Kerst 2023.

De vraag ‘Wat doen we met Mam?’ was niet meer aan de orde dit jaar. Het was gek om geen ritje naar Brabant te maken om daar over te stappen op een rolstoeltaxi om mijn moeder bij een van haar kinderen aan de Kerstdis te schuiven.

Maar ergens was het ook wel heel relaxt dat ik niet zoveel hoefde. Ik nodigde dochter en schoonzoon uit op eerste Kerstdag en stelde voor dat we ouderwets zouden gaan gourmetten. Lekker makkelijk. En voor deze ene keer dekte ik de Kersttafel met het foeilelijke goede servies van mijn moeder dat toevallig nog hier stond. Zo was mijn moeder er toch een beetje bij.

Tweede Kerstdag was ik bij de liefste ex die mocht kiezen wat hij wilde eten. Het werd pizza en chocolademousse. Ook al zo lekker makkelijk. Met een bakje chocolademousse reed ik naar hem toe en liet bij de plaatselijke pizzaboer twee pizza’s aanrukken. We aten onze pizza’s met de doos op schoot op de bank terwijl we tv keken. De chocolademousse na maakte het helemaal af.

Toen ik thuiskwam was de vaatwasser klaar. Het foeilelijke goede servies van mijn moeder blonk me tegemoet. Het herinnerde me aan al die Kerstdiners, vroeger thuis. Toen we nog compleet waren, mijn vader en moeder, mijn broers en zussen en ik. En hoe ik als jongste altijd vakkundig mijn snor drukte als er afgewassen moest worden.

De warme maaltijd op zondag als al mijn inmiddels uitwonende broers en zussen naar huis kwamen. De groentesoep met California soepgroente en de soepballetjes die mijn vader draaide. Dampende aardappelen zoals alleen mijn moeder ze kon koken. Karbonaadjes die mijn vader tot het laatst bewaarde en pas na het toetje op at. Sperzieboontjes met spek. En de grote schaal pudding met koekjes na.

En hoewel het op de nominatie stond om weggegooid te worden, heb ik het servies in de kast gezet. Nu ook mijn moeder er niet meer is, lijkt haar servies ineens een stuk minder lelijk. Ik denk dat ik het houd. Al is het alleen maar voor Kerst. Om de herinneringen levend te houden. Dat had mijn moeder mooi gevonden.

28 gedachten over “Kerst 2023.

 1. Liesbethblogt

  Het klinkt als de ideale kerst, behalve dat gekut met pannetjes. Maar wel gezelliger dan nachtdiensten. Ik vind het servies wel iets hebben beter dan het saaie wat ze nu meestal verkopen. Sentiment noemen ze dat, in de kast laten zo hoort dat

  1. Nicky Bericht auteur

   Nee, hoor! Geen pannetjes hier! Gewoon een teriyaki-plaat. Als je wil, kun je daar al je vlees in een keer opgooien 🙂

  1. Nicky Bericht auteur

   Hahaha! Ja, klopt. Ik vind het al een stuk minder lelijk dan een paar jaar geleden.

 2. Saskia

  Heel mooi dat je juist deze herinneringen koestert. Ik heb dit dus met het servies van mijn overleden opa & oma. Deze gebruik ik al jaren elke keer op mijn verjaardag, nog steeds. Mooi om zo toch nog steeds nieuwe herinneringen te kunnen maken; zo is ze er toch een beetje bij <3

 3. hemelsgroen

  Maar waar was het matchende bloempotje? Wel leuk weer een keertje gourmetten. Heb het ook in geen jaren gedaan. Pizza en chocolademousse klinken ook heerlijk trouwens.
  Fijne oudejaarsavond en proost op een mooi 2024!

  1. Nicky Bericht auteur

   Ohh, wat zonde dat ik daar niet aan gedacht heb! Volgend jaar zet ik het bloempotje er ook bij! Ik heb er weer twee inmiddels want ik had er een voor mezelf gemaakt en een voor mijn moeder. Voor jullie ook alle goeds in 2024!

 4. Mevrouw Niekje

  Zo’n kerst is toch heerlijk! Niet uren in de keuken staan, zweet op het voorhoofd en rug, hopen dat alles lukt, op tijd klaar is, iedereen het lust. Uren werk worden in korte tijd opgegeten en voor je het weet is het voorbij. Nee, doe maar gewoon vind ik ook. Lekker eten moet je toch eigenlijk iedere dag willen? Wij in ieder geval wel, dus met kerst niet anders dan anders. En een heerlijk pizza is voor mij ook al een traktatie en doe mij maar gewoon ijs toe, hoef die liflafjes met dotje dit en blaadje dat en streepje zus en bolletje zo niet. Fijne jaarwisseling Nicky! Geniet van alle leuke en gezellige dingen die in 2024 op je pad komen! x

  1. Nicky Bericht auteur

   Nou dat! Ik vond het heerlijk relaxt! Voor jullie ook een fijne jaarwisseling en alle goeds in 2024!

  1. Nicky Bericht auteur

   Ik had nooit verwacht dat ik het op tafel zou zetten en bijna mooi zou vinden 😉

 5. Leidse Glibber

  Het zal inderdaad een heel andere kerst geweest zijn. Ik mijmer ook altijd een beetje tussen kerst en oud&nieuw , dit jaar niet aan toe gekomen 🙂 Geweldig idee om het servies te bewaren voor de kerst dan krijgt zo’n servies een heel bijzondere en waardevolle betekenis. Zo heb ik een afschuwelijk draaiend gekleurd vuurtorentje dat elk jaar met de kerst op het dressoir staat. Toen ik Hill leerde kennen kwam het uit een kerstdoos en ze zei gooi maar weg was van Leen ( haar overleden echtgenoot) hij vond het prachtig ik vind het spuuglelijk. Ik gooide het niet weg en zei nee dan is hij er toch een beetje bij. We hebben jaren lang gelachen en gescholden op het vuurtorentje als hij niet draaide was het nou Leen heeft vrij zeker of als hij hard draaide zo Leen heeft er zin in. Ook na het overlijden van Hill heb ik het vuurtorentje nog steeds staan, alleen het lampje was kapot en de tegenwoordige lampjes geven te weinig warmte af om hem te laten draaien. Of……….ze hebben allebei vrij en liggen in een deuk dat ik dat afschuwelijke ding nog steeds neerzet 🙂

Reacties zijn gesloten.