Categoriearchief: Boeken

De as van mijn moeder.

Nee, nee, jongens! Niks aan de hand! Met mijn moeder is alles in orde. Van as is gelukkig nog geen sprake. ‘De as van mijn moeder’ is een boektitel.

Een tijdje terug lunchten mijn broer en ik samen met onze moeder, bij hem thuis. Mijn broer is lang geleden gescheiden maar nog steeds goed bevriend met zijn ex-vrouw. Dus schoof ook zij aan bij onze familie-lunch. “Hier” zei mijn broer, nadat hij een boterham voor onze moeder gesmeerd had. En hij schoof een dik boek over de tafel naar me toe. “Laat het maar even met de titel naar beneden liggen” fluisterde hij met een veelbetekenende blik naar onze moeder. Ik hield mijn hoofd schuin, checkte de titel op de rug van het boek en was het met hem eens.

Terwijl mijn moeder haar boterham at, vertelde mijn broer wat een geweldig boek hij het vond. Het boek vertelt het verhaal van Frank McCourt, een jongen die wordt geboren als oudste zoon van een doodarm Iers gezin in het New York van de jaren dertig. Franks vader is alcoholist en verdrinkt het kleine beetje geld dat hij verdient in de kroeg. Als hij al werk heeft. Het gezin is straatarm en met hulp van familie verhuizen ze terug naar Ierland, naar de geboorteplaats van Franks moeder, in de hoop dat het daar beter zal gaan. Maar terug in Ierland blijkt dat hun problemen gewoon met hen mee gereisd zijn.

Mijn schoonzusje knikte enthousiast. Ook zij heeft het boek gelezen en vond het prachtig.  “Het stond in de minibieb bij de Albert Heijn toen ik daar gisteren langs liep” vertelde mijn broer. Naast me verslikte mijn schoonzus zich in haar thee. “Laat dat boek eens zien!” zei ze. Ik schoof het enigszins gehavende boek haar kant op en ze bekeek het aandachtig. Toen schoot ze in de lach. “Dat is míjn boek! Ik heb het eergisteren in de minibieb gezet”. En zo bleef De As van mijn moeder toch in de familie.

Wat ik er van vond? Ik heb het boek met veel pijn en moeite uitgelezen. Ik had in het begin moeite met de manier van schrijven, maar dat wende uiteindelijk. Maar daarna duurde en duurde het maar. Een hartverscheurend verhaal over een jeugd vol armoede en ellende. Maar zo afstandelijk gebracht dat het me totaal niet raakte. Ik geef twee sterren. Meer niet. Jammer.