Grease.

Sandy en Danny ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden verliefd en aan het eind van de vakantie kunnen ze moeilijk afscheid nemen. Later verhuist Sandy naar de plek waar Danny woont en gaat vervolgens ook naar dezelfde school. Wanneer de school begint komen Sandy en Danny elkaar plotseling weer tegen. Sandy kent Danny als een romantische en lieve jongen, maar op school staat hij bekend als een stoere vrouwenverslinder. Wanneer ze elkaar weer ontmoeten, botsen hun imago’s.

Niemand verwacht dat Danny op het brave meisje Sandy zal vallen. Sandy is nog steeds hopeloos verliefd op haar vakantieliefde, maar door Danny’s stoere gedrag wordt dit al snel minder. Ze begint met andere jongens aan te pappen, waardoor Danny jaloers wordt. Hij meldt zich bij sportcoach om Sandy voor zich te winnen met sportieve prestaties. Tijdens een grote danswedstrijd van de school komen de twee weer nader tot elkaar, totdat Danny aan het eind van de avond met een ander meisje de sterren van de hemel danst en zonder Sandy de wedstrijd wint.

Er volgt een verzoeningspoging van Danny’s kant, maar hij verpest dit omdat hij Sandy het bed in probeert te krijgen, iets waar de brave Sandy niet aan toe is. Wanneer Danny een autowedstrijd wint tegen een vijandige racer, realiseert Sandy zich dat ze Danny niet uit haar hoofd kan zetten. Ze besluit te veranderen om in zijn kliek te passen. Van braaf meisje, verandert Sandy in een hippe meid, terwijl Danny het tegenovergestelde probeert en zich plotseling als netjes en sportief presenteert.

Het is 1978 en ik ben 9. Ik ben een beetje een buitenbeentje. Een verlegen en braaf meisje met weinig vriendjes en vriendinnetjes. Als de film Grease uitkomt, zwijmelen mijn grote zussen weg bij John Travolta, die Danny speelt. Maar ik kijk ademloos naar Olivia Newton John in de rol van Sandy. Sandy is ook een buitenbeentje. Ook een beetje stil en verlegen. En ze voelt zich ook niet echt op haar gemak tussen al die populaire meiden. Maar ik vind Sandy juist heel erg leuk.

Ik snap er dan ook niks van dat Danny hun vakantieliefde niet voort wil zetten als hij weer thuis is en Sandy ineens bij hem op school blijkt te zitten. Tijdens een pyjamafeestje met andere meiden gaat Sandy in haar eentje naar buiten. In haar keurige witte nachthemd zingt ze hoe verliefd ze wel niet is. Prachtig vond ik dat! 

Maar dan ineens, aan het eind van de film, gaat Sandy overstag. Ze wil bij de populaire meisjes horen om het hart van Danny te veroveren. Ze ondergaat een totale metamorfose. Ze krult haar haren, trekt een leren broek en hoge hakken aan en rookt sigaretten. En tadaaa! Ineens ziet Danny haar wél staan. Zelfs als kind snapte ik daar al helemaal niets van. Ik snapte niet waarom Sandy dat deed. En ik snapte ook niet waarom Danny haar nu ineens wél leuk vond terwijl hij verliefd was geworden op de brave Sandy.

De film was een enorm succes. En ik geloof dat iedereen hem inmiddels wel gezien heeft. Destijds in de bioscoop. Op video of dvd. Ik heb ‘m ook wel eens opnieuw gekeken. Maar eigenlijk snap ik er nog steeds niks van. Die Danny moet gewoon een schop onder zijn kont hebben. En iemand moet even een hartig woordje met Sandy praten. Want meer dan veertig jaar later zie ik nog steeds niet in waarom je zou veranderen voor een ander.

Wat vond jij nou een echt slechte film? En waarom?

16 gedachten over “Grease.

 1. marieclaire

  Het mooiste vind ik nog wel dat Olivia Newton John 40 was toen ze deze rol speelde. Verder vind ik alleen de scène You are the one that I want de moeite waard. En Olivia natuurlijk. Die John Travolta zag ik echt niks in. De lijst van slechte films is te lang om hier te plaatsen, maar het gaat grofweg om alle romantische comedy films.

 2. Nicole+Orriëns

  Ik herinner me de scene van Olivia Newton John in die witte nachtjapon. Prachtig was dat. Maar je hebt een goed punt: aan het eind past ze zich aan en wordt extravert, en blijkbaar ben je dan wel de moeite….

 3. rietepietz

  De film heb ik pas gezien toen hij op TV kwam, ik ben geen filmkijker en kijk altijd maar met “een half oog” met de laptop op schoot . Dan blijft hij aan omdat er wel lekker muziek in zit maar het verhaal had ik je niet kunnen vertellen. 😉 Echt slechte films ken ik niet omdat ik nauwelijks films kijk , vroeger de ( de oudere) James Bond films , maar als we het over slecht hebben …. dat zijn tegenwoordig eigenlijk een soort knipperlichten, met in iedere seconde meerdere beeldwisselingen, niét meer te volgen.

 4. theNextG1rl

  Haha, ik vond Grease heerlijk! Vooral door de muziek en dansscènes eigenlijk, en heel het sfeertje. Heb nooit zoveel op het verhaal gelet omdat ik afgeleid was door die andere dingen. Net als bij Dirty Dancing trouwens, haha!

 5. Sally

  Vond Grease geweldig toentertijd. De muziek en t t American high school sfeertje. Al de films uit die tijd waren met stoere ‘foute’ jongens. Type bad boy en heel macho. Ik heb over t plot nooit zo diep nagedacht haha
  En ach Danny paste zich opent laatst toch ook aan en kleedde zich als een ‘studie bol’ . Dat ze in de film ervoor kozen dat Sandy uiteindelijk doorging als ‘bimbo’ zie ik meer als passend bij de hele sfeer vd film. Ze straalde nog steeds macht /overwicht uit over alle jongens als je t van feministisch bekijkt. Al die sulletjes die daarna zwijmelen 😉

 6. Audrey

  Ik ben dol op Grease. De muziek, de sfeer, dat ik hem zo goed ken… Maat inhoudelijk ben ik het uiteraard helemaal met je eens. Team Brave Sandy!

 7. Mevrouw Niekje

  Ik had poster van Grease op mijn kamer en was helemaal weg van John Travolta! Ik mocht met twee vriendinnen naar de film als verjaardagsfeestje. Helemaal in Rotterdam!
  Nu, al die jaren later, zie ik ook wel in wat een suf verhaal het was maar toen ging ik er helemaal voor.
  Slechte films…. heb je even?

Reacties zijn gesloten.