Grote opruiming.

Ik koop zelden nieuwe kleding. En toch puilde mijn kledingkast uit. Bovendien wilde ik het zo versieren dat ik niet meer hoef te wisselen van zomer- naar wintergarderobe en andersom. En ik heb niet zo’n grote kast dus moest er opgeruimd worden. En drastisch ook! Maar daar ben ik me toch een partij slecht in! Welke methode ik ook probeer; ik kan gewoon geen afstand doen van pluizig geworden truien en verwassen bloesjes.

De Marie Kondo-methode? Die methode waarbij je een item alleen mag houden als je er warme gevoelens bij krijgt? Die werkt niet bij mij want ik krijg overal warme gevoelens bij. Bij dat ene truitje dat ik nooit draag maar wat ik ooit van mijn moeder kreeg. En bij die ene bloes, die ik vaak droeg op mijn werk bij de garage omdat-ie zo netjes stond. Ik heb in 2008 ontslag genomen daar, maar het bloesje heb ik nog. En die grijze trui met die pinguïn er op dan?  Ik houd van die pinguïn! Die kan ik toch niet zomaar weg doen!

Ook de methode ‘Wegdoen wat je een jaar niet gedragen hebt’ werkt bij mij niet. Want die witte bloes is zó leuk! Dat ik hem al twee jaar niet gedragen heb, is gewoon toeval. Dus die moet blijven. En dat ene shirtje is ook nog prima. Het was een rotzomer dus ik kon ‘m gewoon niet aan omdat het te koud was. Volgend jaar ga ik hem vast wél dragen! Mijn geliefde pinguïn-trui heb ik ook al jaren niet gedragen. Die zou ook weg moeten dan. Dat wil ik niet! En zo blijft mijn kast dus vol. 

Ik verzin smoes na smoes terwijl ik diep in mijn hart best wel weet waarom ik eigenlijk geen afstand kan doen van mijn oude kleren. Want ergens in mijn achterhoofd, klinkt een venijnig stemmetje. “En wat als er iets gebeurt? Wat nou als je volgend jaar ineens geen geld hebt om kleren te kopen?”  Het is het stemmetje van vroeger, toen ik het niet zo breed had en heel erg goed op mijn centjes moest letten. Onzin natuurlijk. Zélfs toen, toen ik geen cent te makken had, had ik gewoon kleren om aan te trekken. Dus ik moet me niet aanstellen. Resoluut trek ik de kast leeg en maak drie stapels. ‘Stapel weggooien’, ‘Stapel weggeven’ en ‘Stapel houden’. 

De ‘Stapel houden’ berg ik weer netjes op in mijn kast. Met het nette bloesje uit mijn garage-tijd. Met de lipjes van blikjes (tip!) zorg ik voor wat extra hangruimte. En zelfs mijn sjaaltjes hang ik keurig op met douchegordijnringen (nog een tip!). Met pijn in mijn hart schuif ik  ‘Stapel weggeven’ door naar een nichtje. Niet dat ik het haar niet gun. Maar ik heb gewoon een beetje moeite met afscheid nemen. Als ze appt om me te bedanken, treur ik nog een beetje om mijn pinguïn. “Die is leuk”, appt ze terug. “Die heb ik nu aan!” Ze belooft goed voor hem te zorgen. Dat helpt. Mijn pinguïn is in goede handen en ik heb ruimte in mijn kast. En als beloning voor mezelf heb ik lekker een nieuw bloesje gekocht. 

26 gedachten over “Grote opruiming.

 1. LeidseGlibber

  Ik herken dat, kon om vrijwel dezelfde redenen ook nooit iets wegdoen. MAAAAAR zoals Cruyff zei, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ Na het stoppen met roken ( alweer 8 jaar geleden) is mijn buik een beetje gegroeid en doet dat helaas nog steeds. Het zorgt er alleen wel voor dat ik een hoop niet meer pas en dat kan dus direct weg. Scheelt wel een hoop ruimte 🙂

  1. Nicky Bericht auteur

   Grinnik. Heel handig inderdaad. Ik draag meestal vrij wijde kleding. Ik kan makkelijk vijf kilo aankomen en nog overal in passen.

 2. Edith

  Bewonderenswaardig dat je je er toe kon zetten om toch op te ruimen. Mijn makke is dat ik teveel meters kastruimte heb en dus ‘alles’ kan bewaren maar ‘niets’ kan vinden. Maar je hebt me geïnspireerd. Op de eerstvolgende regenachtige dag volg ik je voorbeeld!

  1. Nicky Bericht auteur

   Oh, maar dat snap ik wel. Als je toch ruimte genoeg hebt.. Maar niks kunnen vinden is wel irritant. Zou voor mij een reden zijn om op te ruimen. Succes!

  1. Nicky Bericht auteur

   Die bliklipjes werken echt super! Ik hang nu ook kleding die te combineren is bij elkaar.

 3. Audrey

  Ooo, de pinguïn! Ik dacht de hele tijd dat je die wel zou houden. Ik ben nogal een sucker voor dierenprintjes. Je begrijpt wel wat er veel te vinden is in de kledingkast van de kindjes, hè?

  Wel heel goed dat je toch zo grondig hebt opgeruimd. Ik heb best veel ruimte in mijn kledingkast waardoor ik niet zo kritisch hoef te zijn, wat in dit geval wel tegenwerkt…

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik heb getwijfeld over die pinguïn. Echt. En oooh, dat babyspul is toch allemaal zo leuk! Ik zou me helemaal gek shoppen.

 4. Liesbethblogt

  Moet nu aan mijn eigen pinguintrui denken kocht ik vorig jaar als huis trui. Kon die daar niet meer voor door? Ik vind mijn kast opruimen ook een waardeloze klus omdat veel net teveel krimpt en ik net teveel ben gegroeid zeg maar.

  1. Nicky Bericht auteur

   Mijn pinguïn was al huistrui. Maar hij is in goede handen nu. Er wordt goed voor hem gezorgd.

 5. Deborah

  Goed van jou, dat je de Pinguin hebt weg gegeven. 🙂
  Zelf draag ik zo’n beetje alles af op stal. En als er dan gaten in vallen, dan gaat het pas weg hihi.
  Handige tips trouwens.

 6. Mrs. T.

  Ik heb echt heel veel kleding. Gooi regelmatig wat weg (of nou ja: doe het dan in de kledingcontainer) maar echt minder wordt het niet.

  1. Nicky Bericht auteur

   Haha! Dan koop je dus net zoveel als je weggooit.
   Daar dreig ik altijd mee tegen mezelf als ik iets nieuws wil kopen.
   “Als je deze trui koopt, moet je een andere weggooien” en dan koop ik meestal niks.

 7. Sally

  Ik heb niet zo’n moeite met opruimen en wegdoen. Voordeel van vaak verhuizen. Maar eerlijk gezegd koop ik weinig kleren en doe lang met hetgeen ik heb. Wel had ik kleding in verschillende maten hangen en besloot ik de grote maten bij de laatste verhuizing weg te doen….Nu moet ik wel op gewicht blijven haha. Leuke tips trouwens. Die ga ik opvolgen , Thanks!

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik ben wild enthousiast over de bliklipjes. En je hebt natuurlijk wel een prima stok achter de deur om op gewicht te blijven op deze manier.

 8. Koffie Digitalix

  Ik heb geleer heel rigoureus op te ruimen. Op één of twee stukken na nooit spijt van gehad. En nu is er zoveel ruimte dat ik die paar twijfelaars wel kan laten hangen.

  Maar dat je je pinguïntrui hebt weggedaan… wow…

 9. Saskia

  Fijn hoor zo’n opgeruimde kast! Ik kan ook weinig weg doen, maar heb dan ook een grote koffer waarin ik zomer-winter kleding kan wisselen. En we hebben een ontzettend grote kast waar M. maar 3 planken van heeft 😉 Ik doe jaren met dezelfde kleding, heb al jaren niets meer gekocht. Moet wel nodig nieuwe spijkerbroeken kopen maar verder is alles nog prima 🙂

  1. Nicky Bericht auteur

   Dat deed ik dus eerst ook. In een koffer. Maar bij de wisseling vond ik dat altijd zo’n gedoe. Alles was dan zo vreselijk gekreukt en muf. Moest ik alles in een keer wassen en strijken. Jasses! Nu hangt alles gewoon in de kast. En draag ik mijn zomerbloesjes onder een vestje!

 10. Zo simpel is dan geluk

  Zo ontzettend herkenbaar! Knap dat het je gelukt is om op te ruimen!
  Laatst met verhuizen heb ik het ook gedaan, alleen zelfs daarna heb ik nog een extra kast erbij moeten kopen om al mijn kleding kwijt te kunnen. Eigenlijk om me dood te schamen.

Reacties zijn gesloten.