleister uit te komen om een nieuwe voorraad bende af te leveren. De chauffeur moet een paar keer steken om onhandig geparkeerde auto’s te ontwijken. Hij blokkeert een tijdje de straat naast de parkeerplaats. Hij steekt nog een keer achteruit en ik stop op de stoep. Op ruime afstand wacht ik geduldig af. Ik vermoed dat de chauffeur op jonge leeftijd al te kampen zal krijgen met versleten nekwervels. Ik zie zijn hoofd van links naar rechts schieten. Ik zie hem zichzelf uitrekken om goed zicht te hebben.

Ik blijf op de stoep staan en maak oogcontact met de chauffeur. Rustig aan, vriend. Ik sta hier en ik blijf hier staan tot jij klaar bent. Ik heb jarenlang in een vrachtwagen garage gewerkt. Dus ik weet hoe groot trucks zijn. En ja, ik weet het. Ze zijn rete-irritant op de weg. Die truckers. Ze douwen door als ze invoegen. Ze halen elkaar minutenlang in met twee kilometer verschil op de teller waardoor je er niet langs kunt. Maar realiseer je ook dat een vrachtwagen zomaar een paar ton kan wegen. Die zet je niet zomaar even stil. Realiseer je dat een vrachtwagen, zélfs een Volvo, niet zo wendbaar is als jouw personenwagen.

En terwijl ik daar sta te wachten, zie ik van alles vlak langs de vrachtwagen schieten. Die vrouw met die rollator had beter aan de overkant kunnen gaan lopen. Die twee tieners op de fiets, die vlak achter de oplegger langs fietsen weten misschien niet beter. Maar die moeder, die met twee koters op haar fiets, rakelings langs de rechterkant van de truck fietst, zou gewoon een enorme schop onder haar kont moeten krijgen. Zijn mensen nou zo dom of heeft echt nog nooit iemand van de dode hoek gehoord?

Dus hier is-ie nog een keer, mensen! De dode hoek! De chauffeur kan vanuit zijn cabine de personen binnen de gele lijnen NIET zien.

Bron foto: Yves Haud’Huyze, LinkedIn

28 gedachten over “De dode hoek, mensen!

 1. Nicole Orriëns

  Het lijkt me niet makkelijk om zo’n vrachtwagen te manoeuvreren. En al helemaal niet als er allerlei mensen toch snel langs schieten.

  Die dode hoek ben ik me zeker van bewust.

 2. Deborah

  Een inschattingsfout kan al fataal zijn. Zo denken een hoop mensen niet. Pas wanneer het ze overkomt snappen ze wat er bedoeld wordt met die verdraaide dode hoek! (of het inschatten van de remweg, of de snelheid waarmee iets op je afkomt…)
  Ik vind het altijd een staaltje kunst om te zien hoe behendig chauffeurs met zo’n grote vrachtwagen zijn!

  1. Nicky Bericht auteur

   Ja, dat vind ik ook. Even met zo’n truck achteruit inparkeren alsof het niks is.

 3. Tineke

  Ik ben dus niet de enige die dit domme gedrag van mensen ziet. Iedereen gaat maar door.
  Respect voor vrachtwagens.

 4. Liesbethblogt

  Al ver voor ik p school verkeerslessen kreeg, kreeg ik die van mijn stiefvader en opa. De laatste zei dat alles wat groter is voorrang had. Ook een manier. Ik kijk in de spiegel van de chauffeur zie ik hem naar me kijken dan kan er iets. Maar wat je zegt mensen kijken niet en denken nog minder.

 5. rietepietz

  Iedere keer als het weer helemaal fout gaat denk ik ook dit soort dingen. je bent gewoon stom als je met je fiets onder z’n cabine gaat staan en dan meteen mét hem optrekt.
  Mijn schoonzoon zit ook op zo’n truck en weet er alles van.
  Je moet er trouwens altijd van uitgaan dat iederéén in het verkeer weleens niet z’n dag heeft of zich domweg niet aan de regels houdt. Oogcontact is álrijd belangrijk, ook met die fiets die op zijn telefoon kijkt dus laat je horen tot hij je ziet of wácht.

 6. Sally

  Zo goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen. Net als huiswerk is het herhalen, herhalen en nog een herlevende net zolang dat mensen het snappen en uit hun hoofd weten. M’n zwager is vrachtwagen chauffeur en als je zijn verhalen soms hoort…. Iedereen is met zichzelf (euh op hun telefoon) bezig en men heeft altijd haast. Korte lontjes en geen respect voor zo’n groot gevaarte.

 7. Sonja

  Goed van jou die tekening ……top

  En ja niet alle weggebruikers zijn even slim…
  En nu zijn we ook nog in een tijdperk met al die idiote monsterfietsen…

  1. Nicky Bericht auteur

   Die tekening is niet van mij, hoor. Maar het laat wel goed zien wat de dode hoek inhoudt.

 8. Saskia

  Achja, sommige weggebruikers leven alleen op de wereld… Je kan beter even 2 keer kijken. En altijd voorzichtig doen met zo’n dode hoek.

Reacties zijn gesloten.