Het meest verschrikkelijke moment van de dag.

Ik kan me niet herinneren hoe vaak we gingen douchen. Misschien maar één keer per week? Zo ging dat vroeger, toch? Maar het was een hele happening en ik was er als kind al dol op.

Ik ben gezegend met drie oudere zussen. En als zij gingen douchen, ging ik met alledrie om beurten mee. Als meisjes onder elkaar kon dat best. De een na de ander stapte onder de douchestraal en zo pikte ik drie douchebeurten mee, spelend met het water. Daarna kwam mijn moeder, die – heel praktisch – meteen de badkamer schoonmaakte. Tijdens die vierde douchebeurt van de avond, kreeg ik een oude tandenborstel waarmee ik de zwarte puntjes in het betonemaille mocht schoonpoetsen.

Maar zelfs na drie douchende zussen én een poetsende moeder wist ik nog van geen ophouden. Terwijl mijn zussen beneden naar de Partridge-family keken en mijn moeder zichzelf afdroogde, legde ik een washandje op het putje. In het kleine laagje water dat bleef staan, glibberde ik door de badkamer. Liggend op mijn buik, me afzettend tegen de muur met mijn voeten. Joehoe! Ik zwóm! Joehoe! Ik had mijn eigen zwembad. Dolle pret!

Mijn moeder kondigde vervolgens aan dat ik er uit moest komen, wat ik steevast weigerde. Na drie keer roepen, draaide ze dan de kraan dicht. Ik glibberde nog een beetje rond, terwijl mijn privé-zwembadje langzaam leeg liep. Maar ik weigerde nog steeds onder de douche vandaan te komen. Waarop mijn moeder resoluut ook het licht in de badkamer uit deed.

Dan zat ik, in het donker, op de vloer van de badkamer. Met mijn natte washandje op het putje, te luisteren naar de laatste druppels warm water die uit de douchekop vielen. In het donker was mijn privézwembad een stuk minder leuk. Bovendien kreeg ik het al snel koud. Dus gaf ik me gewonnen en kwam ik eindelijk onder de douche vandaan.

Inmiddels ben ik groot maar ik ben nog steeds dol op douchen. Oké, ik glibber niet meer op mijn buik over de douchevloer. Ik zou het dolgraag nog een keer proberen; maar ja… we hebben nu eenmaal antislip-tegels. Ondanks dat kan ik nog wel heerlijk genieten van mijn douchebeurten.

Hoewel het – in deze tijd van duurzaamheid – totaal not done is, blijf ik nadat ik mezelf gewassen heb, altijd even een minuutje staan. My guilty pleasure. Ik laat het water over mijn rug lopen, geniet van de warmte en spoel – als avond-doucher – de dag van me af. Even relaxen, even helemaal niks, alleen ik en het warme water. En dan komt altijd weer dat onvermijdelijke moment dat ik de kraan dicht moet draaien.

Ik vind het – met stip! – het meest verschrikkelijke moment van de dag. Het uitdraaien van de douchekraan. Het is een compleet wonder dat het me iedere keer weer lukt.

Wat vind jij het meest verschrikkelijke moment van de dag?

9 gedachten over “Het meest verschrikkelijke moment van de dag.

 1. Villasappho

  Uit bed komen ‘s morgens, zeker in deze periode als ik een vroege dienst heb. Afschaffen die zooi. Dagelijks douchen deed ik maar kan niet meer met mijn lichtontvlambare huidje. Ik zie je al gaan op je blote buik;)

 2. Mrs. T.

  wat een heerlijke herinnering.
  Verschrikkelijke momenten van de dag? Uh, uit bed komen.Niet in slaap kunnen komen. En inderdaad, die kraan dicht als het net zo lekker warm is onder de douche. Het moment dat je moet gaan poetsen en al die momenten dat je aan het poetsen bent.

 3. Saskia

  ‘Oké, ik glibber niet meer op mijn buik over de douchevloer.’… Ik zie je toch in mijn hoofd al gaan hahahaha. Ik geniet ook extra van de douche momenten en het uitdraaien en de kou instappen vind ik ook zeker niet fijn.

 4. Rietepietz

  Nou eigenlijk heb ik niet echt een verschrikkelijk moment op de dag, wél een heerlijk moment en dat is altijd aan het eind van de middag als ik mezelf in het bad laat glijden, Nog nét even lekkerder dan onder een douche staan met het warme water tot aan m’n kin;-)

 5. Nicole Orriëns

  Wat leuk dat je als kind zo kon spelen in de douche. Ik moet glimlachen om de aanpak van je moeder. Heel effectief : )

  Mijn vervelende moment is denk ik als ik net ben opgestaan en bedenk wat ik allemaal nog moet doen.

 6. Leidse Glibber

  Ik douche elke ochtend en sinds ik geen ( echte) haast meer heb ‘s mogen sta ik er ook veel te lang onder, maar het is ook zo lekker. Het meest verschrikkelijke moment van de dag is eigenlijk meer in de nacht als ik er wel eens uit moet om naar de wc te gaan ( ouwe mannen kwaal 🙂 ) Ik stel dat dan tijden uit totdat ik echt moet, ellende is dat ik eigenlijk al die tijd niet lekker heb kunnen slapen. Had er dus beter gelijk uit kunnen gaan, maar dat lukt mij nog steeds niet 🙁

 7. Sally

  Ik zie je glibberen, heerlijke herinnering. Ik geloof net als Leidse Glibber dat t snachts eruit moeten om te plassen t ergste is. Zeker als t een koude nacht is. Gelukkig heb ik daar hier nu even geen last van. Van die kou dan hè.

 8. Deborah

  hahaha de douchekraan dichtdraaien. Ja zo had ik er nog niet naar gekeken. Maar donders, wat is het dan opeens koud. Hier ook een echte avonddoucher. Heerlijk om de drukte van je af te laten spoelen en daarna schoon onder de dekens (of nog even lekker op de bank met een kop thee) te kruipen.

Reacties zijn gesloten.