Struisvogelpolitiek en de elektriciteitsrekening.

De prijzen blijven maar stijgen. Benzine, boodschappen. Maar vooral de stijgende prijs voor gas en elektra maakt dat veel mensen enorm in de problemen komen. Op Twitter zie ik regelmatig berichten voorbij komen van mensen die hun voorschot, bij het aflopen van hun huidige contract, ineens zien stijgen tot astronomische bedragen. In mijn hoofd rinkelde al een tijdje een alarmbel. Is mijn vaste contract bij mijn energieleveranciers ook niet bijna afgelopen? Het was in juli vijf jaar geleden dat ik voor het laatst verhuisde. Had ik toen niet een contact afgesloten? Met angst en beven wachtte ik op het mailtje waarin mijn nieuwe voorschot bekend gemaakt zou worden.

Maar inmiddels is het september en heb ik nog niks gehoord. Tijd om te stoppen met struisvogel spelen, mijn kop uit het zand te halen en dapper in te loggen op mijn account bij mijn energieleverancier. Ik opende hun site, vulde mijn gebruikersnaam en wachtwoord in, klikte op ‘uw contract’ en gluurde voorzichtig tussen mijn vingers door. “Flex” zag ik staan. Flex?

Bijzonder. Het blijkt dus dat ik helemaal geen vast contract heb. Op de site wordt uitgelegd dat ik een contract heb met variabele tarieven dat ik elke maand kan opzeggen. Schijnbaar ben ik daarmee op dit moment voordeliger uit dan met een nieuw vast contract. Oké. Nou ja, dat is duidelijk. En een vast gegeven want een nieuw contract afsluiten lukt op dit moment toch niet.

Mijn voorschot was van juli 2021 tot en met juni 2022 €116,- per maand. Voor twee personen. Sinds januari 2022 woon ik alleen maar ik liet – heel slim vond ik – mijn voorschot op € 116,- staan. In juni 2022 kwam de eindafrekening. Ik kreeg € 173,- terug en mijn nieuwe voorschot werd € 234,-. Dat vond ik een beetje veel, dus zette ik het bedrag terug naar € 130,-. Gebaseerd op niks, eigenlijk. Gewoon een mooi rond bedrag.

Voorzichtig klikte ik verder en bekeek ik mijn verbruik. En toen viel ik bijna van mijn stoel. Wat ik in 2022 verbruikt heb, is echt peanuts met de jaren daarvoor. De enorm foute grap die meteen in mijn hoofd opkwam was dat ik dus een fantastische manier heb gevonden om te besparen op gas en elektra. Doe gewoon je partner weg! Want ik kan het verschil wel verklaren. Mijn liefste ex was de hele dag thuis, met de verwarming en de televisie de hele dag aan. Ook omringde hij zich met zo ongeveer 253 gadgets die de hele dag massaal aan de oplader hingen. Tel daarbij op dat de wasmachine en de vaatwasser veel vaker draaiden en dat ik elke dag kookte. Dus echt verwonderlijk is het niet.

En ik ben zuinig. Als ik alleen thuis ben ‘s avonds, heb ik aan één lampje wel genoeg. Koken doe ik nauwelijks. Als ik kook, maak ik grote porties die ik invries. Ik heb veel minder was, ik poets minder. De vaatwasser en droger gebruik ik heel weinig. En de tv staat zelden aan. Dus ik ben voorzichtig een beetje opgelucht. Ik denk dat de schade bij mij wel mee valt.

Hoe is het bij jou? Red jij het nog?

25 gedachten over “Struisvogelpolitiek en de elektriciteitsrekening.

 1. Liesbethblogt

  Gelukkig komt die rekening niet op mijn bord, maar ik zie het wel n de supermarkt, een blok kaas en een pak coca cola hoppa 20 euro. De benzine in Duitsland was best lekker maar dat is inmiddels weer voorbij dat wordt huilen aan de pomp!

 2. rietepietz

  Het maakt wel iéts uit natuurlijk dat Henk er niet meer is , veel minder wasgoed , voor hem moest het minimaal 22 graden in huis zijn ( ik heb aan 19 graden genoeg) maar verder maakt het toch niet heel veel uit omdat we ook samen wel altijd wel de deur uitgingen. Maar ik kreeg inderdaad wel aardig wat terug omdat ik toch wel zuiniger ben en vooral die temperatuur scheelt veel , en minder was helpt ook echt . M’n nieuwe termijn werd wél hoger gezet dan hij was en dat laat ik maar tot ik meer inzicht heb in het echte verbruik om geen tegenvaller te krijgen.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ja, precies. Ik heb ook mijn termijnbedrag laten staan op twee personen. Zit bij een grote leverancier dus ik ga er vanuit dat die niet omvalt.

 3. Colin

  We verbruiken minder dan vorig jaar en toen verbruikten we ook al minder dan het jaar ervoor. So far so good dacht ik, we kregen zelfs geld terug. Tot ik mijn maandelijkse mail kreeg en waarin werd uitgelegd waarom er geadviseerd wordt maandelijks nu toch het bedrag op te hogen. Want ook al daalt ons verbruik, de prijs per kW / kuub is zo gigantisch gestegen dat we alsnog moeten gaan bijbetalen. Ik heb er nog een belletje aan gewaagd want nog minder verbruiken, ik zou niet meer weten hoe dat te doen … ik vrees dus toch een fikse rekening 🙁

 4. Meer door minder

  Wat mij helpt is dat ik relatief veel stroom over heb van de zonnepanelen die ik kan gebruiken voor elektrische en/of infrarood (bij)verwarming. Ik mag hierdoor van energieleverancier maar 1x per jaar betalen ipv per maand omdat ze geen termijnbedrag van 1,53 euro willen innen. Hierdoor qua gas dit jaar tot nu toe maar 34 m3 en 0 te betalen Kw’s

 5. Nicole Orriëns

  Wij hadden ook een vrij hoog voorschot, en dat hebben we laten staan. Daardoor valt het tot nu toch nog wel mee. In het ergste geval hebben wij altijd ook nog de houtkachel.

  Maar ik snap heel goed dat je in je eentje veel minder energie gebruikt. Mijn man is daarin ook veel makkelijker dan ik….

 6. Saskia

  Wij hebben hem een aantal jaren vast gezet wat dus nu onze mazzel is… ‘Tis echt niet meer te doen het leven. Ik heb een kleintje die straks nog naar school moet… En alle kosten e.d. die daarbij komen kijken… Pfff.

 7. Deborah

  Mijn vriend vind dit geen leuk blog HAHAHA.
  Het is echt om te janken die prijzen. Deze week de mail mogen ontvangen. Hopelijk stabiliseert eea snel.

 8. Koffie Digitalix

  Mijn contract loopt in december af.
  Daarna zal alles wel duurder worden, al ga ik mij er nu nog druk over maken. Zoon en ik verbruiken maandelijks niet zo gek veel en in de maand augustus heb ik dusdanig weinig elektriciteit gebruikt dat ik dankzij alle kortingen en overheidssteun geld toe kreeg.
  Ondanks meldingen dat mijn maandbedrag omlaag kan, heb ik het op 100 laten staan. Dan valt het volgend jaar wat meer mee als ik meer moet betalen. Hoef ik niet extreem veel in mijn budget te schuiven.

 9. LeidseGlibber

  Mijn bedrag wordt elk jaar medio september aangepast, ik betaalde 111 per maand en krijg volgens de leverancier ruim 250 terug. Nog geen idee wat het nieuwe bedrag gaat worden, maar maak me niet heel veel zorgen.

 10. Willemijn

  Wat fijn voor je dat de schade zo meevalt! Een enorme opluchting! Grappig dat je zo weinig verbruikt.
  Hier schiet het omhoog, hoewel ik ook probeer zuinig te zijn … niets aan te doen.

 11. Ximaar

  Afgelopen maart kon ik nog een redelijk gunstig contract met een zeer hoge overstapbonus scoren. Met de belastingmaatregels (die voor iedereen gelden) ging mijn termijnbedrag van 60 euro naar 85. Ik heb officieel recht op 1300 euro stookbijdrage van de gemeente. Die vraag ik niet aan, dat is meer dan wat ik nu voor dit jaar betaal. Ik pas mijn voorschot doorgaans goed aan zodat ik niet hoef bij te betalen en ook niet iets terugkrijg.

Reacties zijn gesloten.