Ze doet het weer.

Bij ons thuis draaide er altijd wel iemand muziek. Alle genres waren vertegenwoordigd. Mijn oudere broer leerde mij, zittend in de kinderstoel, al “Ozzie” en “Blacksabbath” zeggen. Bohemian Rhapsody van Queen is voor mij de ultieme jeugdherinnering. Mijn zussen waren fan van The Partridge-family en David Cassidy. Mijn vader hield van country en mijn moeder luisterde graag naar BZN. En ik draaide als kind alle LP’s van Abba grijs op mijn pick-upje. Als mijn vader de herrie vanuit onze slaapkamers beu was, greep hij in. Hij was een man van weinig woorden. Hij mopperde niet, hij waarschuwde niet. Hij draaide gewoon beneden de stop eruit, zodat de stroom uit viel. En dan ging je LP steeds langzamer. Dan werden de stemmen van de favoriete artiesten steeds lager. Tot het uiteindelijk stil werd. En dan wist je dat je muziek te hard stond.

Nu ik groot ben, heeft mijn muzieksmaak zich verder uitgebreid. Ik houd van van alles. En sinds ik, door Corona, met de auto naar mijn werk ga, is zelfs mijn kennis van de Top 40 weer een beetje up to date. En er komt een heleboel voorbij dat ik leuk vind. En er komt ook een hoop voorbij wat in níet leuk vind. Daar heb ik meestal niet zo’n moeite mee. De vier minuten dat zo’n liedje gemiddeld duurt, zit ik geduldig uit. Maar er zijn een paar artiesten die ik écht niet aan kan horen. Nog geen twee minuten. Waarom niet? Geen idee.

Bij Davina Michelle gaat meteen de radio uit. Zij heeft iets in haar stem wat ik verschrikkelijk vind. Ook van Glennis Grace krijg ik acuut bloedende trommelvliezen. Uit moet die radio! Uit! Helemaal uit! Hoewel de beide dames ongetwijfeld goed kunnen zingen, vind ik ze altijd zo enorm schreeuwen. Nou wil het toeval dat Davina en Glennis ook niet echt types zijn waar ik graag bevriend mee zou zijn. Ze lijken mij te uitgesproken, te druk. Ik zou gillend gek worden als ze op mijn verjaardagsfeestje zouden zijn. Ik dacht altijd dat dat meespeelde bij mijn afkeer van hun muziek.

Afgelopen week heb ik ontdekt dat dat niet zo is. Want Adele maakte haar comeback. Ze denderde de Top 40 binnen en kwam meteen op de eerste plaats met haar nieuwe nummer ‘Easy on me‘. Ik vind Adele leuk. Echt! Ik vind haar geweldig in interviews. Ik vind haar een prachtige vrouw om te zien. Met een geweldige lach. Maar oh, oh, die muziek, hè! Prachtige stem heeft ze. Maar ze doet het weer! Van die uithaaltjes…  “Go éééééaééééásy on me”. Ik trek dat niet. Ik trek dat écht niet. Ik druk de uit-knop van mijn radio bijna door mijn dashboard heen in mijn haast om Adele het zwijgen op te leggen. Zo jammer. Want ze lijkt me zo’n leuk mens. Zij mag best op mijn verjaardagsfeestje komen. Lijkt me beregezellig! Als ze maar niet gaat zingen.

Bij wie zet jij de radio uit?

Verklarende woordenlijst voor jonge lezers:
Pick-up: Niet de vrachtwagen; dit betreft een elektrisch apparaat. Je kon er LP’s en singeltjes opleggen. Die gingen ronddraaien als je de pick-up aanzette. Daarna zette je een arm met daarin een naald op de LP en werd er muziek afgespeeld.
LP: Ook wel plaat genoemd. Zwarte plaat van vinyl met een gekleurd etiket in het midden. Er zaten groeven op. Als je daar de naald van de pick up in zette, werd er muziek afgespeeld. Dat moest je heel nauwkeurig doen. Als je niet voorzichtig genoeg deed, kreeg je een kras op je plaat, bleef hij hangen en speelde hij dus steeds hetzelfde stukje muziek af.
Stop: onderdeel van de elektrische installatie in een huis. Het is wat nu een aardlekschakelaar is. Het was een porseleinen kegel met schroefdraad die ter beveiliging in de groepenkast zat. Bij overbelasting of storing in een apparaat, sprong de stop en viel de stoom uit.

27 gedachten over “Ze doet het weer.

 1. LeidseGlibber

  Bij mij gaat bij Rappers gelijk de radio uit, ik heb daar helemaal niets mee. Als Adele op je verjaardagsfeestje komt maak ik wel foto’s, kan jij je concentreren op je gasten 🙂 Erg verstandig die verklarende woordenlijst voor de jonge lezers 🙂

  1. Nicky Bericht auteur

   Oh ja! Rappers heb ik ook niks mee. Maar die vier minuten zit ik wel uit. En als Adele langs komt, bel ik je even.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik heb mijn dochter laatst een muziektip gegeven. En ze vond ‘m leuk! Ik was daar best trots op eigenlijk.

 2. Liesbethblogt

  O wij zouden het zo goed kunnen vinden qua muziek. Ik vond adele al een zeikerd en toen ze aankondigde, na drie goede nummers, aan een sabatical te nemen dacht ik prima en blijf er meteen in. Die ander heb ik even zeer kortstondig opgezocht en ja ik hou meer van mannenstemmen dat gebler van die wijven.
  Ik draaide ooit lang geleden de muziek in een homocafé en ja daar zong ik alles van ABBA mee maar van huis uit is het orgel, feike astma oa en klassiek. O en als mn vader er zin in had lionel ritchie. Het enige moderne bandje in de auto.
  De radio raak ik al jaren niet meer aan, ben wel benieuwd wat je gehoord heb wat je wel waardeerde.

  1. Nicky Bericht auteur

   Lewis Capaldi! Die heb ik gevonden via de radio! Maar ik heb maar twee nummer van ‘m. Daarna werd het stil, geloof ik.

 3. Audrey

  Ik zet eigenlijk niet snel de radio uit eigenlijk! Ik probeer me nu heel hard te herinneren wanneer ik voor het laatst een ander kanaal koos om een bepaald liedje te vermijden, maar ik kom er niet op. Is dat dan zwangerschapsdementie?

 4. Mrs. T.

  Hahahaha, die verklarende woordenlijst. Gek mensch dat je d’r bent! 😉

  Ik luister sinds januari 2021 eigenlijk alleen nog maar naar een regionale zender. Nauwelijks geklets tussendoor en bijna continu een top 2000 gevoel door de afwisseling in muziek. OSR 920: google daar maar ‘ns op.

  1. Nicky Bericht auteur

   Tja, die woordenlijst was nodig, denk ik. Ik zal eens kijken naar jouw zenden. Of luisteren eigenlijk. Al ontbreekt het Top 2000 gevoel bij mij volledig. Die kennen we nu wel.

  1. Deborah

   Ooh ja daar doe ik met je mee Rianne. Net als bij de meeste (niet allemaal) NL talige liedjes. En de muziek waar idd zo in geschreeuwd wordt. Andere zender, per direct hihi.

  2. Nicky Bericht auteur

   Je gaat me toch niet vertellen dat jij de Snollebollekes uit zet, Rianne?
   Maar dat geschreeuw, inderdaad! Dat trek ik écht niet.

 5. rietepietz

  Jouw woordenlijst is voor mij natuurlijk niet nodig, wél leuk. De meeste muziek “trek ik wel” al is niet alles mijn smaak , zoals Hazes en dat soort, en rappers maar er één nummer dat ik ónmiddellijk af zet omdat ik niet gék wil worden….. Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland

  1. Nicky Bericht auteur

   Da’s nou ook niet echt mijn favoriet. Maar ik kan ‘m nu nooit meer horen zonder aan jou te denken, he!

 6. Sandra

  Op het werk staat de radio bijna altijd aan en ik zou hem het liefst uitknallen bij alles van de familie Hazes of dat figuur wat in de bacardi zwemt, maar helaas is dit wel de favoriete muziek van mijn collega….. dus inmiddels kan ik dat ook al meezingen.

  1. Nicky Bericht auteur

   Die Bacardi-zwemmer is ook niet mijn favoriet. Maar ik vrees dat iedereen die mee kan zingen.

 7. Colin

  Alles maar dan ook alles met van die schreeuwerige ad libs en jankerige uithaaltjes bezorgt mij kippenvel en switch ik in de auto van zender. Glennis, Whitney, Trijntje, Adele, alles wat jankt … niet te doen gewoon. Maar Billie Eilish die dat niet doet, maar zo’n ongemakkelijke vibe in haar muziek heeft, zorgt zelfs dat ik een ram op de uitknop geef. Ik weiger om naar haar te luisteren. Dat had ik als kind met de oude Hazes, nog geen afstandsbediening dus dan moest ik naar de radio rennen vanuit tuin of slaapkamer, maar uit ging hij.

  Als ik scroll door mijn eigen Spotify playlisten, kom ik weinig tot geen zangeressen tegen. Ik luister al, zelfs nog voordat ik naar dat jou welbekende N-college ging, sinds ik in de box met de koptelefoon op stond vooral naar mannen-muziek en da’s eigenlijk nog steeds zo.

  1. Nicky Bericht auteur

   Herkenbaar. Hier ook veel zangers in de lijst. En ach ja.. dat N-college. Toen plakte ik nog plaatjes van artiesten in mijn agenda. Ook allemaal mannen, trouwens.

 8. Sally

  Wat een leuk blogje weer en lachen die verklarende woordenlijst 😉
  Ook ik heb een brede muzieksmaak en zal niet gauw een andere radiozender opzoeken als ik een liedje niet leuk vind. Dat doe ik eerder bij een irritante dj of lang ouwehoerende radiopresentator. Hoewel rappers met van die achterlijke teksten in straattaal zorgen er wel voor dat m’n haren overeind gaan staan. Voordeeltje van in het buitenland wonen dan klinkt een liedje in andere taal al vaak vrolijk 😉

  1. Nicky Bericht auteur

   Oh, dat vind ik best bijzonder. Tina dan. Dat van die smartlappen begrijp ik volledig.

 9. Saskia

  Woordenlijst aan het einde was voor mij niet nodig haha 😉 Maar heb er wel om gelachen. Ja Adele, opzich mooi maar op een gegeven moment word ik er altijd een beetje depri van… Bij wie ik de radio uitzet? Michael Jackson. Dat zullen er vast niet veel antwoorden haha.

Reacties zijn gesloten.