Groningen 2019.

De foto’s op de AirB&B-site waren niet veel belovend. Maar dat was misschien mijn eigen schuld. Ik had bij mijn dochter alleen gemeld dat ik  in ‘een oud, klein huisje’ wilde logeren. Zoiets als het huisje waar mijn vader woonde. Ik had niet gemeld dat het spic en span moest zijn. Voor de zekerheid – en omdat we toch met de auto waren – sleepte ik mijn dekbed en kussen mee. 

Tijdens de tien minuten lopen van de gratis parkeerplaats naar ons onderkomen voelde ik me redelijk belachelijk, zeulend met mijn beddengoed. Maar toen we bij aankomst in de huisregels het vriendelijke verzoek lazen om de naaktslak die de gewoonte had om ‘s nacht over het aanrecht te kruipen in de prullenbak te gooien, was ik blij met mijn dekbedje. Mich ook. Want zij deed de twee kussenslopen die klaarlagen voor ons allebei over haar kussen. 

Ze had ons onderkomen puur geboekt op basis van de locatie. En eerlijk is eerlijk; die was perfect! Tegenover een park, vlak bij het centrum. En – ook niet onbelangrijk – we hadden twee fietsen tot onze beschikking. Binnen een paar minuten stonden we in het centrum van Groningen.

De stad waar mijn vader geboren is. De stad waar we op bezoek gingen bij mijn oma. Met de trein. Waar toen nog een restauratiewagon in zat met grote tafels waaraan mijn vader en broers zaten te kaarten. De stad waar ik – eerlijk gezegd – als kind nooit vrolijk van werd. Mijn oma serveerde steevast lauwe druivensap in haar kleine huisje dat propvol stond met rotzooi. Dat hielp ook al niet. Of misschien pikte ik de stemming van mijn vader op die ook niet echt warm liep voor zijn geboortestad. Pas later hoorde ik dat mijn oma niet echt een liefhebbende moeder geweest was. En dat mijn vader in zijn kindertijd veel moederziel alleen door de stad dwaalde. Ik geloof niet dat hij er gelukkig was.

En nu was ik terug in Groningen. Voor het eerst sinds de crematie van mijn oma in 1980. Toen we met de hele familie in een praktisch busje achter de lijkwagen aanreden en mijn zus hartverscheurend huilde. Niet omdat onze oma dood was. Maar omdat ze het zo zielig vond voor Pa dat er niemand huilde om zijn moeder die dood was.

Michelle en ik dwaalden door de stad. We liepen de eerste dag elf kilometer. Dus mochten we veel taart, vonden wij. En pizza! We liepen en kletsten en aten en keken. En steeds moest ik aan mijn vader denken die hier ook rondgelopen heeft. Ondanks mijn eigen dekbedje en al die kilometers sliep ik natuurlijk amper, die nacht. De volgende ochtend liep ik om half zeven al foto’s te maken in het park.

We gingen ontbijten en daarna fietsten we naar het ouderlijk huis van mijn vader. Onderweg passeerden we het station. En daar stond – nog steeds – het Peerd van Ome Loeks. Ik was ‘m helemaal vergeten! Maar hij stond er nog steeds. Wild schreeuwend maande ik Michelle om te stoppen. Ik móest op de foto met het Peerd van Ome Loeks! Net zoals toen ik een jaar of zeven was. Uit mijn hoofd had ik geen idee meer hoe die foto er precies uit zag. Op de gok poseerde ik bij het hoofd van het paard. Die hele Ome Loeks kon me als kind waarschijnlijk gestolen worden. Maar dat paard, hè!

In het straatje waar mijn vader ooit woonde, belde ik met mijn moeder. Terwijl ik naar het piepkleine huisje keek, haalde zij herinneringen op. Over hoe ze daar inwoonde met Pa en twee kleine kinderen terwijl Pa in Den Bosch werkte. Omdat ze geen eigen huis konden krijgen en bij haar ouders in huis geen plaats was. Hoe ze – tot haar grote ongenoegen – bij haar schoonmoeder in de bedstee sliep. Tot ze een eigen slaapkamer kregen op de eerste verdieping. Hoe ze daar wakker lag en naar de treinen luisterde. Als de laatste trein uit Brabant binnen kwam, wachtte ze op het geluid van voetstappen. Want soms kwam mijn vader onverwachts naar huis met de laatste trein. Ook mijn moeder was niet gelukkig in Groningen.

Uiteindelijk fietsten Michelle en ik terug en dwaalden we nog eens tien kilometer door de stad. Met taart-pauzes natuurlijk. Ondanks de treurige verhalen van mijn ouders, vind ik Groningen een mooie stad. Veel prachtige oude gebouwen, veel mooie hofjes en de prachtige watertorens. 

Tevreden sloten we uiteindelijk onze B&B af en reden we naar huis. Onderweg passeerden we Almere. Daar maakten we een tussenstop en wees Michelle de plaats aan waar – volgend jaar – hun huis gebouwd gaat worden. Gek om rond te rijden in de wijk in aanbouw die straks haar thuis gaat worden. Het wordt vast waanzinnig mooi.

Om zes uur was ik thuis. Ik waste mijn beddengoed en dekte mijn eigen bedje op. Die nacht sliep ik als een roosje. Omdat Grongen met dochterlief hartstikke leuk was. En vooral omdat het met Vriendjelief – alleen thuis – goed gegaan was. Ik zal ongetwijfeld weer nachten wakker liggen maar Mich en ik kunnen weer op pad. We beginnen met Dublin. Volgend jaar pas. Want Michelle en Robby gaan eerst nog naar Vietnam. 

Zij liever dan ik trouwens. Je kunt niet eens je eigen dekbed mee nemen. En nog erger; wie weet wat daar ‘s nachts over het aanrecht kruipt…

[ngg src=”galleries” ids=”3″ sortorder=”34,28,31,30,32,29,35,33,36″ display=”basic_thumbnail” show_slideshow_link=”0″ order_by=”sortorder”]

14 gedachten over “Groningen 2019.

 1. Audrey

  Volgens mij hebben jullie het heel fijn gehad samen. Mooi zo! En een mooie bonus dat je weer extra kon genieten van thuis – zonder naaktslakken.

 2. Rianne

  Ik ben al veel vreemde kostgangers tegen gekomen in Groningen, maar nog geen naakslakken.
  Het leest al een leuk weekend.
  Ik vind je foto’s grappig. Ik kom regelmatig (nou ja, gemiddeld eenmaal per jaar) in Groningen, en een aantal plekjes zijn onbekend. Gelukkig niet allemaal. Die poort waar Michelle een handstand maakt, daar loop ik regelmatig onderdoor.

 3. Villasappho

  Oef naaktslak bah. Je moet altijd maar afwachten wat je krijgt in zo’n B&B. Zulke ervaringen als jij heb ik niet. De foto’s spreken bijna net zoveel als je mooie herinneringen. Ik moet echt ene keer naar die prachtstad toe.

 4. Mrs. T.

  Wat een herinneringen hangen er dan in die stad voor jou. En wat was het leven toen toch nog anders nietwaar?
  Fijn dat het goed gegaan is. Leuke foto’s. Maakte je dochter die radslag?

 5. Sally

  Groningen, geboortestad van manlief maar eigenlijk ken ik het niet goed. Woont nog steeds familie maar daar reizen we dan vroeger rechtstreeks heen en zijn eigenlijk nooit echt de stad gaan verkennen. En je foto’s laten toch een heel leuke stad zien. Op dat ‘huisdier’ in jullie AirBnB zou ik niet zo zitten te wachten 😉

 6. Tineke van den Akker

  Ha gelukt om naar Groningen te gaan. Zo te lezen heb je een mooie herinnering gemaakt van een niet zo fijne. Heel fijn dat je lief het heeft doorstaan. Mooie foto’s. Jammer dat je geen foto hebt waarop je met je dekbed door Groningen loopt te slepen.
  Gatver naaktslakken in huis zelfs ik vind dat vies.

 7. Deborah

  Wat heerlijk om zo de tijd met je dochter te besteden. Herinneringen ophalen, taart en pizza eten.
  Geen makkelijke jeugd zo voor je vader. Mijn opa en moeder komen ook uit Groningen.

 8. Leidse Glibber

  Geweldig die vraag om de naaktslak even weg te gooien. Heerlijk toch even terug naar je vaders roots. Of topic: die wielrenners waren niet op blote voeten hoor, hun schoenen zaten vast op de trappers scheelde weer tijd 🙂

 9. Colin

  Oei, die naaktslak was bij mij toch ook wel een dingetje geweest 😀 Maar al die taartmomenten samen met je dochter maakte dat vast goed!

Reacties zijn gesloten.