Categoriearchief: Boeken

Geslaagd.

Als liefhebster van taal, lezen en schrijven kon het niet anders; ik probeerde mijn dochter de liefde voor taal met de paplepel in te gieten. Al voor ze geboren werd, was ze lid van de Disney Boekenclub dus toen ze eenmaal oud genoeg was om voorgelezen te worden, lag er al een stapel Disney-boekjes klaar. Ik wisselde af met sprookjesboeken en – onvermijdelijk – Jip en Janneke.

Samen op haar bed moet ik uren voorgelezen hebben. Meestal met veel plezier maar soms ook met haast. Als ik visite had, die in de huiskamer zat te wachten terwijl ik haar naar bed bracht. Of als de vuile vaat nog op het aanrecht stond en er een strijk wachtte. Dan probeerde ik stiekem een paar bladzijdes over te slaan. Waarop mijn dreumes haar vingertje op stak. ‘Nee, nee, mama!’ sprak ze dan vermanend. ‘Zó gaat dit verhaaltje niet!’ En zuchtend begon ik dan opnieuw.

Die uurtjes op bed met een boek waren niet alleen gezellig. Ze leverden mijn dochter ook een woordenschat op waar je u tegen kon zeggen. Toen ze twee en en half was, kon ze feilloos verbanden leggen, haar gevoel uiten én vertellen waarom ze zich zo voelde.

Dat voorkwam krijspartijen in de supermarkt. Mijn dochter kon gewoon vertellen dat ze boos was omdat we geen Kapitein Koek gingen kopen. Maar soms was het uitermate vermoeiend om een goed gebekt kind te hebben. Want als ‘s morgens haar ogen open gingen, ging ook die kwebbel open. 1001 vragen. En even zoveel opmerkingen over de wereld om haar heen, over wat ze voelde en wat ze dacht. Soms had ik spijt dat ik haar überhaupt had leren praten.

Vorige week zat ik bij de zoveelste diploma uitreiking. In De Balie in Amsterdam nam mijn dochter haar diploma als GZ-psycholoog in ontvangst. Na een toespraak van haar studiebegeleider die haar zo treffend in beeld bracht. Zó helemaal mijn kind. Ik ontplofte bijna van trots.

Stralend nam ze haar diploma in ontvangst. En de bijbehorende bos bloemen. Die gaf ze in – verband met een weekendje weg – door aan mij. Ik ben niet persé fan van bloemen in een vaas maar ze prijken nu op mijn tafel.

Omdat ik ze verdiend heb. Voor al die keren dat ik, compleet uitgeteld, haar instopte en om half acht eindelijk op de bank zat met een welverdiend kopje koffie. Na een lange dag met 683 vragen, 357 constateringen en 98 meningen van mijn kind. En als ik dan eindelijk zat, met mijn koffie, genietend van de rust, kwam dat stemmetje weer van boven.

‘Mama?’
‘Ja, schat?’
‘Ik ga even op mijn andere zijtje liggen’

Eigenlijk verbaast het me niks, dat ze van praten haar werk heeft gemaakt.

De as van mijn moeder.

Nee, nee, jongens! Niks aan de hand! Met mijn moeder is alles in orde. Van as is gelukkig nog geen sprake. ‘De as van mijn moeder’ is een boektitel.

Een tijdje terug lunchten mijn broer en ik samen met onze moeder, bij hem thuis. Mijn broer is lang geleden gescheiden maar nog steeds goed bevriend met zijn ex-vrouw. Dus schoof ook zij aan bij onze familie-lunch. “Hier” zei mijn broer, nadat hij een boterham voor onze moeder gesmeerd had. En hij schoof een dik boek over de tafel naar me toe. “Laat het maar even met de titel naar beneden liggen” fluisterde hij met een veelbetekenende blik naar onze moeder. Ik hield mijn hoofd schuin, checkte de titel op de rug van het boek en was het met hem eens.

Terwijl mijn moeder haar boterham at, vertelde mijn broer wat een geweldig boek hij het vond. Het boek vertelt het verhaal van Frank McCourt, een jongen die wordt geboren als oudste zoon van een doodarm Iers gezin in het New York van de jaren dertig. Franks vader is alcoholist en verdrinkt het kleine beetje geld dat hij verdient in de kroeg. Als hij al werk heeft. Het gezin is straatarm en met hulp van familie verhuizen ze terug naar Ierland, naar de geboorteplaats van Franks moeder, in de hoop dat het daar beter zal gaan. Maar terug in Ierland blijkt dat hun problemen gewoon met hen mee gereisd zijn.

Mijn schoonzusje knikte enthousiast. Ook zij heeft het boek gelezen en vond het prachtig.  “Het stond in de minibieb bij de Albert Heijn toen ik daar gisteren langs liep” vertelde mijn broer. Naast me verslikte mijn schoonzus zich in haar thee. “Laat dat boek eens zien!” zei ze. Ik schoof het enigszins gehavende boek haar kant op en ze bekeek het aandachtig. Toen schoot ze in de lach. “Dat is míjn boek! Ik heb het eergisteren in de minibieb gezet”. En zo bleef De As van mijn moeder toch in de familie.

Wat ik er van vond? Ik heb het boek met veel pijn en moeite uitgelezen. Ik had in het begin moeite met de manier van schrijven, maar dat wende uiteindelijk. Maar daarna duurde en duurde het maar. Een hartverscheurend verhaal over een jeugd vol armoede en ellende. Maar zo afstandelijk gebracht dat het me totaal niet raakte. Ik geef twee sterren. Meer niet. Jammer.