Waar is Uncle Bob eigenlijk gebleven?

Uncle Bob, je weet wel. Zo wordt – door professionele fotografen – de oom, tante, broer, buurman of wie dan ook genoemd die met een spiegelreflexcamera, en niet gehinderd door enige kennis van zaken, een evenement vast legt. En daarbij de ‘echte fotograaf’ hinderlijk in de weg loopt. Die Uncle Bob is op het moment in geen velden of wegen te bekennen.

‘Warmste februari ooit!’ schreeuwen de krantenkoppen. Ga toch weg! Misschien kan ik er steeds slechter tegen maar ‘warm’ vond ik februari zeker niet. De afgelopen januari en december ook niet, trouwens. Als het niet regende, stond er een ijskoude wind en bleef ik liever binnen. Ik ben dit jaar nog niet een keer naar het strand geweest en mijn fiets staat al sinds mijn laatste ritje naar mijn vorige werk onaangeroerd in de berging.

En dat maakt dat mijn camera ook weer staat te verstoffen. En dat ik er veel te weinig op uit ga. Voor mijn stedenstripje naar Gouda, begin december 2023, maakt ik mijn camera leeg en laadde ik optimistisch de batterij op. Ik maakte wel geteld één foto.  En die was – waarschijnlijk doordat ik bibberde van de kou – niet eens scherp. Daarna hield ik het voor gezien en hield ik mijn handen in mijn zakken. Sindsdien heb ik niet meer gefotografeerd. En dat terwijl ik wéét dat ik fotograferen leuk vind. Als ik de moed op kan brengen om naar buiten te gaan.

Ik heb een stok nodig. Zo eentje voor achter de deur. Als jullie nou eens iets noemen waar jullie een foto van willen zien? Dan móet ik er wel op uit. Er zijn wel wat spelregels: ik wil geen entree betalen en het moet niet te moeilijk zijn. Een giraffe in zijn natuurlijke habitat; daar begin ik niet aan. De Eifeltoren evenmin. Maar ik beloof jullie dat ik mijn best ga doen om jullie verzoeknummers te fotograferen. Dus kom maar door…

24 gedachten over “Waar is Uncle Bob eigenlijk gebleven?

 1. Liesbethblogt

  Och is het zo erg?
  Zal het je dan makkelijk maken, een zonsopgang of zonsondergang met diepte in je beeld dus je hebt iets in de voorgrond wat dan een silhouet vormt.

  Mocht er geen zon zijn, fotografeer dan een oorlogsgraf doe het zo dat het herkenbaar is als- maar zonder naam.

  Je hebt een week en als je tips nodig hebt weet je me te bereiken. Geen smoezen en geen oude foto’s. Succes;)

   1. Liesbethblogt

    Optie twee is eind van je straat, het is langer licht en ik heb niet gezegd dat het met je camera moet.

    Nog een opdracht omdat je te laat bent:
    Beeld vanuit de trein maar je moet nog wel zien dat je in de trein zit.

    Hierna maak ik het moeilijker of vervelender…

 2. rietepietz

  Maar je zou toch ook binnen foto’s kunnen maken? Of van binnen naar buiten, ik wil wel zien wat jij ziet als je op je balkon staat ( als je dat hebt) of jouw tuin (item) Dan hóef je helemaal niet de deur uit. Ben ik aardig of niet?

 3. Sandra

  Foto’s van een zonnige dag, want ik ben een beetje vergeten hoe dat was
  Ik denk dat je eigenlijk een kat nodig hebt, zijn super fotogeniek, liggen stil en in vreemde posities. Perfect fotografie materiaal

  1. Liesbethblogt

   Ik vind dat dus ook, ze heeft de perfecte stoel maar ze wil niet, zo flauw. Ik heb de kattentamtam al ingelicht maar ja het is ver naar waar ze zit.

 4. Veronique

  Binnen/buiten katten in je buurt, wachtende honden bij je supermarkt, bijzondere etalages of heel gewoon wat je opvalt in je wijk.

 5. Leidse Glibber

  Het zonnetje gaat de komende dagen schijnen, dus je kan uit je warme holletje kruipen en een paar foto’s maken van bloeiende voorjaarstoestanden in de zon.

Reacties zijn gesloten.