Uncle Bob op stap – De kwal.

Wij hebben een kwal hier vlakbij. Dat ontdekte ik op Google. En nee, het is geen kwal op het strand. Deze woont in de duinen en hoort bij de waterzuivering. Daar wilde ik wel foto’s van maken. Dus op een mooie zaterdag, een week of twee geleden, ging ik op zoek naar ‘de kwal’. Ik had ‘m vrij vlot gevonden. Maar door de hekjes er omheen vond ik ‘m niet erg fotogeniek.

Maar ach, ondanks dat er niet veel viel te fotograferen was het toch leuk. Een lekker fietstochtje, mooi weer. Wat wil een mens nog meer? En het was nog leerzaam ook. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het water dat bij ons thuis uit de kraan komt oorspronkelijk uit het IJsselmeer komt!

Bij Andijk wordt water uit het IJsselmeer gepompt en via een 52 kilometer lange pijp naar Heemskerk getransporteerd. Daar wordt het nogmaals gefilterd en mag het bij ‘de kwal’ de duinen in. Daar sijpelt het water langzaam de bodem in en wordt het op natuurlijke wijze ontdaan van bacteriën en virussen. Na minimaal 30 dagen wordt het schone water van 40 meter diepte opgepompt, ontdaan van ijzer en kalk en is het drinkwater geschikt voor consumptie. Zo steek je geheel per ongeluk toch nog wat op!

Als bonus besloot ik nog even een kijkje te nemen op de ‘Uitkijkplek met bankjes’ die ik ook op Google gezien had. Zo staat het echt op Google. En die term dekt de lading precies. Het is wat het is: een uitkijkplek met bankjes. Niet meer, niet minder. Maar wát een uitzicht!

[wpvr id=”7598″]
(360 graden foto)

 

 

12 gedachten over “Uncle Bob op stap – De kwal.

 1. Rietepietz

  Wat een goed gekozen naam , het lijkt echt op een kwal . Maar van deze van deze kwal worden we blij, alle andere soorten dierlijke of overdrachtelijke zijn maar griezels!Toch kreeg je hem nog aardig op de foto en dan nog als toegift het filmpje, hoe compleet wil je zijn.

 2. Deborah

  De kwal… wat een raar ding hahaha.
  Leuk om er zo achter te komen waar het voor is en wat het doet. Weer wat geleerd.
  Enne, dat uitzicht is echt prachtig!!

 3. Bertie

  Leuk beessie, alleen ‘n beetje groot.
  Mooie omgeving daar. Lang geleden fietsten we er, voor ik een Noord-hollandse in Brabant werd.

 4. Leidse Glibber

  Zo zie je maar weer, we leren nog elke dag. Ik ben eens een keer wezen kijken in de waterzuiveringsinstallatie hier in Leiden. Zo mooi om te zien dat gore drek na diverse behandelingen veranderd in heerlijk drinkwater. Mooi filmpje trouwens en lijkt ook nog op een kwal.

 5. Marika

  Zo dat is een flink waterornament. 😉 Ziet er wel heel mooi uit zo en inderdaad het lijkt net een kwal.

Reacties zijn gesloten.