Stedentripje.

De vaste lezers weten het: ik heb last van heimwee. En niet zo’n klein beetje ook maar echt gruwelijk, verschrikkelijk veel last van heimwee. Verre reizen zijn aan mij niet besteed. Toen ik ooit hoorde dat een collega drie maanden onbetaald verlof nam om door Australië te trekken, was ik de enige binnen het bedrijf die niet jaloers was. Drie maanden! Ik zou dood gaan van ellende.

Maar toen Michelle 21 werd, besloot ik de stap te wagen. Voor haar verjaardag nam ik haar mee naar Londen om de musical The Lion King te zien. En het was fantastisch! Londen vond ik niet heel bijzonder maar het was geweldig leuk om met mijn grote dochter op stap te gaan. Ik heb er van genoten. Maar ik had wél heimwee. Wat redelijk bizar was, omdat ik het aller-aller-liefste wat ik heb, bij me had.

Maar toch; ik had heimwee. Dat houd bij mij in dat ik al een beetje buikpijn heb bij het vertrek. Dat ik niet slaap en hooguit een beetje doezel in zo’n vreemd bed. En dat ik nachtjes tel tot ik weer naar huis mag, hoe leuk het ook is. Dat, in combinatie met zo’n tien tot twaalf kilometer per dag door een vreemde stad wandelen, maakt dat ik compleet gesloopt ben als ik thuis kom. Om vervolgens alle zeshonderd foto’s te bekijken die ik gemaakt heb en te zuchten ‘Wat was het leuk!’

Want het ís ook altijd leuk. Zó leuk dat Mich en ik er een jaarlijkse traditie van gemaakt hebben. Ieder jaar een stedentrip! Na Londen volgde Rome en daarna Barcelona. Toen werd Frank ziek en waren we even uitgereisd. Maar in 2019 pakten we de draad weer op. We begonnen dicht bij huis en gingen een weekendje naar Groningen.

We zouden daarna naar Dublin gaan maar Corona gooide roet in het eten dus werd het Deventer. Ook prachtig! Het tweede Corona-jaar logeerden we een weekendje in ons geboortestadje Breda en vorig jaar gingen we naar Brugge én naar Dublin, waar Corona mij toch nog te pakken kreeg.

Op een of andere manier kwam het er dit jaar maar niet van om samen op pad te gaan. Het kwam gewoon steeds niet uit terwijl er nog genoeg steden op ons lijstje staan. Op de valreep hebben we nu toch een stedentripje gepland. Met z’n drieën! Want Robby gaat dit jaar ook mee. Hoe leuk is dat!

We blijven in Nederland. We gaan naar Gouda. En we gaan maar twee nachtjes! Jongens! Dat wordt een makkie!

Iemand nog tips? Wat moeten we zéker doen in Gouda?

Bijschrift bij de foto: Londen 2013. 

15 gedachten over “Stedentripje.

 1. Willemijn

  Ik ben ook het liefste gewoon thuis of dicht bij huis! Ik heb geen echte heimwee, geen fysieke klachten, maar ik wil gewoon liever niet weg. Ik heb geen tips voor Gouda …

 2. Sally

  Geen last van heimwee en helaas ook geen tips voor Gouda. Veel plezier met alle voorpret, inlezen en plannen maken en vooral ….genieten met elkaar daar in Gouda.

 3. hemelsgroen

  Aan de zijkant van het prachtige stadhuis zit een carillon met gekleurde poppen dat iets over het hele en iets over het halve uur een deuntje speelt. Dan gaan de deurtjes open en komen er figuurtjes naar buiten en krijgt Gouda stadsrechten aangeboden.
  Op de Lange Tiendeweg kun je een stroopwafel uit de muur trekken.
  Lunchen bij de Lichtfabriek, ‘s avonds eet je heerlijk bij L’angolo Divino (Italiaans) of ga naar Bij Ons.
  Museum Gouda is ook een aanrader vind ik, ze hebben vaak mooie tentoonstellingen (schilderijen) en er is ook een mooie maquette van de stad in de 16e eeuw en een collectie Gouds plateel.
  In de Chocoladefabriek (helaas geen echte fabriek meer) zit de bibliotheek en kun je terecht bij Kruim voor thee met een taartje.
  Ik ben gek op Gouda, Martijn woont er dus ik ben er al tien jaar heel vaak te vinden. En heb er ook bij de gemeente gewerkt (in dat stroopwafelgebouw vlakbij het station). Veel plezier!

 4. Simone

  Kaasmarkt, kaasmuseum, wijntje drinken, kaashoepel maken, Cheese Experience en uh iets eten? Kaasfondue
  Kaasplankje
  Patat met iets

  Genoeg?

 5. Sandra

  Nu woon ik best in de buurt van Gouda, maar behalve dat ik je kan vertellen dat het een heel leuk stadje is, heb ik geen tips. Gewoon gaan lopen en door de straatjes dwalen, dan kom je al heel veel moois tegen.

 6. rietepietz

  O zo herkenbaar dat heimwee. het duurt dágen eer ik een beetje m’n plekje vind als ik ergens anders moet verblijven. Maar ja, dán ga je meestal weer naar huis. Gouda is voor mij gelukkig als dagtripje goed te doen. Je bent net te laat voor het leuke evenement “zotte zaterdag” dat was in oktober, gemiste kans.
  Achter het grote plein waar het stadhuis staat is ook de Sint jan kerk die zeker een bezoekje waard is. ( met museum jaarkaart gratis)
  In ieder geval wens ik jullie veel plezier.

 7. Deborah

  Nog nooit geweest dus geen tips. Wel wens jullie een heel leuke tijd met zijn 3tjes!!
  En uiteraard benieuwd naar jullie belevenissen en foto’s.

 8. Liesbethblogt

  Ik moet mijn vakantie volledig zelf plannen echt een dagschema en alles anders word ik ziek depressief en alles. De laatste keer was ik begin 20 en deed ik een interne stage ik heb zoveel spijt dat ik niet gestopt ben zo zinloos die opleiding als er werk is verdien ik zo weinig dat ik twee banen moet hebben in deze tijd.
  Gouda is een hele mooie stad, vooral leuk om rond te wandelen ze hebben er heel veel minibiebs weet ik.

 9. Leidse Glibber

  Ik heb maar een tip, gewoon lekker genieten van en weekendje weg met Michelle en Robbie. Ennuhh als j eperse toch een souveniertje mee wil nemen, ze schijnen er kaarsen te hebben. Als je een beetje grote koopt kan je de hele winter terugdenken aan twee dagen Gouda. Veel plezier.

Reacties zijn gesloten.