Duur lesje.

Toen we in maart 2020 voor het eerst in lockdown gingen, besloot ik al die extra vrije tijd eens nuttig te besteden. Of nuttig? Liever gezegd: leuk! Ik verheugde me er op om eindelijk weer eens tijd te hebben voor een hobby die ik had laten versloffen. Tekenen! Want ik teken graag maar ik heb er te weinig tijd voor.

Ooit bestelde ik een tekencursus bij een of andere thuisstudie-organisatie. Wild enthousiast werd ik van de mooie tekenspulletjes die ik thuisgestuurd kreeg. Zulke mooie tekenspullen had ik nog nooit gehad! Ik bekeek alles uitgebreid en borg mijn nieuwe schatten vervolgens zorgvuldig op in een la. Om ze er nooit meer uit te halen. Ik heb niet één huiswerkopdracht ingestuurd.

Maar tijdens de lockdown zou ik echt weer gaan tekenen! Echt! Ik besloot het serieus aan te pakken en volgde, voor één euro, een proefles bij de Tekenclub. Voor de duidelijkheid: dat is geen club van vieze beestjes maar een site waar je online tekenlessen kunt volgen. Dus met een filmpje van een tekenles op de achtergrond zat ik, voor het eerst in jaren, weer eens te tekenen. Het filmpje bekeek ik eerlijk gezegd amper. Ik luisterde hoe de lerares haar kleuren bij elkaar zocht en deed gewoon hetzelfde. En daarna tekende ik. Zonder naar de les te kijken. Maar ik vond het wel heel zen om terwijl ik zelf zat te tekenen, te luisteren naar iemand anders die ook zat te tekenen.

Een abonnement bij de Tekenclub kost € 10,- per maand. Dan kun je inloggen wanneer je maar wil en allerlei online lessen bekijken. Ik was best bereid dat bedrag aan mezelf te besteden en sloot een lidmaatschap af. En, omdat ik mezelf ken, plande ik elke week een teken-avond in. Die eerste maandagavond volgde ik een online les. En ja, dat was leuk. Ik zat braaf weer een avond te tekenen met het geklets van de juf op de achtergrond. Heel gezellig, zo samen tekenen.

Maar tot mijn grote schande moet ik bekennen dat het daarbij bleef. Ik heb zelfs nooit meer ingelogd. De tekening waar ik mee bezig was, heb ik in mijn uppie afgemaakt in drie avonden. Met het geklets van de televisie op de achtergrond. Dat bleek ook te werken. En toen heb ik mijn abonnement bij de Tekenclub opgezegd. Na dertien maanden en twee lessen. Hopla! € 130,- down the drain.

Een duur lesje. Maar wat heb ik nu geleerd? Dat ik geen tekencursus nodig heb. Want ik kan al tekenen. Ik moet er alleen even voor gaan zitten. Want daar gaat het mis bij mij: Er Voor Gaan Zitten. Ik vraag me af of daar niet een online cursus voor is. Dan meld ik me aan. Meteen!

19 gedachten over “Duur lesje.

 1. Rietepietz

  Maar dus toch iets geleerd dus geen weggegooid geld. En inderdaad, je kán tekenen dus tijd vinden moet dan toch ook wel lukken. Gewoon in de agenda plannen is misschien handig.

  1. Nicky Bericht auteur

   Tot nu toe heb ik de notitie in mijn agenda glashard genegeerd.

 2. Audrey

  Hahaha! Heel mooi inderdaad, die tekening! Ik wil je wel voor 1 euro per maand elke week een keer een mail sturen mer de mededeling dat je moet gaan tekenen? 😉

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik ben bang dat ik zelf daar niet van onder de indruk ben…

  1. Nicky Bericht auteur

   Precies! En zitten is het nieuwe roken, he? Dus doe ik het maar niet.

 3. LeidseGlibber

  Deze tekening is in elk geval goed gelukt en zo te zien heb je inderdaad geen les nodig. Als je nu weer regelmatig blijft tekenen dan valt die weggegooide 130 mee en heeft je wel aan het werk gezet 🙂

 4. Nicole+Orriëns

  Ik vind het heel herkenbaar wat je schrijft. En goed om nu te weten dat je het eigenlijk al kunt, en dat het een kwestie is van ook doen. Het doet me denken aan de uitspraak van Dorothy Parker over schrijven:

  “Writing is the art of applying the ass to the seat.”

  Zo is het denk ik ook met jouw tekenen : )

  1. Nicky Bericht auteur

   Hahaha! Geweldig! Grappig hoe het met schrijven wél lukt, eigenlijk…

 5. Liesbethblogt

  Oke jij hebt dus talent. Wat een prachtige tekening er speelt zelfs een klein glimlachje op dat koppie, hoe nice. Neem jij opdrachten aan? Is dat geen goede manier om je bezig te houden;)

  1. Nicky Bericht auteur

   Oeh! Nee, joh! Geen opdrachten! Als vriendendienst zou ik dat wel doen. Maar als opdracht…. veel te bang dat het dan niet lukt!

 6. Saskia

  Haha ik ken het. Kan ook tekenen en heb in mijn tienerjaren op tekenles gezeten. Meer voor de gezelligheid dan het teken zelf 😉 Zou het wat vaker moeten doen (of mijn oude creaties eens delen op mijn blog) want tekenen kan zo ontspannend zijn.

  Mooie tekening!

  1. Nicky Bericht auteur

   Zet je oude creaties maar snel op je blog! Ik ben benieuwd!

Reacties zijn gesloten.