Lang weekend.

Vanaf het moment dat mijn dochter naar school ging, was ik op woensdagen vrij. Dat was gewoon heel praktisch omdat ze op woensdag maar een halve dag naar school hoefde. En die woensdagochtenden waren lekker! Het was fijn om niet te hoeven werken én de ochtend voor mezelf te hebben. Ik maakte er vaak een feestje van. Als ik mijn dochter naar school gebracht had, deed ik boodschappen. En dan haalde ik voor mezelf een croissantje als ontbijt. (Sorry, Mich…). Soms kroop ik zelfs terug in bed om nog even een tukkie te doen. Of ik las de hele leesmap uit terwijl ik koffie dronk.

Als ik Michelle opgehaald had van school, deden we niet veel bijzonders. Ik denk dat we naar de bibliotheek gingen. Of dat er vriendjes of vriendinnetjes kwamen spelen. Maar echt heel bijzonder was het niet. Gewoon lekker thuis. Soms een filmpje, soms knutselden we. Soms speelde Michelle in de tuin. Ik herinner me vaag dat we op woensdagmiddag altijd wel iets lekkers aten bij de lunch. Broodjes met knakworstjes of zo. Of het écht zo was of dat ik dat soort huiselijke dingen alleen van plan was, kan ik me niet eens meer herinneren.

Michelle groeide groter, ging  naar de middelbare school en was niet meer op woensdagmiddag vrij. Maar woensdag bleef mijn vrije dag, zelfs toen ik wisselde van woonplaats en van baan. Zelfs toen Michelle ging studeren en op zichzelf ging wonen. Op woensdag vrij is gewoon lekker. Je hoeft altijd maar twee dagen te werken en dan ben je alweer vrij. Bovendien vallen veel feestdagen op maandag en ben je met één snipperdag lekker lang vrij. En als ik bij een nieuwe werkgever begon, was er altijd die optie om vier dagen te werken én op woensdag vrij te zijn.

Tot ik bij mijn huidige werkgever in dienst kwam. Er waren al veel mensen op woensdag vrij. Mensen met schoolgaande kinderen. Dus koos ik een andere dag. Het werd de maandag. Ik verwachtte dat ik enorm zou moeten wennen na 27 jaar ‘op woensdag vrij’. ‘Als ik er woensdag niet ben, moeten jullie me even bellen’ grapte ik tegen mijn nieuwe collega’s. En zij beloofden op hun beurt om me naar huis te sturen als ik op maandag op het werk zou verschijnen.

Eigenlijk is die maandag vrij extra lekker omdat iedereen tegen de maandag aan zit te hikken en ik dan lekker nog een dagje vrij ben. Ik, daarentegen, hik een tikkie tegen de dinsdag op. Maar niet zo heel erg, want tenslotte heb ik na vier dagen werken een lang weekend. Alwéér! Ik was er binnen no time aan gewend en heb me nog niet één keer vergist. En ach, die eerste Paasdag en eerste Pinksterdag neem ik op de koop toe.

Als ik wil, kan ik nog wisselen, waarbij vrijdag geen optie is. Dus…
Hebben jullie een vaste vrije dag? En waarom die?

23 gedachten over “Lang weekend.

 1. KoffieDigitalix

  Voor mij is de maandag altijd de favoriete vrije dag geweest. Inderdaad, lekker lang weekend.

  Wel altijd onder een CAO waar )vanwege 24 uurs diensten) je extra verlofuren (feestdagcompensatie) kreeg om zo de feestdagen vrij te nemen. De uren die ik niet nodig had voor maandag kon ik op een ander moment opnemen. Heerlijk.

 2. Nicole Orriëns

  Woensdag breekt zo lekker de week ; ) Maar ik kan me voorstellen dat de maandag vrij hebben ook nog niet zo gek is!

  Zelf heb ik eigenlijk nooit een vrije dag. Eerlijk gezegd werk ik 7 dagen per week; ik heb wat ik graag noem een vloeibare werkweek.

 3. Sandra

  Ik heb zelfs 2 vrije dagen, de maandag en de woensdag. Woensdag altijd al, vanwege de kinderen. En na de geboorte van jongste dochter kwam daar ook de maandag bij. En ook al is jongste inmiddels 15 jaar, ik hb nog steeds m’n vrije maandag en woensdag

 4. hemelsgroen

  Ik heb vanwege de studie de vrijdag weten te bemachtigen en ik hoop dat ik hem nooit meer af hoef te staan. Zó lekker! Op vrijdag gebeurt er ook bar weinig bij de gemeente dus ik mis niet zoveel, heel fijn.

 5. Mevrouw Niekje

  Ik heb nog nooit een vrije dag gehad, behalve de weekenden natuurlijk. Altijd fulltime gewerkt. Nu niet meer fulltime maar iets minder, iedere dag een half uur eerder naar huis, ook erg fijn! Ik begin vroeg (7.30) en eindig dus ook vroeg, heb ik nog een halve middag over voor mezelf. Vanaf 57 ga ik wel mijn seniorenverlof inzetten. Weet nog niet of het een vrije dag wordt (dan wil ik toch vrijdag vrij) of dat ik nóg kortere dagen ga werken. Daar kan ik tot oktober nog over nadenken!

  1. Nicky Bericht auteur

   Eerder stoppen (met je werkdag of met je werkende leven) is altijd lekker. Goed bezig!

 6. Mrs. T.

  Ik deel mijn agenda helemaal zelf in. Als ik mijn werk maar doe, dan is het goed. Nu werk ik 34 uur per week verdeeld over 5 dagen. Vroeger had ik de woensdag en vrijdag vrij (toen werkte ik 24 uur). Mijn man heeft ook altijd de maandag vrij.

  1. Nicky Bericht auteur

   Dat is ook wel heel lekker. Kun je zelf kiezen en wisselen als dat beter uitkomt. Maar wisselen kan bij mijn nieuwe werk ook wel, hoor.

 7. Willemijn

  Wat interessant die woensdag vrij. Zo had ik er nog nooit naar gekeken!
  Ik hou vrijdagmiddag altijd vrij en dat vind ik heerlijk.

 8. Deborah

  Hier nog een woensdag vrij liefhebber 🙂 Niet iedere woensdag maar om de week.
  Ik had niet veel keus want de vrijdag was al bezet en de maandag is voor mij altijd een vrij drukke dag met diverse (werk)afspraken. Inmiddels ben ik al een paar jaar vrij op de woensdag en nog steeds voelt het als een cadeautje. Mocht ik ooit nog eens meer gaan verdienen dan wil ik misschien wel iedere woensdag vrij.

  1. Nicky Bericht auteur

   Ja, ik vond de woensdag ook altijd heel lekker. Maar een lang weekend voelt toch net even anders, merk ik nu.

 9. Saskia

  Leuk en herkenbaar om dit te lezen. Ik ben nu Woensdagen en Donderdagen vrij. Woensdag ideaal i.v.m. ook met school en een fijne middag samen hebben met Noa. Heel waardevol en ook gewoon praktisch. Donderdag is echt een dag voor mezelf en komt toevallig zo uit op het werk. Woensdag huishouden als hij op school is of andere klusjes, Donderdag serie dag en wasdag.

Reacties zijn gesloten.